Pretraga

Zašto je ovaj septembar drugačiji od ostalih?

Zašto je ovaj septembar drugačiji od ostalih?

Tekst: Dušan Jurić

Možda će zvučati pretenciozno ako pokušam da prenebregnem situaciju sa globalnom pandemijom, ali čini se da ona nema nikakve veze sa tim što se većina nas baš sada oseća jako konfuzno. Teorije zaraze na stranu, sada se “samo” umirite i hajde da astrološki promislimo šta se sve do septembra izdešavalo? Naravno da nije problem u septembru ili u sadašnjem dečku, uvek je onaj prethodni problem. Odgovor se nalazi svuda u ovom tekstu, ali nećemo ga dati jednoznačno jer nikada nije rešenje da samo kupiramo bol, niti je istina za sve nas ista, niti svako može da podnese svaku istinu niti treba, pa hajde da napokon počnemo.

Nikad nam nije loše u trenutku kada se događa nešto strašno, već kada to strašno prođe i stignemo da ga osvestimo, smognemo snage da se suočimo. Korona virus napada disajni sistem, oko nas su svaki čas vatre i požari, protesti na kojima pišemo transparente a najtragičniji od njih ove godine sigurno a "I can't breathe". Koja je ovo planeta? Merkur, vlada disanjem, plućima, rečima, kognicijom, prevozom, tehnologijom a ove godine doživljavamo metastazu u nemogućnosti da dišemo, mislimo, putujemo, komuniciramo. Ne možemo slobodno da udahnemo, razmišljamo potpuno iracionalno, tehnologija maltene počinje da raste na drveću a ničemu nam ne služi. Što se prevoza tiče, da li su avoni ikada izgledali ekskluzivnije i bizarnije nego danas? Transparente na protestima toliko brzo bacamo u zaborav jer su svuda oko nas ispisi, reči kao da ne rade. Šta je ove godine procvetalo? Tutorijali i uputstva “Kako da nešto”. To je takođe princip Blizanaca: niz koraka i jasnih instrukcija koja treba da ispratimo u ovom kolektivnom paničnom stanju. Nije ni čudo što je baš ove godine postao popularan čovek sa transparentom u Njujorku (“Dude with a sign”) jer očigledno tražimo nove i nove načine da nas neko čuje, a toliko pričamo sa zidovima na fejsu, feedujemo se na instagramu do anoreksije uma, igramo na Tik Toku kao da smo blesavi, a plesa i zdravog ludila nigde. Hajde stvarno da se zapitamo da li bismo sve te stavove, look-ove i pokrete imali u realnosti? Nema šansone.

Zašto je ovaj septembar drugačiji od ostalih? (фото 1)

Kakve veze ovo ima sa astrologijom? Sve što se desilo sa zarazom, protestima i velikim katastrofama ove godine mogli smo unekoliko da predvidimo događajima koje beleži istorija mundane astrologije. U priču ćemo dodati i Strelca, jer je on jako važan za proteste kojima smo svedočili, a on vlada pobunama naroda koje su ove godine bile izražene.

Kada se Rahu i Ketu, severni i južni mesečev čvor, mesečeve eklipse ili pod kojim ih imenom da ih znate nalaze u Blizancima i Strelcu, uvek se događaju velike katastrofe. Prethodni put kada su se ovde našli došlo je do terorističkog napada u Njujorku, pa opet pričamo o najstrašnijoj verziji Strelca, a to je loše shvaćena Dharma, sveta borba, odnosno terorizam.Tranzicija znakova u kome se oni nalaze dešava se na svakih godinu i po dana, što znači da im je potrebno oko 18 i po godina da dođu u ove dve, najdestruktivnije kuće.

Rahu u Blizancima (Ardra) označava destrukciju i veliku oluju. Njegov simbol je suza i donosi velike tragedije, dok je Ketu u znaku koji simbolizuje uništavanje jednog poretka stvari kako bi se uspostavio novi, ali da bi se to desilo, stari mora da nestane (Mula). Simbol je koren i zamislite sad kombinaciju: velika oluja i koren drveta koji je duboko u zemlji moraju da se isčupaju kako bi nastalo nešto novo. Vrhunac ovih dešavanja imali smo upravo ove godine zato što su oni bili u vrhuncu svoje snage.

Zašto je ovaj septembar drugačiji od ostalih? (фото 2)

KOMFOR ZONA MENJA SMEŠTAJ

Naime 19. septembra oni su napokon promenili znak! Jes! To znači da oluja i haos prestaju, ali naravno ne tako naglo i magično. Stvari se radikalno menjaju, ali njih možemo da primetimo na jako bazičnom nivou. Primetićete da prehodnog mesec ili dva unazad imate “krejvinge”, nespecifične potrebu za određenom hranom, jelom, zatrpavanjem obavezama, seksom, nekakvu vrstu nespecifične potrebe koju brzo morate da zadovoljite? Zašto je to tako? Rekli smo da Ketu predstavlja našu komfor zonu, a ona se sada odjenom, u jednom danu, nakon 18. meseci promenila. Stare stvari postaju neukusne, a imamo nove nespecifične potrebe. Ako vam je do sada Oreo keks predstavljao comfort food, potpuno je izvesno da vam on više neće dati to malo parče sna, a da ne pričamo o nekim složenijim stvarima. Ketu je zapravo tolika komfor zona da od nje može da se umre, pa je zapravo dobra vest da nam je “komfor zona promenila znak”. To je zapravo i jako dobro, jer činjenica da vam se više ne jede isti kolačić znači da ipak možemo da prihvatimo nešto novo. Međutim, sve i da ste svakodnevno satima radili duhovno na sebi potpuno je nemoguće da vas promena zaobiđe. Opet razmislite o simbolici disanja, Blizanaca i protesta, Strelca, potrebna nam je unutrašnja i spoljna revolucija. Sada čitava situacija kao da nije gotova, ali se i dalje nalazimo u njoj. Bilo bi sumanuto da verujemo da će odjednom nestati svi virusi i sav otpad iz okeana, niti da ćemo se mi odjednom osetiti bolje, ali znakovi u kojima sada dolaze simbolizuju, ugrubo: isceljivanje i pronalaženje lekova.

19. septembra, Ketu, najveći umnik, ušao je u prirodni poredak Bika, nakšatru Mrigrashira. Ona označava potrebu za pronalaženjem leka i isceljeljivanjem. To nikako ne znači da se korona može prirodno izlečiti, niti da će vakcina odjednom biti savršena. Zauzdajte svoje konje, jer nam nije potreban novi sloj besa. Šta god mislili od vakcinaciji, sada nije važno. Rahu postoji i upravlja pronalascima, pa ako ste protiv toga, u redu, ali on svakako nastavlja da taga. Radije se vratite na to koliko je promena nodalnih osa fundamentalna ako želimo da se menjamo. Ako znamo da oni određuju duh vremena, komfor zone i naše opsesije, kako da ne razmišljamo o tome šta nam novo donose?

Severni i Južni mesečev čvor (nodalne ose) su po nekim astrolozima u padu, a po drugima zapravo egzaltirani u Biku i Škorpiji, gde se od prekjuče nalaze. To znači da smo na putu da se zacelimo ili izlečimo. Istorijski gledano, promena ovih znakova donosila je otkriće Penicilina, ali i startovanje novih spiritualnih pokreta jer lečenje nikad ne ide bez isceljivanja. Još jednom razmislite vrlo jednostavno. Princip Bika predstavlja prirodu, a priroda je izvor lečenja dok princip Škorpije predstavlja proces transformacije i odlaženje duboko u sebe, potragu za istinom. Zato je jako dobro da počnemo sa onim što doslovno nakšatra Mrigrashira označava: jelena koji odlazi u šumu kako bi tragao za lekom. On takođe nekada može dati ekscesivna potrebe za šopingom, novim stvarima, jer je ključna reč za nju potraga (chase), pa ako uhvatite sebe da ludački tražite određene komade, zaustavite se. Ispod toga se nalazi potreba da posedujete jednu ali vrednu stvar. Simbolizuje lov, a nikada ne možemo uloviti kvantitativno mnogo stvari. Znate sigurno osećanje kad se posle šopinga ili lošeg dejta osećate prazno. Krenuli ste u pohod, ulovili, ali se vratili prazni jer ste popunjavali prazninu, otprilike tako. Stoga baš sada nije ideja da manično trošimo, iako su recimo žrtve Holokausta to činile kako bi održale osećaj vladanja telom na okupu. Sada nam je bio oduzet vazduh pa radije sebi pazarite puno vremena u prirodi Ova luda kuća takođe označava jednu specifičnu potrebu za stalnim formiranjem i rasformiravanjem, raspadanjem i sakupljanjem. Ne bojte se, neće vam zadati još jednu borbu sa prazninom: sada će nešto konkretno moći da se razloži na delove i ponovo sakupi, to je odlična vest. Rahu će biti u znaku Škorpije, Jyeshta nakšatri, koja označava potrebu za time da budemo zaštićeni, ali i da štitimo druge, podrazumeva dubinsku komunikaciju koja uvažava i sve one delove nas koji su zastrašujući, čudni, ludi i drugačiji, pa je sjajno osvestiti te delove u sebi i iskomunicirati ih. Ovu nakšatru simbolizuje devojka sa kišobranom i minđušom pa ukoliko imate neku modnu dilemu, kiše svakako dolaze.

Da rezimiramo ovaj, najvažniji događaj za osećaj konfuzije u septembru: Rahu predstavlja ono čime smo opsednuti, a Ketu mesto komfora. Oni su se sada odjednom promenili i postaćemo opčinjeni novim interesovanjima, hobijima, željom da osvajamo sasvim nove pobede, ali isto tako, mesta i stvari koje nas čine bezbednim će se promeniti. Samo treba da budemo dovoljno stpljivi i da u međuvremenu eksperimentišemo i isprobavamo: koji je to novi ukus ili miris koji nam se dopada, šta nas umiruje a nismo znali da to čini? Ako imate iznenadne potrebe za promenom profesije ili kompletnog načina života, niste ludi. Bez Rahua nema napretka i inovacije, a bez Ketua nema mira, a sada nam odjednom, u jednom danu traže da nađemo sve novo: i opsesiju koju sledimo i ono što nam daje mir. Nije lako.

Sve novo čime se oduševite, svaki reditelj koji vas je upoznao sa slojem realnosti za koje niste znali da postoji, svake 3D naočare u bioskopu, svaka tehnološka inovacija, 5G mreža, svim tim stvarima vlada Rahu, veliki inovator. Da bi se stvorio novi poredak, on mora da stupi na snagu. Ljudi koji ga imaju izraženog u natalnoj su veliki inovatori, svaka osoba koja je donela nekakav progres ljudskoj vrsti morala da ima jak Rahu. E, sada zamislite da ste odjednom, u jednom danu prestali da verujete u staru realnost, a nova se tek stvara. Recimo, uzmite stari mobilni i pokušajte da kucate poruku na tipkama, videćete da vam je teško, ali nastavite da eksperimentišete. On je najveći eksperimentator i upravo to sada od nas traži. Možda je osećanje koje se u danu desi sa promenom nodalnih osa ono kada se jedno jutro probudite, ništa se nije desilo, a vi ste nova osoba. Čekajte malo da upoznate svet, jer Ketu je takođe tu. On je neko ko nas odvlači od realnosti u samospoznaju i sada će to voleti da čini mnogo ustaljenije nego proteklih nekoliko meseci. Kroz nove jezike samospoznaje, mirise, ulja, sve prirodno. Ako zvučite sebi nemušo, u redu je, učite novi jezik koga još uvek niste svesni. Za virtuoznost je potrebno da nam se zavrti u glavi dok ne ovladamo nečim, a tek smo počeli, tako da, samo polako.

Zašto je ovaj septembar drugačiji od ostalih? (фото 3)

TREĆI SUDAR SREĆE I DEPRESIJE

Čitave ove godine Jupiter, planeta sreće susreće, se sa planetom depresivnosti. Putovali su zajedno čitave godine što na psihološkom nivou znači da je naš osećaj vere bio licem ulice sa osećajem ništavila. Na kolektivnom nivou, ovo je moglo da donosi probleme u ekspanziji velikih kompanija, pa je ovo bilo njihovo suočavanje sa realnošću toga šta znači rast. Ne možemo samo vertikalno kao kompanije, niti u širinu kao pojedinci. U oktobru ćemo imati treću veliku konjukciju Jupitera i Saturna pa kada pogledamo snagu ovih planeta, Saturn uvek pobedi. Ovo je odlična vest jer je Jupiter, planeta optimizma, ekspanzije, širenja, sreće i blagostanja ipak dugo bilo u znaku Jarca. Sve što je potrebno da znate o Jupiteru u Jarcu je da je tu natalno imao Hitler. Sa takvom pozicijom koja nas je sada sve zadesila niko od nas ne ume da razmišlja široko, jer je Jupiter sve “Jupiii”, dok princip Jarca sužava mogućnosti i suočava sa realnošću. Zato susret ove dve planete koji se treći put dešava ove godine u oktobru, možete da zamislite kao da želite da se protegnete ujutru i udahnete, a nešto vam ne da. Pomislite da bi nešto bilo lepo i momentalno se suočite se nemogućnošću. Naprosto, princip širenja frustriran je principom stezanja, jedan ogroman spazam kao da zgazi veliku želju za širenjem.

Sve ovo nam se tokom godine već dva puta desilo tako da nemojte da paničite. Njihov ponovni bliski susret u oktobru je poslednji poziv da se transformišemo, reformišemo ono kako vidimo optimizam i nađemo novi razlog za sreću koji nikako ne može biti onaj stari. Ne možemo ništa više “na foru” od ranije. Ako ste depresivni (ovo je doslovno aspekt kolektivne depresije, a na ličnom planu može pojačati kliničku sliku prave kliničke depresije) sada možete osećati pojačan besmisao, bezvoljnost. Možda je nekome od vas ovo treći put ove godine da ne može da nastavi dalje. Nemate snage po treći put? To je stvarno, stvarno ok. Budite uvereni da drugi ljudi samo emituju da mogu dalje i to što ste vi u krevetu i ne možete da se istuširate, a na Instagramu vidite plažu, to je samo paralaža i jako često znači da je neko pobegao daleko od sebe. Vi koji jedva čitate ovaj tekst, ako vas ima, jer nemate mesta u mislima, u redu je. Nemojte da radite apsolutno ništa što vam stvara pritisak jer je ovo aspekt ne pritiska, nego terora. Samo šetajte i slušajte instrukcije psihijatra ili psihoterapeuta. Svima nam je sada plan B, a ako neko ne može ili nema priliku da ga osmisli, male stvari kao što je promena mesta kreveta, smanjivanje izloženosti internetu a povećavanje izlazaka napolje je jako veliki korak.

Neki od nas će se jako razočarati u prijatelje, pa se ne začudite ako oni naprasno promene svoja uverenja i počnu da veruju u radikalno suprotne stvari. Jupiter predstavlja naša uverenja a ona su sad jako napadnuta, pa ne krivite one koji se sa vama odjednom ne slažu. Biće i onih koji će od sada pa zauvek zbog strahova glasati za desnicu, ali to možda nikada nećete čuti iz njihovih usta. U periodu Jupiter-Saturn konjukcija nastaje “fantomsko glasačko telo”, svi oni za koje ne verujete da glasaju za koga glasanju. Ipak, koliko god da vam se prijatelji menjaju, samo se setite koliko su puta pre toga bili tu za vas, makar sad odjednom počeli da veruju vanzemaljce. Razmislite o tome da Jupiter ipak označava samo naša uverenja. Koliko god novovekovno zvučalo, ali mi zaista nismo samo naša uverenja. Ne u smislu da mi nismo samo naše misli, već smo satkani i od mali milion nesvesnnih, neverbalnih, telesnih, estetskih, metafizičkih, čulnih transcendentalnih i niza drugih svojstava. Stoga nemojmo sad da se delimo na “ove i one” ili se baš odlučite da se delite, ali onda nemojte da se derete na internetu.

Ako ste negde čitali da je konjunkcija Jupitera i Saturna “veliki raspad ekonomije” ne nadajte se mnogo. Naravno dolazi do ogromnih promena u prirodi kapitala i neke kompanije će sigurno sada bankrotirati, ali uključite osnovnu logiku: velikim kompanijama vladaju Rahu (inovator koji uvećava stvari) i Saturn (korporativni sistemi). Saturn je najjači od svih i ostaće takav. Jedina lekcija koju mogu da dobiju je test održivosti, pa će pojedine verovatno upasti u krizu, ali naravno ne sve. Fantazija o instant slomu kapitalizma je destruktivna. Zamislite odjednom niko neka štek. Druga važna stvar je razumeti da je delatnost većine kompanija pored svih stvari koje mi ne volimo (eksploatacije radnika, ugrožavanje životne sredine) ipak nešto što mi takođe ekcesivno koristimo: mobilni, net, gorivo, avioni. Oni saturnovski služe nama i imaju svoje sluge, pa je ono čemu se možemo nadati reforma. Rahu je inovator i ko-vladar kompanija i sada će svakako tražiti sasvim novi pogled na poslovanje, tako da se možemo nadati nečemu boljem od totalnog raspada, a to je zdravije poslovanje.

Zašto je ovaj septembar drugačiji od ostalih? (фото 4)

DOBRO SAM ALI SE OSEĆAM “ČUDNO”

Frojd, voleli ga ili ne je imao sjajan termin “unheimlich”. Termin se prevodi kao "začudno", "neprijatno nepoznato", pa ne samo što se ne može adekvatno adaptirati na srpski, već ovaj pojam podrazumeva nešto sasvim neverbalno, osećaj "groze", neke jezivosti koja je prisutna, a nije. E, to je Rahu u Jyeshta nakšatri u koju je uplovio pre neki dan! Ovaj deo Škorpije podrazumeva interesovanje za okultno, tačnije za sve one nevidljive teme koje su sve vreme tu a izbegavamo da se sretnemo sa njima. Recimo, idemo u prodavnicu i pored kontejnera vidimo lutku sa išupanom glavom I onda zamišljamo odakle li je, ko ju je bacio. Sada može da se dogodi da takav doživljaj imamo a da ne vidimo nikakve dekapitovane lutke. Odjednom možemo imati doživljaje koji nalikuju paranoji, ali ne treba da se uparanoidimo. Sve je u redu, samo pojačano na granama umesto lišća možemo videti likove Zoroa. Narednih 18 meseci Rahu će vrlo ceniti ukoliko se ne plašimo strašnih stvari, jer su one deo života, pa ukoliko imate nalet da čitate Alister Kroulija, sve je u redu, samo nemojte da ga sledite. Čovek je sam sebe i mnoge druge uništio mržnjom, a recimo Rajhove spise su spaljivali jer je želeo da oslobod sebe i mnoge druge. Hoću da kažem da ne treba da se bojimo okultnog niti da ga negiramo. U tom slučaju ćemo blokirati nesvesno i onda nema razvoja. Možete da primetite kako guglujete bizarne stvari, istražujete ubistva, taksidermiju, pretražujete kako funkcioniše proces kremacije, to je sasvim normalno i deo je ljudske prirode i u krajnoj liniji, radoznalosti.

Zašto je ovaj septembar drugačiji od ostalih? (фото 5)

NE MOŽEMO VIŠE DA ŽIVIMO U IGRICI

Toliko smo se svi pozatvarali po kućama i pre pandemije da uopšte ne znam što nam je ona toliko smetala. Jako je čudno jer svi znaci u kojima se ovo dešava zapravo zovu na ujedinjenje i komunikaciju. Pazite ovo, još jedna važna lekcija Jupitera i Saturna. U vrhuncu pandemije mnogi gejmeri snalazili su se zato što su asocijalni i znaju tačno strategije kako da skoče do određenog rafa u prodavnici, čekiraju se na izlazu, trče do busa, stave masku, dezinfikuju se, a da pritom osećaju uzbuđenje. Kako nam samo nije palo na pamet da savet tražimo od asocijalnih ljudi, nego slušamo savete ekstroverta na internetu? Gejmeri su često asocijalni, u realanom kontaktu ne doživljavaju naročito zadovoljstvo i “žive u igrici”. To ne znači da ako odgovarate opisu morate da bacite džojstik, nego da ponekad zovete i druge da se igraju. Zašto? Šta uopšte približavanje Jupitera i Saturna znači: upravo da smo se zaglavili u sopstvenoj igrici. U pitanju su dve kolektivne planete od kojih mi pravimo svoju unutrašnju realnost, pa ako natalno imate ove aspekte to obično znači da ste jako istinoljubivi i želite da prodrete u istinu o čoveku i funkcionisanju društva, pa vam je onda izazov da “provaljujete sistem”. Međutim, setite se da su ovo kolektivne planete i da vi kao pojedinac niste kolektiv, nemate armiju sa kojom se borite u realnosti niti dodatne živote. Ovi aspekti često mogu da donesu paranoidnost, jer upravo iz sučeljenosti sreće i straha koju ovaj aspekt natalno označava, želimo kao ludi da se držimo za tu jednu istinu koju smo otkrili. Prvi lek za ovo je humor, pa su ljudi koji imaju teške aspekte Jupitera i Saturna egzistencijalni komičari. Oni vide užas čovečanstva i ironiju života ali je ipak najvažnije napustiti cinizam i videti i ono što je zdravo u nama i oko nas. Na tom poslednjem delu igrice je kvaka, jer kada kreiramo naizgled savršen svet, mi uvek pucamo na neke protivnike. Kada sve sumiramo, treća konjunkcija ove dve najveće planete treći put će nas moliti da promenimo način na koji živimo, napustimo cinizam i prihvatimo ljubav. Napuštanjem uverenja, Jupitera, niste izdali svoju omiljenu ekipu, već se to naziva individuacijom. U suprotnom će kontrakcija koju prave potpuno pući pa će igrica u kojoj živimo eksplodirati, kao u filmu "Mindbender", Black Mirrorov film. Potrebno je zapravo da kupimo novu konzolu i zaigramo nešto novo, zajedno.

Zašto je ovaj septembar drugačiji od ostalih? (фото 6)

TRENUTNO SE DAVIMO U VATRI

Još jedno dešavanje koje nam u septembru oduzima energiju je retrogradni Mars. Od 9. sepbembra on je zakočio i reko' stop sam sebi, a on je planeta koja jedino ume da kaže “kreni”. Njegova retrogradnosst je možda najčudnija jer on vlada akcijom, vitalnoću, ali i besom. Kada on kreće retrogradno, odnosno zaustavlja se, zaustavlja se najvitalniji deo nas, princip Ovna, pokreta, života, libida, stamine, svega što u sebi ima krv i život. Osećamo se demoralisano i kao da ne možemo da dohvatimo čašu, a zapravo nije kao nego je stvarno. Ovo dešavanje je svojevrsno oduzimanje volje, pa u ovom periodu moramo da se dovijamo kako da živimo bez akcije. Retrogradnost Marsa je kao bes okrenut na unutra, a šta je to? Depresija. Sada naprosto moramo da učimo da živimo sa osećanjem paralisanosti i atrofije a da ipak ostanemo živi. Ima još jedne stvari, a to je da je taj isti Mars pre nego što će zastati, bio u “tački davljenja”, Gandanti. To je trenutak kada prelazi iz vode u vatru, u ovom slučaju iz Riba u Ovna i mnogi ljudi imaju osećaj kao da se dave u svojim osećanjima. Gandanta se, tačnije, zove “čvor” i ljudi se zaista osećaju kao da su sami sebe upleli u neku nevolju, nalik Gordijevom čvoru koji ne znaju kako da odvežu, kako da “doveslaju sa vode na kopno” u trenutku kada nemaju ostanu bez energije. Ovo dešavanje često najavljuje sezonu požara i velikih uragana, pa i koincidira sa njima i kalendarski. Kad je bal nek je maskenbal, pa hajde da ove godine naučimo da živimo i bez besa, agresivnosti i suvišnih poketa. Uvek možemo malo da zaplešemo sami sa sobom, izudaramo jastuk. Ovo ne znači nedozvolu da budemo ljuti, naprotiv. Sada bi možda bilo zdravije da pitamo jedni druge zašto smo ljuti? Recimo, neko viče na poslu. Nikako nije dobra ideja da budemo nadmeni i stavljamo se iznad situacije ako je nekome prekipelo. Samo pitanje: “Zašto ljutnja?” poziva na odnos i umiruje, a ljudi su najčešće ljuti sa razlogom. Gordost takođe ima razlog, ali ispod nje je ogroman strah, pa ako ste aktivno besni i okej vam je to, sve je u redu, problem je ako vam nije ok. Recimo da sigurno 7 od 10 klijenata koji imaju problem sa besom govore: “Kako da obuzdam bes”, a na pitanje da li ga na bilo koji način ispoljavaju odgovaraju odrično. Mars je glavna planeta koja je odgovorna za ono što moderno nazivamo granicama toliko da su postale veštačke da stvaraju retke bolesti. Osnovna ideja astrologije je da uspemo da napustimo bes kako bismo mogli dalje u samospoznaju neoštećenih delova sebe, ali nikako nije ideja da ignorišemo bes. Mislite da budisti nikada ne povise ton? Ajde, molim vas. Ne znam za vas, ali meni sve ovo zvuči kao ogroman poziv na to da delujemo unutra, u sebi i gradimo snažnu unutrašnju arhitekturu umesto lažnih fasada kojim idemo naokolo i lažno se predstavljamo.

Zašto je ovaj septembar drugačiji od ostalih? (фото 7)

PLANETA NESVESTI NAS USPAVLJUJE

Još jedan razlog za septembarsku konfuziju je što je planeta svesti, Sunce bila u diretnoj opoziciji sa planetom nesvesti, Neptunom, pa smo mogli jako dugo da se osećamo sanjivo, pogubljeno, kao da gubimo identitet ili ga projektujemo negde gde on ne može da postoji. Dobre strane ovog aspekta je što ako se izražavamo kroz umetnost ili idemo na more, što Neptun označava, možemo da osetimo sebe jer on traži da širimo svoje granice i budemo razliveni. U gradu se to kategoriše kao lenjost, pa smo svi morali da se dopingujemo makar kafom. Neptun vlada stvarima koje nas opijaju, pa je možda i prirodno delovao kao neki sedativ. Svakako, ako nismo kanalisali svoju kreativnost, da je Neptun na nas delovao da budemo sasvim uspavani i kao na drogama.

Kada sve sumiramo, šta se trenutno dešava? Pre neki dan planete karme, Rahu i Ketu su odlučile da menjaju životni put u jednom danu. Mars nam od 9. septembra traži da agresiju smestimo unutra, ali da se ne-samouništimo, a pritom, on je već duže vreme u jako tenzionom aspektu sa Saturnom, planetom restrikcije. Kvadrati su aspekti tenzije i kada su Mars i Saturn u tom odnosu od nas se traži neka nemoguća izdržljivost, bude nam se konflikti sa sobom, autoritetima i što je najvažnije, tada jako želimo da projektujemo da imamo snage, a zapravo je nemamo. Tačnije, svetu projektujemo da smo jako potentni a iznutra se osećamo impotentno. Ovo može biti veliki udarac na seksualnost, jer je Mars planeta libida, a Saturn označava sve samo ne nešto uzbudljivo. Možda niste znali ali astrologija je veoma seksualna, a u trenutku kada nosimo maske na licu i ne možemo da se ljubimo, kada planeta libida stoji u mestu, Merkur se priprema na retrogradnost i nerazumevanje, Jupiter nema optimizma, Rahu i Ketu nam traže da pronađemo nove opsesije i komfor zone, odakle i da crpimo energiju osim iz sebe samih?

Svi smo ovde da bismo širili svesnost, a ne paniku, da bismo ekspandirali što čistijom energijom, a ne zatrpanošću jedom i strahom od bede zbog koje se slikamo sa fasadama. Ukoliko osećate da tzv. negativne emocije nemaju više gde više da izađu, hajde naprosto prestanemo da ih zovemo negativnim. Svi smo jako osetljivi na jezik, mene recimo reč “balajaž” jako asocira na oralni seks, pa mi je smešno kad drugarica kaže da ide da uradi “balajaž”. Ništa protiv ove frizure, već ako negativne emocije nazivamo “negativnim”, to na duge staze implicira da nikako, nikada ne smemo da ih osećamo. Ne možemo da transcendiramo ako sa sobom nosimo ogromne količine nerešenih konfliktnih tema, a i kada se prosvetlimo, to nije stanje večnog mira, već svesnija svesnost da smo nešto više od ovog tela koje ćemo jednom napustiti. Duhovnost se vežba i ne znači napuštanje odgovornosti iz svakodnevice, to je eskapizam. Takođe, prestanimo da koristimo reč “ego” kao da je on nešto naduvano, loše, pokvareno, narcisoidno, grandiozno. To što nazivamo “ogromnim egom” je hiperinvestiran lažni self, nema nikajve veze sa egom. Ego je najzdraviji deo nas. Ono što ga muči da živi slobodno su imperativi super ega.

Recimo, sve one progoniteljske imperative koje ste čuli u reklami za feminizam koja je na fazon "Trainspottinga" (ono sa Cynthiom Nixon, Mirandom iz serije “Seks i grad”, kad čuje niz naredbi poput: Ne budi debela, ne budi premršava, budi ono što jesi). E to je iluzija Rahua at his worst. Neko nas uveri da je realnost na koju smo naseli kriva za sve i smešta odgovornost na časopise, trendove i imperative koji su diktat našeg super ega. Ta kampanja (kao i mnoge druge koje se obraćaju masi, nije ova kampanja kriva) ne mari za pojedinačne potrebe, te zapravo izgovara glasove koji su već bili u nama i dodatno nas retraumatizuje. Sebi bismo govorili da smo loši bezvredni, i bez imperativa editorijala i modnih revija. Ta kampanja može da čini da se na trenutak osetimo slobodno i manemo se imperativa društva, ali zakulisno vešto manipuliše time da ćemo oslobađanjem spoljnjeg osloboditi i sebe. Na kraju krajeva, toliko je uznemireno snimljena da je možda samo stvar ukusa.

Hajde da zaista, autentično i nerežirano poludimo? Izgleda da normalnost kakvom je doživljavamo ničeg dobrog nije donela. Većina se naizgled savršeno ponaša, pratimo sve instrukcije a nije nam dobro. Hajde da nastavimo da sledimo pravila kojih trenutno moramo da se pridržavamo ali da se promenimo? Ostavljanje besa za sobom zvuči oslobađajuće, ali nedozvola na bes je tema koja nas uhodi. Glasnije meditirajte i snažnije volite. Ako niste dobro, u redu je. Astrologija često šalje poruku da na sve možemo uvek da se adaptiramo i da svesnošću možemo da promenimo život u svakom trenutku. Nekada ne možemo i baš taj uvid, da ne može, i da možda nikad nećemo moći, predstavlja pravi put za autentično prihvatanje i otpuštanje.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor