Pretraga

Da li pijete organska vina? Preporučujemo vam četiri odlična domaća

Da li pijete organska vina? Preporučujemo vam četiri odlična domaća

Tekst: Vuk Vuletić

Kada je reč o namirnicama, sve više tragamo za onima koje su organskog porekla. U vinskom svetu postoji sličan trend, gde se iz godine u godinu proizvodi sve više vina po organskim i biodinamičnim principima. Važno je napomenuti da su sva biodinamična vina organska, a nisu sva organska vina biodinamična, što ćemo u nastavku i objasniti. Organska proizvodnja uglavnom predstavlja proizvodnju grožđa bez upotrebe pesticida, fungicida i herbicida. Vinari često ovim pristupom žele da na što verodostojniji način oslikaju godinu koja je prethodila berbi i podneblje na kome se grožđe uzgaja. U ovoj proizvodnji prednjači Austrija, u kojoj se čak 15% vinograda obrađuje organski. Kada je reč o biodinamici, to je način rada u vinogradu koji podrazumeva korišćenje više biodinamičnih preparata koje je opisao Rudolf Štajner u svojoj knjizi Poljoprivredni kurs iz 1924. godine. Ovaj princip uključuje i praćenje posebnog biodinamičnog kalendara, kao i praćenje mesečevih mena. Štajnerovih sledbenika je sve više u svetu, te ovo predstavlja trend koji će zasigurno nastaviti rast u godinama koje dolaze. Kada je reč o našoj zemlji, nekoliko vinarija se izdvaja po organskoj proizvodnji vina. Neke vinarije su u celosti organske, kao što je to slučaj sa vinarijama Imperator, Bikicki i Maurer, dok neke poznate vinarije delimično praktikuju organsku proizvodnju sa tendencijom rasta u odnosu na konvencionalnu, gde prednjači vinarija Kovačević.

Da li pijete organska vina? Preporučujemo vam četiri odlična domaća (фото 1)

Maurer Fodor 2017.

 

Ovo belo vino vinarije Oskara Maurera dolazi iz 2017. godine od sorte grožđa Grašac, iz preko četrdeset godina starih vinograda u Hajdukovu. Kasna berba se dogodila krajem oktobra, a usledila je maceracija sa pokožicom u trajanju od osam dana. Izuzetno izbalansirano vino sa izraženim aromama kajsije i kamilice, odličnim potencijalom odležavanja i blagim taninima koji su došli usled duge ekstrakcije pokožice u širu.

Da li pijete organska vina? Preporučujemo vam četiri odlična domaća (фото 2)

Bikicki Cu 2016.

 

Pinot Grigio sa Fruške Gore koji je rađen sa četiri dana hladne maceracije, bakarne boje. Pinot Grigio kao sorta grožđa je tamnije boje i često može da se pomeša sa crnim sortama sa slabijim pigmentom. Ovo vino je osvojilo duplo zlato i titulu najboljeg oranž vina Balkana na Balkans Wine International Wine Competition u Sofiji.

Da li pijete organska vina? Preporučujemo vam četiri odlična domaća (фото 3)

Imperator Valerius 2012.

 

Rajnski rizling, kralj belih sorti, sa potencijalom odležavanja preko 10 godina što je impozantno kada je reč o belim vinima. Ovaj Rizling došao je iz izuzetno tople godine što mu je omogućilo da dobije arome petroleja, po kojoj je rizling izuzetno poznat u svetu, već u ranoj fazi sazrevanja. Odlične kiseline čuvaće ovo vino i u godinama koje dolaze.

Da li pijete organska vina? Preporučujemo vam četiri odlična domaća (фото 4)

Kovačević Chardonnay R Edicija 2015.

 

Vino je proizvedeno tradicionalnom oranž metodom koju karakteriše duga maceracija i fermentacija sa autohtonim kvascima u hrastovim bačvama, nakon čega prelazi u barik buriće na dodatno odležavanje. Od arome izdvaja se kandirano voće, kajsije, note belog čaja, meda i začina. Izuzetno kompleksno, nemojte se plašiti da dekantirate ovo vino i date mu vazduha, kao i da ga poslužite na temperaturi od minimum 14 stepeni u širokim čašama kako bi doživljaj bio potpun.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor