Pretraga

Jedinstvena zbrika jelovnika otkriće vam mnogo toga o kulinarskoj istoriji

Jedinstvena zbrika jelovnika otkriće vam mnogo toga o kulinarskoj istoriji

Tekst: BURO.

Foto: Taschen

Čak i ako ste samo rekreativno zainteresovani za kuvanje, ponekad bi trebalo da zaronite u istoriju kulirastva i dobijete uvid kako su se ukusi menjali kroz vreme. Preporučujemo vam zbirku jelovnika restorana širom Amerike koji će vam reći štošta o tome kako smo stigli do restorana i kafea kakve danas poznajemo.Meniji

Šta? knjiga Menu Design in America, 1850-1985

O čemu se tu radi? Jelovnici u svom izvornom obliku predstavljaju listu hrane i pića koje jedan restoran nudi. Ipak, 800 vintage primera koji su pobrojani u knjizi jasno pokazuju da ne postoji standard u restoranima. Dizajn menija prikazuje neke od najboljih i najzanimljivijih grafičkih radova. U knjizi ćete videti sve moguće jelovnike o onih čudnih, do prelepih, a sagledaćete i istoriju restorana i obedovanja van kuće u Americi.

Meniji

Zašto biste je pročitali? Bilo da ste fanatik za hranu, ili samo entuzijasta, uživaćete u ovoj neobičnoj zbirci jelovnika iz američkih restorana između 1850. i 1985. godine. Tu je baš sve, od čuvenog hotela Waldorf Astoria, sve do fast food lanca restorana Bob's Big Boy. Već posle  listanja počećete drugačije da posmatrate taj svakodnevni artifakt koji služi da nam kaže šta danas ima za ručak. Tu je i uvod koji je pisao Steven Heller, dok je pri opisima pomagao kulinarski istoričar John Mariani. Ova knjiga će se dopasti svakome ko uživa u obrocima u restoranima, kao i ljubiteljima grafike i gastronomske istorije.


Menu Design in America, 1850 -1985
izdala je kuća Taschen.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor