Svima omiljene “sheet” maske dolaze sa jednom kontroverzom. Da li će zbog toga postati stvar prošlosti?

    21.04.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/04/sheetmask.jpg

    Briga za životnu sredinu kao prioritet

    Do nedavno su ih koristili samo oni koji su opsednuti kozmetikom i koji za svaki novitet znaju pre svih, a danas ih možete pronaći na policama svih radnji i po svim cenama. Razlog za ovaj fenomen leži u pomami sa kojom pratimo (i prihvatamo) navike žena iz Južne Koreje koje u svoj ten ulažu sate i sate pažljive nege, a koje kao jedan od ključnih koraka svoje rutine navode maske za lice od papira, sheet masks.  Za razliku od onih u tubama i teglicama koje je koristila većina žena na zapadu, one su navodno delotvornije. Napravljene su za jednokratnu opotrebu i izgledaju poput malih čaršava (odatle im i naziv) koji se drže na licu petnaestak minuta i daju neverovatne rezultate. U zavisnosti od toga šta želite da postignete, mogu intenzivno hraniti vašu kožu ili delovati na proširene pore. Koreanke ih koriste svakodnevno ali na zapadu malo ko za to ima vremena (i volje i samodiscipline) pa će vam kozmetičari preporučiti da ih koristite jdenom do dva puta nedeljno. Ipak, čini se da bi vladavini ovih maski uskoro mogao doći kraj i to ne zbog toga što su same po sebi štetne za kožu ili taj što se na tržištu pojavila neka bolja opcija. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/04/slika_sheet.jpg

    Sheet maske bi mogle „stradati“ zbog nečeg potpuno drugačijeg. Naime, izuzetno su problematične s aspekta ekologije. Dobro je poznato da je zaštita životne sredine postala jedna od glavnih tendencija prvo među potrošačima pa onda i cele kozmetičke industrije. Koliko zbog toga što je svima zaista stalo, toliko i zbog dobrog marketinga, ali danas se ozbiljno vodi računa o tome koiko i kakvih resursa se troši na ambalažu, kako se formule proizvoda ponašaju kada jednom stignu do Svetskog okeana i kako, u celosti, aktivnost neke firme utiče na planetu. Logična posledica je da se povede razgovor o štetnosti jednokratnih proizvoda u koje spadaju u sheet maske, a kojim prodaja vrtoglavo raste. Prvi brend koji je po ovom pitanju uradio nešto konkretno je je korejski Yuuka House koji je objavio zvanično saopštenje o prestanku proizvodnje i prodaje ovih maski i ostalih jednokratnih proizvoda iz svog asortimana.

     

    „Možda su odlične za našu kožu, ali u krajnjoj liniji su loše za našu planetu. “ izjavila je njihov osnivač Poppy Greenwood i dodala  da je potpuno svejedno da li su maske napravljene od pamuka ili bambusa koji su biorazgradljivi materijali pošto se svaka natapa i esencije koje niti su biorazgradive niti su organske. Kad na sve to dodamo činjenicu da su upakovane u kesice od aluminijuma i plastike, kao i to da ljudi imaju tendenciju da ih koriste svakodnevno, vrlo je jasno koliko zagađuju životnu sredinu. Uz sva druga opterećenja kojima izlažemo svoju planetu, nekako se nameće da bi u ovom slučaju svi mogli (i trebali) podneti malu žrtvu i pronaći alternativno rešenje za negovanje svoje kože. Ono sigurno postoji. A čak i da ne postoji, sigurni smo da će beauty industrija, kad se uzmu u obzir gorepomenute tendencije, uskoro morati izmisliti.   

    Saznaj više:
    Povezani članci: