Pretraga

Da li je ulje za lice najveći neprijatelj SPF-a

Da li je ulje za lice najveći neprijatelj SPF-a

Tekst: BURO.

Ništa ne skida šminku i prljavštinu kao uljani čistač. Nema tog preparata koji može da se odupre i najobičnijem bebi-ulju (uključujući i vodootpornu maskaru - legendarni Bi-Facil dvofazni čistač nije bez veze napravio revoluciju pre onoliko godina i inspirisao nebrojne kopije). Uljanom čistaču za lice jednostavno nema premca kada ste ceo dan bili pod “punom ratnom opremom” ali čak i onda kada, kao ja, često preko dana ne koristite puder ali apsolutno rigorozno koristite SPF 50. Iz ovog razloga uljani čistač je odlična opcija za večernje čišćenje i za muškarce - barem za one kojima je dovoljno stalo i do zdravlja i do toga kako će izgledati da koriste zaštitu od sunca.

Kako ćete nastaviti sa čišćenjem, zavisi od toga i kakva vam je koža i šta volite (realno, i od toga koje je godišnje doba) ali svako od nas bi trebalo da ima neku vrstu uljanog čistača u svom arsenalu.

Da li je ulje za lice najveći neprijatelj SPF-a (фото 1)

Ako se pitate zbog čega je on toliko moćan, odgovor je vrlo jednostavan i praktično glasi “klin se klinom izbija”. Naime, najveći broj proizvoda koji dugo traju - poput ruževa, pudera, krema sa visokim zaštitnim faktorom i sl - imaju uljanu bazu. Ovo znači da se sviovi preparati i “otapaju” uljem.

Dakle, ulje je najbolje za uklanjanje tragova SPF-a. Ali, šta to znači za ulje za lice koja koristimo za negu? Istina jeste da između njih i čistača i nema nekih ogromnih suštinskih razlika, osim što prvi sadrže aktivne sastojke i neguju, dok se drugi lakše ispiraju. Zato se nameće pitanje da li ulja za lice anuliraju zaštitu od sunca?

Odgovor na ovo pitanje nije apsolutno dokazan ali postoji realna šansa da ulja za lice razlažu preparate sa SPF-om. I zato, ukoliko želite da budete sigurni da sve što koristite optimalno obavlja svoju ulogu, postoji nekoliko stvari koje možete ( i treba) da uradite.

Da li je ulje za lice najveći neprijatelj SPF-a (фото 2)

Koristite ulja za lice u ono doba dana kada ne koristite SPF

Na ovaj način ćete i iz jednog i iz drugog proizvoda dobiti maksimalan efekat. Ujutro i preko dana, prednost dajte zaštiti od sunca, a uveče uljima za negu. Ona svakako i jesu proizvod koji je odličan za noćnu rutinu zato što sadrže aktivne sastojke i potpomažu i ubrzavaju obnavjanje kože dok spavate. Razdvojite ih i dobijate sigurnu win-win situaciju.

Koristite kremu sa zaštitnim faktorom koja intenzivno hidrira

Drugim rečima, pronađite proizvod koji je formulisan tako da ima najbolji balans hidratantnih sastojaka, ulja i SPF-a u jednom stabilnom paketu, tako da vi ne morate da ni da brinete, ni da pravite kompromise.

Da li je ulje za lice najveći neprijatelj SPF-a (фото 3)

Razradite strategiju nanošenja proizvoda

Već smo pričali o pravilnom redosledu po kom se koriste proizvodi za negu, a u ovom slučaju neće biti zgoreg da obratite pažnju na vremenski razmak u kom nanaosite ulje za lice i SPF (ukoliko ipaka odlučite da ih nanosite u istoj rutini).

Za početak, nakon što nanesete ulje kao poslednji korak nege, sačekajte dok se u potpunosti ne upije. Ukoliko je vašoj koži ulje za lice zaista potrebno, ono se neće na njenoj površini dugo zadržati u vidu masnjikavog filma, već će se upiti. Kada sa kože nestanu vidljivi tragovi ulja, vreme je za SPF koji ćete naneti u obilnoj količini, a zatim ga “popravljati” na svakih par sati u toku dana.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor