Pretraga

Ova domaća vina imaju najlepše etikete!

Tekst: Jelena Karakaš

Da li ste nekada probali onu igricu, gde kad uđete u knjižaru knjige ne okrećete, niti bacate pogled na stranice u pokušaju da se odlučite na kupovinu po stilu pisanja. Ne, u ovoj igri jedino što se računa jeste prednja strana korica. S vremena na vreme umem sebi da priredim tu zabavu, pa kad me u knjižari pitaju jel mi treba pomoć, sasvim iskreno odgovorim: „samo gledam“. I to je ono što radim, po vizualu biram štivo koje ću čitati. I znate šta? Često ume da se dogodi da to bude pun pogodak. Realno, ima logike, ukoliko se pažnja obrati na to da dizajn bude uravnotežen, dobar, privlačan i funkcionalan, velike su šanse da i roman deli isti takav opis. Za dobar dizajn potrebno je promišljanje, talenat, vizuelna pismenost i napredno vladanje aktuelnim trendovima. I kad to tako postavimo, „ne sudi po ambalaži“ pada u vodu.

Ova domaća vina imaju najlepše etikete! (фото 1)
Ova domaća vina imaju najlepše etikete! (фото 2)

Zato danas idemo u baš takvu epizodu, pakovanje je na prvom mestu, a tek potom otkrivamo ukuse. Ovog puta mesto dešavanja nije knjižara, već wine shop, a na meniju su isključivo srpska vina. Odnosno one domaće vinarije koje su se potrudile da svoje proizvode spakuju u „odeću“ koja je neočekivana, drugačija i lepa. Poene na neviđeno osvajaju na trud, a u nastavku pročitajte ko se kvalifikovao i za mesto u mom vinskom frižiderčiću.

VINARIJA ĐURĐIĆ

Ova domaća vina imaju najlepše etikete! (фото 3)
Ova domaća vina imaju najlepše etikete! (фото 4)

Ovo je vinarija koju sam tek skoro otkrila (i to u glamping epizodi), na mene je utisak ostavio i sam izgled vinarije u Sremskim Karlovcima, ali etikete su me zauvek kupile! Iza njih stoji novosadska dizajn agencija Peter Gregson koji su poznati po svojim neočekivanim vizuelnim rešenjima koje vas zbune u sekundi, a već u sledećoj ostajete zaljubljeni u neobična grafička rešenja. Baš takav slučaj je bio i sa Đurđić vinima, odlučili su se za kombinatoriku sa paternima, tu su tufnice i prugice, ali postoje i etikete koje su totalni minimalizam. Kao što je moj favorit Traminac, čija etiketa je potpuno bela, dok na primer Cabernet Franc kombinuje belu i plavi pravougaonik. Koncept je jasan, dizajneri su poželeli da i očima prirede malu gozbu, još i pre otvaranja pampura. Presuda? Jednako uživanje čeka vas i kad probate ova odlična vina.

VERKAT VINARIJA

Ova domaća vina imaju najlepše etikete! (фото 5)
Ova domaća vina imaju najlepše etikete! (фото 6)
Ova domaća vina imaju najlepše etikete! (фото 7)

Verkat je mala porodična vinarija, a iza dizajna njihovih vinskih etiketa stoji dizajn studio Metaklinika. I baš kao što smo navikli od njih, vizual koji su stvorili za Verkat uhvatio je esenciju onoga što vinarija nudi. Elegantan brending i minimalistička forma u sebi miri svetlost i cvetne tonove, slojeve boja i aroma. Na bocama se nalaze po dve etikete, od kojih je jedna uvek na istom centralnom mestu, dok se druga nalazi na različitim pozicijama. Boje koje su korišćene izvedene su iz boja grožđa i vina. Tipografska jednostavnost pokazuje vina punog, svežeg i sofisticiranog ukusa. I baš ćete to dobiti i kad otvorite flašu. Između ostalog, ova vina se prodaju i u Fini poslastičarnici, pa je dobra ideja da ovog vikenda spojite ta dva užitka, i degustaciju na primer obavite na pikniku pored reke.

BIKICKI VINARIJA

Ova domaća vina imaju najlepše etikete! (фото 8)
Ova domaća vina imaju najlepše etikete! (фото 9)
Ova domaća vina imaju najlepše etikete! (фото 10)

Bikicki vinarija nalazi se na Fruškoj Gori i vrlo brzo je privukla pažnju kako stručne javnosti, tako i svih nas koji uživamo u dobrim ukusima i aromama. Njihova vina podrazumevaju minimum intervencije, imena su dobila po članovima porodice, pa svoje vino ima i zlatni retriver Pinotte. Ono po čemu su prepoznatljivi jeste dizajn etiketa na kojima su apstraktno uklopljeni grafički motivi. Dizajn potpisuju Braća Burazeri, Nikola i Nenad Radojčić. Bikicki je ove godine na tržište vrlo posebno vino, radi se o Tramincu Moma (nazvano prema imenu oca Đorđa Bikickog, vlasnika vinarije), koje stiže u prelepoj keramičkoj boci sa šarenim ispisom. Svaka boca je numerisana, a ima ih ukupno 1412. Realno, posle uživanja u blago maceriranom traminacu punog ukusa, flaša vam može poslužiti i kao fina vaza za cveće, ili svećnjak. Win-win!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor