
Recepti: ukusi Italije i na vašem tanjiru
Blogerka Emiko Davies je ovog proleća izdala treću knjigu Tortellini at Midnight, to je zbirka recepata, koja je istovremeno i priča o istoriji, ali i ljubavi. Radi se o familiji koja se preseila sa juga Italije u potrazi za boljim životom. Kolekcija recepata obuhvata one stare, tradicionalne koji se prenose sa kolena na koleno. Mi vam donosimo tri recepture zahvaljujući kojima ćete moći da proputujete Italiju uzduž i popreko... Kod kuće pripremite ukuse gradova kao što su Taranto i Turin i na kraju zasladite celu priču slatkišem iz Toskane.
TARANTO
FAGOLINI SFIZOSI
Za četiri porcije
500g mladog graška
3 supene kašike devičanskog ulja
4 glavice mladog luka
20g prezli
Šaka peršuna
Šaka nane
Sok od jednod limuna
Priprema
Operite, osušite i isecite mahune na pola. U loncu skuvajte slanu vodu do ključanja, zatim dodajte grašak, kuvajte ga par minuta, da bude "al dente". U međuvremenu pripremite činiju sa ledenom vodom. Iscedite grašak i odmah ga ubacite u hladnu vodu kako bi se proces kuvanja zaustavio. Prebacite ga sa strane na čistu kuhinjsku krpu. Dok se grašak suši, zagrejte masilnovo ulje u tiganju i popržite mladi luk da malo omekša i dobije blagu zlatnu boju. Dodajte prezle, so i biber i nastavite da kuvate još par minuta, pa sklonite sa vatre.
U činiji pomešajte grašak, prezle, bilje, sok do limuna i dodajte malo maslinovog ulja.
TORINO
TOMINO ELETTRICI
Za šest porcija
300g tomini sira (ili bilo koji drugi mladi koziji sir)
50g polusušenog paradajza (pročitajte napomenu)
Dve supene kašike vinskog sirćeta
1 ili dve ljute papričice (po želji)
1 ili dva inćuna (po potrebi isperite ih maslinovim uljem)
Kašika kapara
Priprema
Sir isecite na manje komade. Sve sastojke osim sira ubacite u blender i blendujte dok ne dobiijete finu, glatku teksturu paste. Ako vam deluje da je smesa pregusta, dodajte malo maslinovog ulja. Svaki komad sira prelijte kašikom sosa i ako imate vremena, ostavite ga u frižideru preko noći da se marinira.
Napomena
Koristite polu-sušeni paradajz za ovaj recept jer je taj paradajz i dalje mekan i čuva se u ulju. Pravi sušeni paradajz je kompletno osušen i pakuje se samostalno. Ako koristite pravi sušeni paradajz prvo ga ubacite u činiju i prelijte proključalom vodom, pa ga ostavite tako da omekša oko desetak minuta.
TOSKANA
TORTA DI NONNO MARIO
Za 8 do 10 porcija
Puter za podmazivanje tepcije
Patišpanj
120g brašna
30g kukuruznog brašna
4 jajeta (sobne temperature)
120g šećera
Sirup
2 supene kašike ruma
30g šećera
Krem
500ml punomasnog mleka
4 žumanca
120g šećera
30g kukuruznog brašna
Štapić vanile
Rendana kora jednog limuna
60g crne čokolade
Dekoracija
250ml šlaga
Supena kašika kukuruznog brašna
3 supene kašike šećera u prahu
100g sekckanih badema
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite puterom okruglu tepsiju (prečnika 22cm).
Patišpanj
U zdeli pomešajte brašno. U drugoj činiji desetak minuta mutite jaja i šećer, sve dok ne dobijete kremastu, svetlu i vazdušastu masu. Zatim je pomešajte sa brašnom i nežno uspite u kalup za tortu. Pecite 35 minuta, dok ne postane braonkasto i hrskavo na vrhu. Patišpanj je gotov kad ubodete čačkalicu i izvučete je čistu. Izvadite patišpanj iz tepsije i ostavite ga da se kompletno ohladi (još bolja opcija da ga napravite veče pre i čuvate u frižideru), a zatim ga isečete po dužini u 3 diska od po 2cm debiljine.
Sirup
Pomešajte sve sastojke u maloj šerpi i kuvajte do ključanja. Mešajte pet minuta, a onda sklonite sa vatre da se ohladi
Krem
Zagrejte mleko u šerpici i pazite da ne provri. U vatrostalnoj činiji ulupajte žumanca sa šećerom. Dodajte kukurzno brašno, vanilu i malo, po malo mleka. Stavite činiju iznad šerpe u kojoj je ključala voda (na tihoj vatri) i mešajte između 12 i 15 minuta dok se ne sve ne sjedini (obratite pažnju, sjediniće se odjednom). Podelite smesu u dve činije i u jednu dodajte crnu čokoladu u komadićima i mešajte dok se ne rastopi. Ostavite da se skroz ohladi.
Stavite prvi sloj patišpanja na ravan tanjir, ili na stalak za torte. U debljem sloju premažite sirupom, pa prelijte kremom sa čokoladom. Stavite sledeći sloj patišpanja. Ponovo premažite sirupom, zatim prelijte običnim kremom. Stavite poslednji sloj patišpanja na vrh. Pomešajte šlag, kukuruzno brašno i šećer u činiji i mešajte dok se ne sjedini. Prelijte tortu smesom i po želji preko dodajte seckane bademe.