Neverovatne art torte koje će vas navesti da se zapitate gde je granica umetnosti

    09.11.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/arttorte_cover.jpg

    Slažemo se da nekada najjednostavnije stvari kao što je običan patišpanj premazan domaćim džemom od kajsije mogu biti savršene. Ipak, postoje oni dani kada bismo nešto više od toga, pa i još više, over the top u svojoj esenciji. Nekada je vrhunac poslastičarstva bila zamazana barbika koja viri iz gomile šlaga i krema, srećom trendovi su otišli daleko unapred. Predstavljamo vam tri virtuoza. Oni su transformisali pravljenje torti u svojevrsnu granu umetnosti, a svima je zajednička spremnost za eksperimentisanjem kako u formi, tako i u ukusima.

    Apstraktne torte osim što obavljaju svoju najbitniju fuknciju (da budu ukusne) otkrivaju i slojeve inspiracije, neke su pravljene po uzoru na algoritme (!), neke se naslanjaju na nasledstvo iz istorije umetnosti, dok je za neke dovoljan letimiičan pogled da prepoznamo jasnu art referencu.  Ako ste dovoljno ambiciozni ovaj tekst shvatite kako poziv da se oprobate u nečemu drugačijem, a ukoliko ne, uživajte u fotografijama i pokušajte da sagledate sve (neverovatne) detalje imajući u vidu da su ove „skulpture“ napravljene od putera, šećera i čokolade.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573338996211414.jpg

    Dinara Kasko

    Šta se desi kada se arhitektica po obrazovanju uhvati poslastičarstva? Prava (geometrijska) magija! Dinara Kasko iz Ukraijne posvetila se svetu dezerta, a u njenoj režiji torte imaju ravne ivice i skoro da deluju više kao zgrade, nego torte. Recimo to ovako, njene slatke kreacije bliže su radu Zahe Hadid nego klasičnim Gingerbread kućicama na kakve smo navikli. Ono što je još neobično kod nje jeste upotreba 3D printera za izradu posebnih silikonskih modli kakve su joj potrebne za njene avangardne torte. No, nemojte da vas sve to uplaši, same torte izrađuje od uobičajnih sastojaka, kao što su mekani biskvit i voćno ili čokoladno punjenje. Najbolje od svega? Preko njenog sajta (i Amazona) možete poručiti Kasko modle i sami se oprobati u izradi ovih svedenih torti (recepti su uključeni).

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573338996211414.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573338996449463.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573338996547744.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573338997115961.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573339146884674.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573339146931498.jpg

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573339146837805.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573339146884674.jpg

    Tortik Annushka

    Tortik Annushka je radionica torti u Moskvi koju su pre deset godina otvorili rođaci Madina i Tortik Yavorskaya. Njihove torte su miljama daleko od klasičnih tartova i kolača, oni su inspirisani vrhunskom umetnošću XX veka. Kad gledate njihove kreacije učiniće vam se da ste u muzeju, između ostalog tu je „Vrt uživanja“ umetnika Hieronymus Boscha, kao i „Zvezdana noć“ Van Gogha… Pored art edicije postali su prepoznatljivi i po tortama koje nazivaju „Molecule“, radi se o dizajnu koji spaja geometrijske oblike kao što su kocke i krugovi u savršeno izbalansiranom odnosu. Ako vam to zvuči interesantno, biće vam interesantna i činjenica da je moguće odslušati njihov online kurs na kome otkrivaju kako ovladati ovom neobičnom tehnikom.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573339146790016.jpg

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573339289681666.jpg

    Kalabasa

    „Feathers cakes“ torte za kakve je specijalizovana poslastičarnica Kalabasa iz Moskve do sada ste sigurno primetili na Instagramu i Pinterestu, radi se o tortama koje su ukrašene „okamenjenim“ potezima namaza boja. Šta?! Konkretnije to su tanke pločice od čokolade u pastelnim nijansama koje znalački uklopljene čine da torte izgledaju kao prava mala umetnička dela. I zapravo baš kao kad su u pitanju slike, ni ovde ne postoje dve iste torte. Po prvi put su tu tehniku upotrebili u aprilu 2016. godine, a vrlo brzo su zapalili online svet i njihove kreacije su krasile proslave širom sveta. Naravno, u međuvremenu su otišli dalje, uz raznobojna perca torte ukrašavaju i pravim cvećem i začinskim biljem. Ako ste obožavalac rada Jackson Pollocka možda je vreme da ovladate ovom šećernom tehnikom?

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573339289516065.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573339289776642.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573339289681666.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/1573339289728921.jpg

    Saznaj više:
    Povezani članci: