Pretraga

Pet domaćih crvenih vina koja su kao stvorena za ispijanje tokom hladnih dana

Pet domaćih crvenih vina koja su kao stvorena za ispijanje tokom hladnih dana

Tekst: Vuk Vuletić

Leto je iza nas, provansalski roze i lagana bela vina moraće da sačekaju sledeću godinu. Na nama je da se dobro pripremimo za zimu, a pored zimnice važno je imati u svom podrumu i vrhunska crvena vina, za one idilične zimske dane kada vam kroz prozor blješti snežni pokrivač, a pored vas tinja vatra iz kamina. Teško je zamisliti ovu scenu bez čaše crvenog vina u ruci, sa kojom nazdravljate svojoj porodici i dragim osobama sa kojima ćete provesti predstojeće praznike. Ako ste još u nedoumici koja to crvena vina treba da imate na dohvat ruke, pokušaćemo da pomognemo i damo par sugestija za idealna vina koja se uživaju pored kamina.

Pet domaćih crvenih vina koja su kao stvorena za ispijanje tokom hladnih dana (фото 1)

Pinot Noir je jedna od najzanimljivijih sorti grožđa koje postoje. Nastao je u Burgundiji pre više od jednog milenijuma i od tada se mnogi vinski regioni trude da proizvedu kvalitetna vina od ove sorte izuzetno teške za gajenje u vinogradu. Vinarija Jelić proizvodi ovo vino duže od jedne decenije, sa odličnim rezultatima. Njihov Pinot važi za jedan od najboljih u našoj zemlji, voćan je i ima punoću i taninsku strukturu kojoj bi mnogi drugi predstavnici ove sorte mogli da pozavide. Uparite ga sa ćuretinom ili grilovanim pačijim grudima, nećete pogrešiti.

Pet domaćih crvenih vina koja su kao stvorena za ispijanje tokom hladnih dana (фото 2)

Prokupac je za našu zemlju najvažnija autohtona sorta oko koje se gradi prepoznatljivost Srbije kao vinske destinacije i brenda. Vinarija Doja važi za jednog od najboljih proizvođača prokupca, a njihov Breg je jedinstveno i retko vino koje predstavlja selekciju najboljeg prokupca koje je vinarija proizvela u izuzetno dobroj 2015. godini. Odličan balans drveta i herbalnih aroma karakterističnih za tu vrstu omogućavaju vam da uživate ovo vino uz tradicionalnu domaću kuhinju, idealan je partner za slavsku trpezu.

Pet domaćih crvenih vina koja su kao stvorena za ispijanje tokom hladnih dana (фото 3)

Vinarija Virtus iz Viteževa dokaz je da kada imate Marselan u vinogradu možete se nadati dobrim rezultatima svake godine. Izuzetno zahvalna sorta nastala 1961.godine na jugu Francuske ukrštanjem Cabernet Sauvignona i Grenacha, naći će svoj dom u mnogim vinarijama Srbije. Ovo je vino u kome dominira voće, srednjeg tela i vrlo zaokruženih tanina sa izbalansiranim uticajem hrasta i prijatnom završnicom. Probajte ga uz svinjski file sa sosom od suvih šljiva i iznenadite vaše nepce u zimskim danima koji nam dolaze.

Pet domaćih crvenih vina koja su kao stvorena za ispijanje tokom hladnih dana (фото 4)

Moćna kupaža čuvenih Bordoških sorti Cabernet Sauvignon i Merlot, te godina koja je bila dosta dobra za vinovu lozu na Fruškoj Gori, dale su ovom vinu izuzetnu kompleksnost, dosta crnog voća uz prijatne začinske arome koje dolaze iz malih hrastovih burića koji se nazivaju barrique. Ovo vino polako ulazi na svoj vrhunac i sada je pravi momenat da ga otvorite i podelite sa najbližima. Sjajno se uparuje sa govedinom, a možete ga probati i uz sve popularnija mesa sa suvog zrenja.

Pet domaćih crvenih vina koja su kao stvorena za ispijanje tokom hladnih dana (фото 5)

2017. je godina koja će mnogo toga promeniti u srpskom vinarstvu jer je bila vrlo blizu idealne godine koju jedan vinar i vinogradar može da poželi. Treba biti strpljiv sa vinima iz ove godine i sačekati ih da pokažu pun potencijal, a vino iz linije Onyx vinarije Cilić je potencijal koji je maksimalno iskorišćen. Kupaža sorti Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot i Cabernet Franc daje vino punog tela i jakih ali zaokruženih tanina. Probajte da uparite ovo vino sa dobrim komadom divljači i čeka vas ugodno iznenađenje.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor