Pretraga

Ovo su jednostavna pravila za zimsku negu kože ispod maske

Ovo su jednostavna pravila za zimsku negu kože ispod maske

Tekst: Manda Javorina

Foto: Vanja Milićević

Ne, nismo oduševljeni ali maske za lice su po svemu sudeći, tu da ostanu. Iako se beskrajno radujemo odlasku stare i dolasku nove godine - i pomalo se pravimo da će taj famozni 1. januar u jednom treptaju doneti velike promene - svesni smo toga da će nas maske pratiti kroz život bar još neko vreme, a zajedno sa njima i svi efekti koje njihovo produženo nošenje ima na kožu. On je, razume se, poprilično nepovoljan (pa nam se u rečnik uvukla i nova reč “maskne”) i zato nam ova promena sezone i zahlađenje donose i dodatna prilagođavanja.

Sada više nisu dovoljni samo oni koraci na koje smo navikli pri smeni godišnjih doba i koji zimi podrazumevaju intenzivniju hidrataciju, dodatno ojačavanje kože i njenu zaštitu: povrh svega toga, susrećemo se i sa novim, često nepoznatitm zahtevima koje naša koža ima, a koje nega treba da ispuni.

Odavno smo naučili da je najučinkovitiji put kada se situacija u životu zakomplikuje: što minimalnije i što nežnije. Pa, šta nam je činiti? U zavisnosti od problema, biramo proizvode koji su blagog sastava ali maksimalnog učinka, a koji se po potrebi sasvim lepo slažu i funkcionišu zajedno.

Problem 1: DEHIDRIRANA koža lica

Ovo su jednostavna pravila za zimsku negu kože ispod maske (фото 1)

Ovo je svakako muka koja nam zimi nije strana, praktično smo na nju spremni. Zato je potrebno licu pružiti optimalnu dozu hidratacije kako u redovnoj rutini nege, tako i dodatno u toku dana. Ona je osnova svega. Ipak, ako ste mislili da hidratacija podrazumeva “samo” dodavanje vlage koži onda ste u zabludi: za optimalnu hidriranost jednako je važno zadržati vlagu unutar kože i sprečiti njeno isparavanje.

Sigurno već znate da je hijaluronska kiselina zlatni sastojak svih preparata za hidrataciju i da ima veliku sposobnost da vezuje vodu - 1.000 puta više od svoje sopstvene težine - ali i da sprečava njeno isparavanje. Pored toga, prirodno se nalazi u našem telu pa je mogućnost za iritaciju kože minimalna i osećaj koji daje je potpuno prirodan. Ona je jedna od osnova anti-aging režima nege i prva linija odbrane kože. Treba je nanositi dva puta na dan, kao deo jutarnje i večernje nege. Drugi sastojak koji predstavlja standard optimalne hidratacije jeste glicerin koji takođe pruža ali zadržava vlagu unutar kože.

Ovo su jednostavna pravila za zimsku negu kože ispod maske (фото 2)

A da li ste znali da koža funkcioniše poput sunđera? Da. Kada je vlažna, ona mnogo bolje upija sve što na nju nanesemo (svi znamo da suv sunđer upija mnogo lošije od mokrog) i na taj način se i dodatna vlaga zadržava unutar kože.

Upravo zato je jedan od najboljih načina da se izborite sa problemom dehidrirane kože Eucerin Hyaluron hidratantni sprej za lice. On pruža koži intenzivnu i dugotrajnu hidrataciju kombinacijom hijaluronske kiseline i gliko-glicerola koji aktiviraju mrežu kanala za distribuciju vode kroz kožu i na taj način podržavaju njenu optimalnu hidriranost. Upija se izuzetno brzo, ne sadrži potencijalne iritanse i pogodan je za svakodnevnu upotrebu na svim tipovima kože uključujući i osetljivu. Možete ga koristiti pre hidratantne kreme ujutro i uveče, zatim u funkciji prajmera i pripreme kože za šminku ali, što je najbolje, i u toku dana gde god se nalazili (osim napolju na vetru). Naime, pošto se nalazi u spreju, lako se i potpuno higijenski nanosi u svakoj situaciji a nema potrebe da dodirujete lice rukama.

Problem 2: Suve ispucale usne

Ovo su jednostavna pravila za zimsku negu kože ispod maske (фото 3)

Ako mislite da su zimi neizbežne, tu smo da vas razuverimo. Usnama su u ovom periodu potrebni ozbiljna nega i zaštita ali ovo nipošto ne znači da treba da vam se zakomplikuje život. Dovoljno je da znate koji sastojci (i teksture) će vam pomoći. BURO. redakcija se već neko vreme ne odvaja od Eucerin Aquaphor SOS balzama za usne. Obogaćen je glicerinom, dekspantenolom, bisabololom i vitaminima C i E, stvara izvanrednu zaštitnu barijeru za regeneraciju usana te donosi olakšanja u roku od jednog minuta (da, stvarno). Deo je oprobane Aquaphor linije na koju se oslanjamo kad god nam koža pošalje signale da joj je potrebna ozbiljna pomoć u vidu intenzivne nege i zaštite. Bonus je da ovaj balzam dolazi u tubi sa aplikatorom i vrlo je lak za mazanje.

Problem 3: Osetljiva koža

Ovo su jednostavna pravila za zimsku negu kože ispod maske (фото 4)

Koža vam je od hladnoće i maske za lice postala veoma osetljiva? Pecka, osećate vrelinu i svrab ali ne izgleda jako upaljeno i crveno. Ono što treba da znate jeste da je osetljiva koža uvek znak narušene barijerne funkcije kože, pojačane osetljivosti senzitivnih vlakana i često neke vrste upale.

Poznato je da velik deo posla zaštite kože obavlja njen površinski sloj. Zamislite ga kao obezbeđenje koje je stalno na straži: zaštitna barijera kože je tu da spreči sve što može da je ošteti i očuva sve što se nalazi ispod nje same. Tanka, slaba ili oštećena barijera popušta pred štetnim spoljnim faktorima, a sa druge strane, njeno optimalno funkcionisanje igra ključnu ulogu u smanjenju osetljivosti kože, njenog zdravog sjaja, punoće i toga koliko je glatka.

Prvi korak u sanaciji oštećene barijerne funkcije jeste povratak osnovama. Dakle, jednostavni koraci i nežni, ali efikasni sastojci koji će minimalno iritirati kožu. Dobro pregledajte etikete proizvoda koje koristite i otarasite se onih koji sadrže jake agresivne sastojke koji mogu iritirati kožu. Koristite blage preparate i nikada ne preskačite hidrataciju, ona je potrebna svima.

Ovo su jednostavna pravila za zimsku negu kože ispod maske (фото 5)

Idealan kandidat jesu Eucerin UltraSENSITIVE kreme (dostupne u dve varijante, za suvu i nomalnu kožu) zato što trenutno umiruju i ublažavaju suvu preosetljivu kožu. Obe formule sadrže SymSitive*, prvi aktivni dermatološko-kozmetički sastojak koji ciljano deluje na uzročnike pojačane reaktivnosti kože i igra ulogu efikasnog regulatora osetljivosti. Osim što imaju trenutno dejstvo, UltraSENSITIVE kreme vremenom pomažu u zaštiti i oporavku barijerne funkcije kože i podižu prag njene celokupne tolerancije. Osim što sadrže ograničen broj sastojaka koji ne izazivaju iritacije poput glicerina i pantenola, same kreme su u ambalaži koja sprečava da dođu u kontakt sa vazduhom i generalno spoljnom sredinom. Na ovaj način se dodatno smanjuje rizik od bilo kakave nenadane reakcije.

Problem 4: Povremene bubuljice zbog maske

Ovo su jednostavna pravila za zimsku negu kože ispod maske (фото 6)

Naravno da nije isto da li masku nosite satima bez prekida ili na kraće periode ali ispod maske se koža više znoji, lojne žlezde i dalje rade, a ni prljavštinu kao takvu ne možemo potpuno izbeći. Dodajte na to činjenicu da koža pod maskom ne može normalno "da diše" i dobijate ekspresni put do začepljenih i upaljenih pora. Ukoliko imate problem sa bubuljicama, nakon nežnog sredstva za čišćenje, potrebno je da na svaku pojedinačno nanesete svoj oprobani intenzivni tretman za akne. Savršen spoj dva sveta jeste preparat koji u sebi spaja aktivne sastojke za tretiranje akni ali ih i efikasno prikriva, hibrid intenzivnog tretmana i korektora.

Upravo to je logika (ali i nauka) iza Eucerin DermoPure korektora sa salicilnom kiselinom koji prekriva i isušuje bubuljice. Njegova svakodnevna upotreba otvara zapušene pore i umiruje kožu, a može da se koristi uz medikamentoznu terapiju akni i bezbedan je za upotrebu tokom trudnoće. Nije komedogen, ne sadrži ulja i parfeme. Ipak, nemojte ga pobrkati sa klasičnim korektorom za prikrivanje podočnjaka pošto se ne sme koristiti na regiji oko očiju ili na usnama, već samo na problematičnim regijama i to u tankom sloju jednom do tri puta dnevno. Sa šminkom se može kombinovati bez problema.

Ovo su jednostavna pravila za zimsku negu kože ispod maske (фото 7)

I na kraju, ne zaboravite da je čista maska neophodan faktor za čisto lice. Trebalo bi da svakog dana nosite čistu ili novu. Pošto pandemija nije razlog da zaboravimo na zaštitu životne sredine i činjenicu da nam planeta na kojoj živimo itekako treba i trebaće nam i u buduće, ukoliko možete, preskočite jednokratne maske i odlučite se za one koje se peru u toploj vodi i deterdžentu. Preporučujemo da imate više od jedne maske u opticaju i da ih perete i nosite na smenu.

Ovo su jednostavna pravila za zimsku negu kože ispod maske (фото 8)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor