Pretraga

Budite se sa otečenim podočnjacima? Evo kako to da sprečite

Budite se sa otečenim podočnjacima? Evo kako to da sprečite

Tekst: BURO.

Ovaj scenario, nažalost, poznat je većini: čak i kada ste naspavani budite se sa otečenim podočnjacima pa vam odmah po buđenju pada mrak na oči. Bez brige, postoje trikovi kojima se ovo može držati pod kontrolom, potrebno je samo znati zašto se ovo dešava i uložiti malo vremena svakog dana. Evo koraka koje treba da preduzmete.

Probajte hladan oblog + kofein

Hvatanje za hladne kašike čim se probudite je jedan od najstarijih beauty trikova protiv otečenih podočnjaka ali je zaista efikasno. Hlađenje skuplja krvne sudove i umanjuje otoke svih vrsta. Bilo kakav hladan oblog imaće isti efekat pa nije zgoreg da imate pripremljenu hladnu gel-masku ili da kremu za okoloočnu regiju (sa ili nez metalnog aplikaora) držite u frižideru.

Sa druge strane, dokazano je da kofein ima isti efekat i zato je ovo dobitna kombinacija. Ne morate da investirate u najskuplju kremu u parfimeriji, možete napraviti oblog od ohlađenih kesica zelenog čaja i dobiti jednako dobar efekat.

Kupite odgovarujuću kremu za zonu oko očiju

Onima koji su navikli da se bore sa podočnjacima ovo se podrazumeva ali ako vam je ovo prvi put da se susrećete sa ovim problemom i pogotovo ako ste mladi, onda ste na neistraženoj teritoriji. Za ovu vrstu podočnjaka, najbolji su hidratantni preparati laganih tekstura koji se lako i brzo upijaju u kožu i deluju na cirkulaciju. Dakle, sastojci koji treba da vam budu prioritet jesu hijaluronska kiselina o čijoj osobini da pruža i čuva vlagu smo pisali više puta i kofein koji skuplja krvne sudove i time smanjuje njihovu vidljivost. 

Uključite masažu u svoju svakodnevnu rutinu

Pored masaža koje možete izvoditi na celom licu i vratu (i koje vam apsolutno preporučujemo), postoje i tehnike i alati koji se koriste samo za zonu oko oka ukoliko vam je samo ona problematična. Istina jeste da gedžeti koji koriste mikrostruju i masažeri ovde zaista imaju prednost nad našim prstima pogotovo ukoliko ih pre masaže ohladite u frižideru za dodatni efekat smanjivanja otoka. Potražite masažere koji po svojim dimenzijama odgovaraju regiji oko oka i podočnjacima i kontrolišite pritisak.

Obavezna zaštita od sunca u toku dana

Ako se pitate kakve ovo veze ima sa plavim svetlom sa ekrana i štetom koju izaziva, SPF vas direktno neće zaštiti od njega. Ali. Krema sa zaštitnim filterom će kožu zaštiti od mnogih drugih uzročnika starenja kože i nastajanja podočnjaka i obavezna je za optimalno stanje kože. Njenom upotrebom ćete kožu zaštiti od dnevnog stresa. Zona oko očiju često nam promakne, obratite na nju posebnu pažnju. Kreme za lice sa SPFom će sasvim lepo obaviti posao ali postoje i namenska sredstva namenjena delikatnoj zoni oko oka i usta, često u formi stika.

Budite se sa otečenim podočnjacima? Evo kako to da sprečite (фото 5)

SHISEIDO (SEPHORA)

Konzumirajte hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama

Verovatno već znate o kojim namirnicama se radi: masna riba poput lososa, badem i orasi, avokado, maslinovo ulje, kao i čija semenke i semenke lana... Ove namirnice koje sadrže polinezasićene masne kiseline imaju blagotvoran efekat na krvotok i pomažu u sprečavanju nastanka ljubičastih krugova ispod i oko oka (a koji su, zapravo, kapilari koji se "provide" kroz tanku kožu). 

Razmislite o antihistaminiku

U ovo doba godine mnogi ljudi imaju ozbiljne probleme sa alergijama, a one su daleko više od nesnosnog kijanja. Alergije vas teraju da neprestano trljate predeo oko očiju što već samo po sebi može dovesti do pojave podočnjaka ali ako u miks dodate još i sate provedene pred ekranom, dobili ste recept za katastrofu u vidu otoka i tamnih krugova. O tome koliko alergije dodatno oslabljuju ceo organizam ne treba ni da govorimo. Posavetujte se sa svojim lekarom i vodite se devizom "bolje sprečiti nego lečiti". Neki antihistaminici se mogu kupiti i bez recepta ali ne birajte ih po svojoj volji.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor