Pretraga

Trake za zatezanje lica obećavaju čuda. Da li su zaista tako delotvorne?

Trake za zatezanje lica obećavaju čuda. Da li su zaista tako delotvorne?

Tekst: Manda Javorina

Samolepljiva traka na licu protiv bora? Da, to je jedan od najstarijih holivudskih trikova. Kako znam? Još od kako sam kao klinka gledala “Bulevar sumraka” i nema te sile koja će me ubediti da Norma Desmond nije znala kako da se ispegla. Šalu na stranu, ovaj metod koristile su i Marlene Dietrich i Joan Crawford i to ne samo preko noći već i za snimanja i pojavljivanja u toku dana. Samolepljivu hiruršku traku i kukice koje su zatezale kožu sakrivale su ispod perika, a razne tehnike ćete naći kod svake drag queen koja drži do sebe. No, zanimljivija mi je ova upotrebljivija noćna varijanta. Originalne, prve Frownies, pojavile su na tržištu pre stotinak godina. Da li u vreme lasera, hemijskih pilinga, retinola, botoksa i filera (dopišite sami) žene zaista i dalje lepe selotejp po licu da bi sprečile bore?

Ispada da je odgovor potvrdan, a tehnika je posebno ponovo postala popularna za vreme karantina: jeftina je, ne zahteva neku preteranu veštinu za koju je potrebno više od jednog Youtube tutorijala, a na duge staze ima efekta zato što sprečava nabiranje kože, što zbog položaja spavanja što zbog mimike - ovakve trake i/ili flasteri zapravo imaju ulogu ritejnera ali za lice i da zadrže stvari na svom mestu.

Šta može biti “flaster za bore”

  • samolepljiva hirurška traka, u rolni
  • kinezi trake, od pamuka ili veštačke svile, koje su se ranije koristile uglavnom na telu za bolove u mišićima i rehabilitaciju
  • takozvani patches odnosno neka varijacija na temu gelastih flastera koji su već oblikovani za određeni deo lica ili dekoltea, a funkcionišu po principu gel-maski ili flastera za microneedling

Da li su štetni

Ne, ukoliko pratite uputstva. Flasteri protiv bora nisu komedogeni (za koju god vrstu da se odlučite), ne stvaraju otoke, modrice i slično i ne oštećuju površinu kože. Moguće je samo blago crvenilo nakon skidanja.

Ipak, ukoliko ste skloni alergijama, trebalo bi da pažljivo pročitate sastav prozivoda kao i da napravite test na ruci (unutrašnja strana lakta) ili iza uha. Ukoliko se pojavi bilo kakva reakcija, nemojte koristiti tu traku. Nekada su mnoge trake protiv bora sadržale lateks, akrilate ili derivat smole zbog lepljenja, a sve ove supstance mogu izazvati alergijske reakcije. Danas to uglavnom više nije slučaj ali pažljivo pročitajte etiketu.

Kako funkcionišu

Flasteri protiv bora funkcionišu na principu toga da “drže kožu na njenom mestu” i ne dozvoljavaju preterano boranje, nevezano za to da li je prouzrokovano mimikom ili, na primer, položajem spavanja. zbog toga su efikasni na duge staze ali ukoliko tražite rešenje "preko noći" nisu za vas.

Kinezi trake se mogu postavljati i u okviru posebnih anti-age tretmana i to sa različitim ciljem, od limfne drenaže, poboljšanja cirkulacije, ispravljanja asimetrije lica, podizanja kapaka i sl. ali su ovo tehnike koje su posebna kategorija i prevazilaze jednostavnu prevenciju bora.

Kako se koriste

  • pre nanošenja, lice treba da bude čisto i suvo - pogotovo ukoliko koristite hirurške i kinezi trake koje se ne mogu lepiti preko kože prekrivene kremom.
  • kožu namestite tako da je bez bora ali ne i zategnuta do mere da vas vuče, a zatim preko određene regije zalepite traku ili gelasti flaster/patch.
  • nosite nekoliko sati (preko dana) ili preko cele noći

Postoji mnoštvo Youtube tutorijala za najosnovnije tehnike, a ovo je samo jedan od njih.

Ovo su neki od naših favorita:


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor