BURO. na popodnevnom čaju u hotelu St. Regis: Kad se uživanje pretvori u ritual
Duh istorije Njujorka u srcu Beograda.

Kultura ispijanja čaja je poput neotkrivenog sveta ispunjenog ukusima i senzacijama koje vas mogu iznenaditi i očarati, uvodeći vas u potpuno novu dimenziju hedonizma. U to smo se uverili na ritualu popodnevnog čaja u hotelu St. Regis u Beogradu!

BURO. tim je imao čast i zadovoljstvo da doživi čuveni ritual iz bogate istorije porodice Astor, koji je ponovo oživeo u zahvaljujući umeću, pažnji i besprekornom ukusu osoblja St. Regisa.
Nakon popodneva provedenog u ispijanju čajeva napravljenih baš po našoj meri, malim, uživanju u neodoljivim zalogajima i srdačnom razgovoru, bili smo prepuni utisaka, koje želimo da vam prenesemo.

Ritual popodnevnog čaja u hotelu St. Regis može biti divan povod da okupite vaše prijatelje, porodicu ili saradnike, kako biste barem na nekoliko sati usporili vreme i čulima otputovali u neku drugu epohu.


Zašto vredi doživeti ovo jedinstveno iskustvo?

Umetnost pravljenja savršene šoljice čaja
U elegantnom salonu Rise Patisserie hotela St. Regis, prvo nas je dočekao proseko – savršen uvod u popodne ispunjeno iznenađenima koja su usledila. Udobno smo se smestili i uživali u ćaskanju, baš kao gosti Caroline Astor nekada.

Na vrhuncu zlatnog doba Njujorka, kada su bogatstvo i stil stvarali novu aristokratiju američkog društva, Caroline Astor je u svom domu na Petoj aveniji okupljala elitu tog vremena – umetnike, diplomate, vizionare i naslednike velikih industrijskih porodica.
U tom svetu, popodnevni čaj imao je posebno mesto. To nije bio trenutak odmora, već ritual društvenog života. Gosti su se okupljali u salonima uz zvuke klavira, razgovarali o umetnosti, putovanjima i politici, dok su se služili pažljivo birani čajevi, lagani zalogaji i, naravno, šampanjac. Taj spoj tradicije i živosti, forme i spontanosti, postao je obeležje stila života koji je postao zaštitni znak St. Regisa.


Bar na trenutak, čulima smo otputovali u Njujork, a tamo nas je poveo Luka Mijušković, tea somelijer. Na elokventan i zanimljiv način, Luka nam je otkrio kako ritual popodnevnog čaja u hotelu St. Regis donosi mogućnost da probamo čak 170 različitih blendova.




On služi pažljivo odabrane JING čajeve, poznate po svojoj finoći i ravnoteži ukusa, kao i domaće Josif Pančić čajeve, koji unose dah lokalnog nasleđa i prirodnog bogatstva Srbije.

Luka je svaku članicu BURO. tima pitao kakav čaj voli da pije, a onda je pažljivo kreirao mešavinu koja će biti baš po ličnom ukusu, ali opet imati mali faktor iznenađenja, kako bi se arome „podigle“ na neočekivan nivo.

Uživali smo u različitim mešavinama čaja – Luka je, poput pravog umetnika, divlju trešnju spajao sa divljom jabukom, roibušom, hibiskusom i matičnjakom; ili je sveži spoj nane, limunske trave i đumbura obogatio Damaskus ružom, bagremom i koprivom… Kombinacije su bile smele, promišljene, pažljive i vrhunskog ukusa!


Svaka od nas je imala priliku da proba napitak baš prema svom senzibilitetu, uz magičan dodatak praha od 24-karatnog zlata, zbog čega su boje čajeva dobijale nestvarne nijanse.

Luka nam je objasnio da se čaj služi na marokanski način – čajnik se drži visoko iznad šolje pri sipanju, što simbolizuje poštovanje prema gostu i veštinu domaćina.

Ritual koji nas zbližava
Nakon posluživanja čaja, stigli su slatki i slani zalogaji – mali tost sedviči i kiš loren, neozaobilazni scones biskviti služeni uz puter i džem, kao i neodoljivi kolačići poput krempita, puslica, tortica… Sve što smo probalii nas je osvojilo ukusom, a savršeno je pratilo čajeve.





Ali, važnije od svega, postalo nam je jasno zašto je njujorško društvo obožavalo ritual gospođe Astor – ispijanje čaja u dobrom društvu zaista može da uspori vreme i podseti nas zašto je važno uživati u malim zadovoljstvima.




Kada je John Jacob Astor IV, sin gospođe Caroline Astor, 1904. godine otvorio prvi St. Regis hotel na Petoj aveniji u Njujorku, u njemu su rituali poput popodnevnog čaja postali sinonim za trenutak u kojem se prepliću prošlost i sadašnjost, maniri i emocije, forma i uživanje.
Ta lepa tradicija opstala je do danas i posebno je važna u modernom vremenu, kada upravo ovakav ritual može postati dragocen trenutak pažnje prema onima koje najviše volite.




Popodnevni čaj se poslužuje svakog dana od 14 do 18 časova u Rise Patisserie, što je idealno vreme da čaj i šampanjac postanu simbol susreta, razgovora i društvenog sjaja.

Nema sumnje: ne postoji lepši način da provedete jedno obično popodne u Beogradu, koje se zbog pažnje prema svakog detalju i neupitnih veština osoblja St. Regis hotela pretvara u nezaboravnu uspomenu – na ljubaznost, majstorstvo, ukuse i osmehe, koji će dugo ostati sa nama.

Zaista smo uživali – i već pravimo planove da sve ponovimo!
Fotografije: Katarina Stefanović

















