Pretraga

Šest najboljih roze vina do 2.000 dinara

Šest najboljih roze vina do 2.000 dinara

Tekst: Vuk Vuletić

Možda vam ne deluje tako, ali nadomak smo onih letnjih noći koje u savršenom omeru kombinuju visoke temperature, elektricitet u vazduhu i bezbrižnost koja pripada najtoplijoj sezoni. Vaše je samo da okupite prijatelje i pronađete idealnu baštu, a što se pića tiče potraga je završena. Ovo je lista najboljih roze vina koja imaju odličan ukus, i dobra vest je da se uklapaju u svaki budžet. Uživajte i živeli!

By Ott Rosé
Provansa
Radnja se dešava u Provansi, mladi inženjer poljoprivrede iz Alzasa, Marsel Ott je 1986. godine naišao na posed koji ga je inspiraisao da posadi prve vinograde. Danas, posle više od jednog veka, ova vinarija pravi rozee koji su među najpopularnijima na planeti. Vino By Ott je odlično izbalansirano, karakterišu ga note bele breskve, kajsije i manga u pozadini, ima prijatne kiseline i lepršavo telo.
Cena: 1.940 dinara

Dušica Rosé

Negotin
Dušica je vino boje nara, vibrantno i hrskavo. Vinarija Matalj je poznata po svojim crvenim vinima, ali pravi poznavaoci upućeni su da oni pravi i roze koji je u tradicionalnom ružica stilu. Intenzivnija boja od klasičnih rozea potiče od sorte grožđa Gammay, koje poreklo vuče iz Burgundije, ali je već dugo odomaćena u vinogradima istočne Srbije. Dominiraju arome jagoda i crvenih ribizli sa završnicom koja je postojana i telom koje malo ko očekuje od jednog rozea. Vrlo zahvalno za uparivanje sa tradicionalnom srpskom kuhinjom, pršutama i sirevima, a iznenadiće vas kakav je par hladnom pečenju.
Cena: 760 dinara

Belguardo Rosé
Toskana
Da Vinčijev simbol na logou vinarije predstavlja inovativnu i eklektičnu prirodu vina sa ovog imanja koje se nalazi u Maremi (Toskana) na obali Tirenskog mora. Moderna vinarija je u vlasništvu čuvene vinske porodice Mazzei koja je proizvodnjom vina počela da se bavi davne 1435. godine. Najistaknutiji među njima, Philip Mazzei strastveni vinar, liberal i „građanin sveta" najbolji je predstavnik vizionarstva i preduzetništva koje karakteriše porodicu kroz vekove. Belguardo roze se pravi od sorti Sangiovese i Syrah. Uz note cveta višnje, zaokruženo vino sa hrskavim kiselinama i prijatnom završnicom, savršeno će se složiti uz predjela, paste i picu.
Cena: 1.450 dinara

Onyx Rosé
 
Jagodina
Sa jednog brega podno Crnog vrha, gde dominiraju vetrovi i pruža se neverovatan pogled, dolazi ovo vino. Čokoti vinarije rastu pored dragog kamena Oniks, koji se nalazi u zemljištu na kom su vinogradi, pa je ova prestižna linija vina po njemu i dobila ime.  Butik vinarija nalazi se u Lozoviku kraj Jagodine i pravi zaista ezoterična vina. Urađeno u provansalskom stilu, svetle boje, niskih alkohola, sa dominantnim notama crvenog voća koje mu daju prijatnu završnicu osvežiće vas u toplim danima.
Cena: 1.090 dinara


 Pusula Rosé
Valjevo
Kada jedna žena dobije na poklon padine brda u Srbiji odatle mogu da dođu samo „vina sa porukom". Iako je sve pre 10 godina počelo kao hobi, vinarija Pusula iz Milinčice u blizini Valjeva stvorila je vernu publiku tokom proteklih godina. Pusula roze pravljen je od Cabernet Franca, vrlo je sočan, pa čak i po malo začinski, na čemu može da zahvali sorti od koje je napravljen. Lagan i lepršav, baš kakav bi roze i trebalo da bude. Dok uživate u ovom vinu, probajte da pročitate priču koja se nalazi na etiketi, možda vam otkrije neke nove ukuse vina i života.
Cena: 760 dinara

Kovačević Rosé
 
Fruška Gora
Ako ste planirali piknik ovo je pravi izbor vina. Već po samoj Rosetto etiketi može da se zaključi da se radi o vinu veselog karaktera. Vinarija Kovačević je čuveni proizvođač iz Iriga i njihov Rosetto zadobija veliku pažnju, koji je pravo gastronomsko vino. Arome šumskog voća i osvežavajuće kiseline omogućuju vam da ovo vino uparite uz širok spektar jela, a ako se zamislite dok leškarite na obroncima Fruške Gore, možete da osetite ukuse školjkica, rakova i minerala Panonskog mora.
Cena: 750 dinara