Pretraga

Zašto se karma odnosa Aniston-Pitt ne vraća?

Zašto se karma odnosa Aniston-Pitt ne vraća?

Tekst: Dušan Jurić

Vedska astrologija otvara nam puno prostora za razumevanje partnerskih odnosa. Ako bismo mogli da napravimo jednu krucijalnu razliku u odnosu na zapadnu astrologiju je to što kada su uporedni horoskopi u pitanju, mnogo usitnjenije možemo da sagledavamo emocionalno funkcionisanje. U đotišu se Mesec deli na 27 delova, pa tako svaki mesečev znak dobija 3 sekcije u jednom znaku. Dakle, ne postoji samo jedan Mesec u Lavu, već Mesec u 3 porcije Lava, a pri tom svaka od njih ima još 4 specifična dela. Zvuči komplikovano ali nam služi da pojednostavimo stvari. Na primeru brakova poznatih ličnosti možemo mnogo da naučimo kako emocionalnost funkcioniše u odnosu, ali i pod svetlima reflektora.

Brad Pitt i Jennifer Aniston ponovo snimaju zajedno u okviru projekta Fast time, a po snimcima koji kruže internetom vratili su nas u neka stara vremena. Na lajvu koji su snimali oseća se solidarna glumačka atmosfera praštanja ili je u pitanju samo dobra gluma. Patetika na stranu, ali kada se ponovo pojave i progovore dve osobe koje su definisale ljubav dvehiljaditih, niko od nas koga je to pomeralo nije ravnodušan.

Jedino što o njihovom odnosu znam je da je nakon raskida terapeut Jennifer Aniston rekao da ograniči period u danu kada će patiti za njim, što navodi na činjenicu da je uzimala previše vremena za patnju. Vrlo saturnovska lekcija: poštuj svoje vreme, pati i proći će. Ali hajde da se ne bavimo spekulacijama jer Holivudom vlada Neptun, planeta iluzije i prevare, pa je zato bolje da se fokusiramo na to šta astrologija kao ezoterična nauka koja nas uči realnosti može da nas nauči o odnosima sprženim sjajem reflektora?

Energija neženje koji se dva puta ženio

Brad Pitt po vedskoj astrologiji ima Mesec u Jarcu, u Uttara Ashada nakšatri. Ona se prevodi kao “kasna pobeda” i njome vlada Sunce. Solarni tipovi, oni koji emaniraju energijom ega i velike muške potentnosti i često su poznati kao neženje. Zašto i kako? Pojednostavljeno, njihovim emocionalnim funkcionisanjem, Mesecom vlada Sunce, planeta ega pa prevagu ipak uzima solarni, muški princip. Orijentisani su na samoostvarivanje, a vizuelno ih često možete prepoznati po sunčanim, svetlijim tonovima lica i očiju. Sunce je najmaskulinija, a Mesec najfemininija planeta, pa se njihova ženstvenost boji maskulinošću. Svaka nakšatra ima svoju lekciju, a ona koja se postavlja pred Mesec u Jarcu, Uttara Ashada nakšatri je sledeća: “Onima koji percipiraju sve potrebno je osvajanje kako bi pobedili”. Ovo je prevod sanskritske sutre i kroz nju saznanjemo da je osvajački i pobednički karakter veoma izražen i da Brad Pitt ima potrebu za pobedom. U njoj se krije učenje da je potrebno osvestiti da želimo da osvojimo “sve”, univerzum, te da to u sebi poseduje priličnu omnipotenciju. Stoga je zadatak ove nakšatre da diferenciramo šta je to što je potrebno da osvojimo, jer nikada ne možemo osvojiti sve bitke. Ako želimo da budemo pobednik, moramo da se borimo, a ako želimo da se borimo, moramo da imamo specifičan cilj. Kada bismo to preveli na svakodnevni jezik, lekcija je da zaustavimo želju za osvajanjem svega i budemo zadovoljni onim što smo izvojevali. Da li je to naučio, samo on to zna i niko to ne može da presudi.

Zašto se karma odnosa Aniston-Pitt ne vraća? (фото 1)

Da li je Brad dva puta bio sa istom ženom?

Čini se, ipak, da se Brad borio za nešto vrlo specifično kod žena. Koliko god bile očigledno različite, đotiš nam nudi da zagrebemo ispod fasadne površine izgleda, pojavnosti i prikazivanja i nađemo nešto vrlo slično što dele Jennifer Aniston i Angelina Jolie. Njihove planete emocionalnosti, Mesec(i), nalaze se u lunarnim kućama kojima vlada Merkur. Šta sad to znači? Jennifer ima Mesec u Škorpiji (Jyeshta), a Angelina u Ribama (Revati). Najbazičnije, oba Meseca su vodena, duboka i izraženo senzitivna, ali važnije je to što ih krasi merkurovsko uvlačenje u emocionalni svet. Energija ovakvog meseca (oba) je magnetska, uvlači govorom i veoma su zavodljive prirode. Merkur je planeta mladosti pa jako često izgledaju mladoliko i u kombinaciji sa vodenošću imaju ogromne intuitivne kapacitete. Kod njih uvek postoji nešto dublje, zainteresovanost za skriveno, okultno i ono što je zapravo iza toga što Jennifer ima pramenove, a Angelina tetovaže. Žene kojima vlada Merkur imaju nešto unutra što možemo da saznamo samo kada stupimo u kontakt sa njihovim nepojavnim delovima, nečim što ne može da se verbalizuje, već samo doživi kožom. Još jedna njihova karakteristika je igrivost, ali i zaista, koliko god žutoštampačno astrološki zvučalo: posesivnost. Fizički izgledaju jako milo, obično su mršave i niske, a iznutra je često potreba za jakom povezanošću, muškarcima koji su maskulini i koji će deliti sa njima njihove ideje. Kao kec na jedanaeset, solaran tip i merkurovska žena. Možda zvuči kao opšte mesto, ali ovo su delovi neba koji su prvi među nejednakima ako posmatramo potrebu za posedovanjem i pripadanjem kao varijablu. Pojednostavite i razmišljajte kako bi to radile Ribe ili Škorpije: kroz duboku vodenu povezanost, okeansku i svetu ljubav. Nije ni čudo što su im spajali imena, jer ovi znakovi žive za uniju.

Zašto se karma odnosa Aniston-Pitt ne vraća? (фото 2)

Ljubav broj jedan: Brad + jennifer

Opozicije u uporednim horoskopima znače da se suprotnosti privlače. Odmah ćemo upropastiti iznenađenje i reći da su ih imali i Brad i Jennifer i Brad i Angelina. Međutim, kod prvo dvoje se dešava nešto jako duboko, aspekt karme. Ova reč zvuči ofucano, ali kad kažemo “karma” to jednostavno znači da se lična planeta jedne osobe povezuje sa karmičkom planetom ove druge, pa u drugoj osobi tražimo sopstveni nedovršen deo. Šta su to njih dvoje imali toliko zajedničko? Jupiter. On je najveća planeta na nebu, predstavlja sve lepo i pozitivno što možemo da zamislimo u životu: optimizam, rast, ekspanziju, mudrost, darove, a označava i muža u natalnoj karti žena. Njima su Jupiteri u opoziciji što znači da istovremeno jedno u drugom vide jupiterski optimizam i rast, ali i da se oko uverenja koje Jupiter označava takođe sukobljavaju. Da možemo da biramo da li ovaj aspekt treba ili ne treba imati u natalnoj, ogromno je pitanje, jer je nešto nalik fenomenu “too much of a too much is never a good thing”. Jupiter je obilje i kada tako direktno razmenjuju energiju, to je, možda je morbidan primer, ali kao kada se ćelije raka šire. Jupiter jeste največi benefik, ali je kao kvasac, sve raste, ali na kraju to bogastvo više nema gde da stane. Oponiranost Jupitera u uporednom horoskopu znači "nepomirljive razlike" jer su uverenja na suprotnim stranama, ali ipak ne sasvim. Koliko god imali svoj sistem uverenja, kada je nečiji na drugoj strani, javlja se ogromna privlačnost, jer se međusobno nadopunjujemo različitim uverenjima i vizijama sreće.

U redu, bolje je da je nešto mnogo dobro nego mnogo loše, ali ima još jedne predivne stvari. Jupiter + Venera. To je baš mega harmonično i znači da je osećaj za ljubav kod Jennifer bio snažno aktiviran Bradovim Jupiterom. Na njenu planetu ljubavi naleteo je najbolji mogući Kupidon, onaj koji će joj proširiti viziju toga kako se voli. Jupiter uvećava sve što dotakne, pojačava emocionalnost, luksuz i lepotu, ali i ovo ima svoju lošu stranu. Natalno, ovaj aspekt imaju veliki bogataši i naziva se Saraswati joga i označava ekspanziju kreativnosti i lepote, a jako često i činjenicu da karijera kreće uzvodno nakon braka. Susreli su se najsrećnija i najlepša planeta, optimizam i strast, jednostavno: ogromno zaljubljivanje. Razlika od “obične zaljubljenosti” je što je ova preplavljujuća, donosi iznenadnu ekspanziju. I gde se onda stvara problem? Bude nam lepo, a onda je toliko lepo da želimo još lepše. Provedemo dan u idili, pa sutra umesto Rubensa partneru priredimo Vivaldija, ali nam kasnije ponestane ideja za ljubavni raskoš i renesansu. Posle izvesnog vremena tražimo ipak utemeljenje u nekom surovom realizmu. Toga u njihovom uporednom nema.

Šta je to “karmički” kod njih? U istom polju nalaze im se Rahu, planeta opijenosti, opsesije i Jupiter, rekli smo, planeta optimizma i sreće. U prevodu, ono što je nju privlačilo je što je u njega projektovala sopstveni nedovršen deo doživljaja sreće i optimizma: Jupiter. Najbolje to možemo da zamislimo na primeru. Rahu je telo bez glave koje je opsednuto željama i sad zamislite glavu Jennifer Aniston kako potpuno van sebe i kontakta sa telom ugleda optimizam u Brad Pittu i magnetski se opčini njime. Prvi problem je što Rahu i Ketu, karmičke ose u svačijem natalu sazrevaju tek oko 42. godine. Do tada nismo zreli, niko od nas, a posebno ne kada nam se neko “nakači” na sopstvenu karmu. Imamo dovoljno posla sa svojom karmom pa je vrlo upitno koliko su karmički odnosi dar, a koliko pošast.

Šta je bilo sa Bradom? On je svojim srećnim delom, Jupiterom, gledao u Jennifer kao da može da mu da još nešto što on ima. Karmičke veze su uvek dvostrane, upravo zbog toga što u partneru tražimo stapanje sa delom koji nemamo. Rahu je diferenciranje sopstvenog identiteta, pa se osećaj induividuacije ovde poremeti kod oboje, možda malo više kod Brada zapravo, ali to bismo zaista morali da ih pitamo i to u terapijskom i poverljivom setingu. Imajmo u vidu da nije u pitanju egzaktna konjukcija, ali se nalaze jako blizu u istom polju što se računa kao karmički spoj. Još jedna stvar je što obe planete predstavljaju ekspaniju, i Rahu i Jupiter, pa prosto računajte: ekspanzija + ekspanzija mogu proizvesti erupciju. Kada je Rahu i igri u uporednim horoskopima, osećaćemo se povezano, a nećemo imati glavu. Zaista ono tipično u zaljubljenosti, gubimo glavu, ali ovde se baš osećamo dekapitovano. Da bi karmički par opstao svako od svoje mora da ima svoju glavu. Zato su karmički odnosi bolni, jer kada se završe osećamo se kao da smo izgubili svoju veru i optimizam (Jupiter) i Rahu (glavu i osećaj pravca u životu).

Najluđe je što u njenom natalnom čartu braka (Navamsha) Jupiter stoji u polju partnera, što znači da opet u partnera učitava gurua, a mnogi astrolozi veruju da kada je Jupiter tu, da smo u prošlom životu uvredili gurua. Ovde ne treba tražiti razloge u prethodnim životima ali toliko je Jupitera u priči da ga ne možemo ignorisati. Najluđe je što ona natalno ima Jupiter i Ketu zajedno, što znači da je u prošlom životu bila mudra i da je u ovom životu opet fiksirana na svoja uverenja. Kapirate, ona je fiksirana na sopstvena uverenja, a kroz odnos sa Brad Pittom bila je privučena da ih radikalno menja. Vrlo transformativno, na način koji nas nikad više ne vraća u isto tačku u kojoj smo bili sa sobom.

Zanimljivo je da njenim poljem braka vlada Mars, a da joj je on ujedno i planeta koja joj natalno označava muža (Darakarka). Planeta sa najnižim stepenom odrediće kvalitete partnera, a to je Mars: ”loš momak”, vitalističan, borben, sa izraženim ego temamama: Kako se nalazi u Škorpiji Vishaka nakšatri, ovaj Mars predstavlja intenzivnog kul lika, buntovnika, možda najpribližnijeg ulozi u “Fight club”-u i tipične škropionske teme da “šta se desi u klubu ostaje u klubu”, a obično je krvavo i ratnički. Svakako je u pitanju nekog ko se izdvaja iz mase jer Vishaka označava “granu koja se njiše na vetru”, tačnije, simbolizuje osobu koja se odvaja od svoje krošnje stvarajući novi trend.

Kada se sve sabere i oduzme, važno je ipak dodati još nešto. Mars u natalnoj karti žene označava loše momke, neustrašive ego tipove koji smeju sve, ali u praksi retko ko ostane sa lošim momkom jer je energija Marsa samo intenzitet, uzbuđenje, sila, nešto što nema uzemljenje i trajanje, sistem vrednosti, već samo snagu i uzavrelost. Zato slobodno možemo da kažemo da je Mars neko ko predstavlja našeg dečka, tinejdžersku ljubav i zaista se u natalnim kartama kroz njega čita kakvi će nam biti momci. Kroz Jupiter se čita kakav će nam biti muž, a te dve stvari se obično ne poklapaju.

U formiranju svake dugotrajnije veze, Jupiter (mora da) označava muža: sposobnost da se u odnosu raste, razvija, širi, poseduje određen sistem vrednosti. On označava i decu, dok Mars to ne čini. On bi se samo u nedogled igrao. Žene budu u braku sa Jupiterom, a retko sa Marsom, jer je intenzitet prolazna stvar a naša uverenja su ipak konstantna ma koliko da se menjaju. Jupiter je mudar i ima širu perspektivu i trajanje, a Mars ima samo intenzitet. Takav je život svih nas, kog god da smo pola i roda: fantaziramo o Marsu i tome da igra nikad ne prestaje, a ono što je naš svesni izbor je ipak nešto mirnije i trajnije, Jupiter. Po svemu sudeći Jennifer i Brad su imali oba, a da na kraju to nije bilo dovoljno.

Možemo da razmišljamo i o tome kako Jennifer Aniston vidi ljubav? Pozcija Venere u natalnoj karti žena obično ukazuje na karakteristike muškarca, ali kada ste podznak Vaga kao ona, Venera će govoriti mnogo i o vama. Njoj je egzaltirana, u Ribama, pa tu možemo primeniti sve opšte stvari o idealizovanoj ljubavi koju ona karakteriše. To nikako ne znači da je ona nemoguća, ali ljubav se posmatra kao svetinja. Dodatno, nalazi se u Uttara Bhadrapada nakšatri koja je tipična Venera u Ribama: prinosi žrtvu ljubavi i sanja uvek o tome da ona može biti još idealnija. Njome vlada Saturn, a to znači ogromnu požrtvovanost u romantičnim odnosima. Loša vest je što Venera kod nje vlada šestom kućom, kućom konflikata, pa joj donosi teške trenutke. Zaslepljenost ljubavlju je svakako tema i intoksiciranost ljubavi. Jako često krivimo druge egzaltirane planete, ali Venera je planeta koja nam zaista zadaje probleme. Dobra vest je što ova kuća biva sve bolja i bolja vremenom. Osim toga, ova kuća označava životinje, a Jennifer ima veliku ljubav prema psima. Sa ovim aspektom volimo da pomažemo nemoćnima i neprivilegovanima po čemu je takođe poznata.

Šta se ovih dana događalo na snimanju?

Ovo nije glosa koja privlači pažnju. Baš ovih dana dok su Jennifer i Brad retro-a-aktivno u žiži interesovanja, Jennifer tranzitno ima planetu koja označava dejtovanje, Merkur, koja prelazi preko planete osećaja smisla, ali i one koja označava muža, Jupiter. To nikako ne znači da će se njihova povezanost osvežiti, ali svakako znači da intenzivno mislimo o pitanjima svrhe. Jedan klijent koji ima 68 godina je prolazio kroz ozbiljne reminiscencije na devojku iz detinjstva, a u ispunjenom je i stabilnom braku. Kada preko planeta braka i smisla prelazi preko planete mišljenja i one koja označava dejtove, sigurno je da taj dan ne sređujemo dnevnu sobu. Osim toga, Venera, vladarka ljubavi je u kući karijere.

Zašto se karma odnosa Aniston-Pitt ne vraća? (фото 3)

Ljubav broj dva: Brad + Angelina

Razlog razvoda sa Jennifer, bar onaj koji svi znamo je što je Brad “našao drugu”. Razlog tome možemo tražiti u opisu njegovog emocionalnog funkcionisanja, Meseca i onoga što sam naveo kao lekciju “fokusiranog osvajanja” Kao podznak Jarac, njegovom kućom braka vlada Mesec. To znači da je emocionalnost nešto što će odrediti njegove odnose sa ženama, a daje mu još jednu lekciju: da nauči da daje i prima nešto negujuće, feminino i nežno. Kako mu se natalno nalazi u prvoj kući, to znači da “odnosi dolaze do njega”, da mu žene prilaze i da je on predmet želje, što je u strejt odnosima ipak malo kvalitativno drugačije, uzimajući u obzir arhetip muškaraca koji osvaja ženu. Bilo bi zanimljivo pitati njegove žene da li su one njega osvajale.

U njihovom odnosu takođe možemo uočiti karmu, ali onu koja je konfliktnog karatkera. Bradov južni čvor, Ketu, mesto komfora je u aspektu tenzije, kvadratu sa Angelininim Marsom. Njihov odnos je prilično marsovskog kvaliteta, pa ako ga poredimo sa odnosom sa Jennifer, ovde su strasti i privlačnost nešto što uzima prevagu nad odnosom. Njima je mnogo više planeta u opoziciji, što stvara mnogo veću staminu i više materijala kako za ljubavne bure, tako i za konflikte. Najvažnija opozicija su njihove Venere koje su kod oboje jako izražene. Lepota naleže na lepotu, želja na želju. Razlog odlaska drugoj ženi zaista može biti ovaj aspekt jer označava divlju želju i odnosi dominacije i submisije. Uvek okine neke potisnute želje koje nismo znali da imamo ranije u životu, ne nužno u prethodnom odnosu. Ekstremna potreba za zadovoljavanjem potreba je definicija ovog aspekta. Međutim, oboje su povedeni požudom, visoko je nabijena isključivo željama. Prilično bučan aspekt jer su ljudi intenzivno upućeni jedno na drugo. Osim toga, Ketu i Mesec su im u konflitkom odnosu što utiče na umanjivanje individualnosti u odnosima. Pri kraju njihovog Braka, Angelina je rekla da se više ne oseća kao da pripada sebi.

Čudesna je astrologija, jer možemo čak i da vidimo da je Angelina tokom procesa mastektomije imala Mesec, planetu koja označava grudi direktno preko puta Saturna, što označava proces vezan za Mesec, a Pluton, planeta strahova i paranoje koja se jako sporo kreće i pravi transformaciju, godinama im je pravila probleme sa ličnim planetama.

Bilo kako bilo, cilj ovog teksta je možda da uz holivudske tračeve počnemo da verujemo u ljubav. U to da možemo da oprostimo i vratimo se na bolna mesta bez grča na licu, a to je ono što je bar mene raznežilo ovih dana. Nikako nije bio cilj da spekulišemo i žutimo odnose ljudima kojima je sigurno teže da održe odnos. Koliko god ljudi bili ekstrovertni, nijedan odnos ne voli medijsku pažnju kada je autentičan. Ljubav je tajna i sveta, pa sve ovo razumite i kao razonodu ali možda i kao neki misaoni eksperiment o tome kako su drugi ljudi naši nedovršeni karmički delovi, a opet se moramo vratiti sebi i kada smo najispunjeniji.

Mnogo sam brzo napisao ovaj tekst, pa vas molim da ako neko ima kontakt Shia LaBeoufa recite mu da me zove na fiksni jer me on u projektu u kome su se susreli Brad i Jennifer najviše interesuje. Fantastična pojava koja svaki dan na Instagramu ide na trčanje sa sve većim brojem tetovaža.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor