Pretraga

Recepti: ukusi Italije i na vašem tanjiru

Recepti: ukusi Italije i na vašem tanjiru

Tekst: BURO.


Foto: Emiko Davies

Blogerka Emiko Davies je ovog proleća izdala treću knjigu Tortellini at Midnight, to je zbirka recepata, koja je istovremeno i priča o istoriji, ali i ljubavi. Radi se o familiji koja se preseila sa juga Italije u potrazi za boljim životom. Kolekcija recepata obuhvata one stare, tradicionalne koji se prenose sa kolena na koleno. Mi vam donosimo tri recepture zahvaljujući kojima ćete moći da proputujete Italiju uzduž i popreko... Kod kuće pripremite ukuse gradova kao što su Taranto i Turin i na kraju zasladite celu priču slatkišem iz Toskane. 

 

TARANTO 

FAGOLINI SFIZOSI

Taranto, Trotelini at Midnight

Turin, Tortellini at Midnight

Za četiri porcije

500g mladog graška
3 supene kašike devičanskog ulja
4 glavice mladog luka
20g prezli
Šaka peršuna
Šaka nane
Sok od jednod limuna

Priprema
Operite, osušite i isecite mahune na pola. U loncu skuvajte slanu vodu do ključanja, zatim dodajte grašak, kuvajte ga par minuta, da bude "al dente". U međuvremenu pripremite činiju sa ledenom vodom. Iscedite grašak i odmah ga ubacite u hladnu vodu kako bi se proces kuvanja zaustavio. Prebacite ga sa strane na čistu kuhinjsku krpu. Dok se grašak suši, zagrejte masilnovo ulje u tiganju i popržite mladi luk da malo omekša i dobije blagu zlatnu boju. Dodajte prezle, so i biber i nastavite da kuvate još par minuta, pa sklonite sa vatre.
U činiji pomešajte grašak, prezle, bilje, sok do limuna i dodajte malo maslinovog ulja.

 

TORINO 

TOMINO ELETTRICI

Torino, Tortellini at Midnight

Tomino Elettrici, Tomino sir sa crvenim prelivom

Za šest porcija

300g tomini sira (ili bilo koji drugi mladi koziji sir)
50g polusušenog paradajza (pročitajte napomenu)
Dve supene kašike vinskog sirćeta
1 ili dve ljute papričice (po želji)
1 ili dva inćuna (po potrebi isperite ih maslinovim uljem)
Kašika kapara

Priprema
Sir isecite na manje komade. Sve sastojke osim sira ubacite u blender i blendujte dok ne dobiijete finu, glatku teksturu paste. Ako vam deluje da je smesa pregusta, dodajte malo maslinovog ulja. Svaki komad sira prelijte kašikom sosa i ako imate vremena, ostavite ga u frižideru preko noći da se marinira.

Napomena
Koristite polu-sušeni paradajz za ovaj recept jer je taj paradajz i dalje mekan i čuva se u ulju. Pravi sušeni paradajz je kompletno osušen i pakuje se samostalno. Ako koristite pravi sušeni paradajz prvo ga ubacite u činiju i prelijte proključalom vodom, pa ga ostavite tako da omekša oko desetak minuta.

 

TOSKANA

TORTA DI NONNO MARIO

Toskana, Tortellini at Midnight

Torta di Nonno Mario, Torta deke Marija

Za 8 do 10 porcija

Puter za podmazivanje tepcije

Patišpanj
120g brašna
30g kukuruznog brašna
4 jajeta (sobne temperature)
120g šećera
Sirup
2 supene kašike ruma
30g šećera

Krem
500ml punomasnog mleka
4 žumanca
120g šećera
30g kukuruznog brašna
Štapić vanile
Rendana kora jednog limuna
60g crne čokolade

Dekoracija
250ml šlaga
Supena kašika kukuruznog brašna
3 supene kašike šećera u prahu
100g sekckanih badema


Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite puterom okruglu tepsiju (prečnika 22cm).

Patišpanj
U zdeli pomešajte brašno. U drugoj činiji desetak minuta mutite jaja i šećer, sve dok ne dobijete kremastu, svetlu i vazdušastu masu. Zatim je pomešajte sa brašnom i nežno uspite u kalup za tortu. Pecite 35 minuta, dok ne postane braonkasto i hrskavo na vrhu. Patišpanj je gotov kad ubodete čačkalicu i izvučete je čistu. Izvadite patišpanj iz tepsije i ostavite ga da se kompletno ohladi (još bolja opcija da ga napravite veče pre i čuvate u frižideru), a zatim ga isečete po dužini u 3 diska od po 2cm debiljine.

Sirup
Pomešajte sve sastojke u maloj šerpi i kuvajte do ključanja. Mešajte pet minuta, a onda sklonite sa vatre da se ohladi

Krem

Zagrejte mleko u šerpici i pazite da ne provri. U vatrostalnoj činiji ulupajte žumanca sa šećerom. Dodajte kukurzno brašno, vanilu i malo, po malo mleka. Stavite činiju iznad šerpe u kojoj je ključala voda (na tihoj vatri) i mešajte između 12 i 15 minuta dok se ne sve ne sjedini (obratite pažnju, sjediniće se odjednom). Podelite smesu u dve činije i u jednu dodajte crnu čokoladu u komadićima i mešajte dok se ne rastopi. Ostavite da se skroz ohladi.

Stavite prvi sloj patišpanja na ravan tanjir, ili na stalak za torte. U debljem sloju premažite sirupom, pa prelijte kremom sa čokoladom. Stavite sledeći sloj patišpanja. Ponovo premažite sirupom, zatim prelijte običnim kremom. Stavite poslednji sloj patišpanja na vrh. Pomešajte šlag, kukuruzno brašno i šećer u činiji i mešajte dok se ne sjedini. Prelijte tortu smesom i po želji preko dodajte seckane bademe.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar