Savršeno postavljen sto, hrana koja izgleda kao da je ispala sa stranica gastro magazina, vino koje se perfektno slaže uz ukuse i domaćica širokog osmeha i besprekornog stajlinga… Idilična slika koju retko ko može da rekreira kod kuće. Martha Stewart je na tom nedostižnom konceptu izgradila imperiju, a onda su nastupile godine u kome je lifestyle savršenstvo izgubilo na ceni. Sve do sada! Pandemija nas je vratila u kuće i podsetila da slaganje boja i tekstura kako bismo poslužili nedeljni ručak može delovati i terapeutski. Nova generacija koja je pošla Marthinim stopama nude malo više od pokazivanja kako najbolje saviti salvetu, one oko sebe stvaraju online zajednice. Svečane večere koje su nekada bile rezervisane samo za određene, sada su oslobođene vela ekskluzivnosti i više se insistira na tome koliko radosti i veselja može proizvesti dobra hrana koja je pri tome i dobro prezentovana. I pri tome ne teže perfekciji, već ostaju pokazuju da sve to može biti i nepretenciozno i skroz šarmantno. Ovo su devojke koje nas inspirišu ovih dana.
Athena Calderone
Skye McAlpine je kolumnistkinja magazina The Sunday Times gde je stekla vernu publiku koja prati njene gastro i enterijerske preporuke kako u novinama, tako i na njenom Instagram profilu. Autorka je dve zbrike recepata, od kojih je jednu izdala ove godine. „A table for Friends: The Art of Cooking for Two or Twnety“ nije samo knjiga, već je to postala i mini kolekcija posuđa, salveta i escajga koje je osmislila za ameriički brend Anthropologie. Njena misija je da demistifikuje proces pozivanja prijatelja na večeru, odnosno ona želi da dokaže da sve to može biti jednostavnije i lakše, kako za pripremu, tako i samo kuvanje. Zato je ona otvorila svoju kuhinju i sve beležila kamerom kako bi to pokazala i u praksi. Pored recepata u svojoj drugoj zbrici uključila je i sadržaj kako peći u kuhinji sa malom rernom (ili čak bez nje) i kako se posle izboriti sa sudovima… Ona je zapravo kao super efikasna drugarica kakvu nikada nismo imali.