Grčka kraljica, simbol starog Beograda, otvara vrata novim generacijama: Isprobali smo meni
„Čuj, Kraljica je otvorena ponovo!“

Povezano
Nekada kultno mesto okupljanja Beograđana, danas ambiciozni spoj grčke i srpske kuhinje sa novom pričom, novim jelima ali, istim duhom.
U srcu Kneza Mihaila, pod brojem 51. vratila se Grčka kraljica – i to nakon 18 godina. Nekada omiljeno mesto okupljanja Beograđana, gde su se uz domaću kafu, vino i večere rađale ljubavi, sklapali poslovni dogovori i delile najveselije uspomene, sada ima novu misiju: da spoji generacije i probudi duh prošlih vremena kod mlađih, dok istovremeno ostaje verna svojim starim gostima.

Mesto gde tradicija i savremen duh sede za istim stolom
U razgovoru sa osobljem i kuhinjskim timom restorana saznali smo da su posebnu pažnju posvetili meniju koji su osmislili kao spoj srpskih i grčkih specijaliteta – ali u modernoj interpretaciji. Kako kažu, žele da restoran bude autentičan, ali i relevantan. Upravo zato, svaki gost će moći da bira između tradicionalnih jela i novih kulinarskih priča koje predvodi šef kuhinje Dragan Blagojević, čovek sa internacionalnim iskustvom, ali i domaćim koje dolazi iz Nacionalne klase, Salaša Zvonko Bogdan, Marinade i Đorđa, ali i mnogih drugih.
Čim se zakorači u restoran može da se oseti duh nekadašnjih vremena, posebno kada dođu na red hrana i piće
osoblje
Ono što ih je posebno dirnulo u prvim danima ponovnog otvaranja bila je priča jednog gospodina koji je, sa blagim osmehom i setom u pogledu, ušao u restoran držeći za ruku svoju suprugu. Nekada, dok su još bili mladi i zaljubljeni, ovde su dolazili na prve sastanke. Imali su svoj sto. Vratili su se da nastave razgovore u Grčkoj kraljici prekinute pre 18 godina.



Nisu bili jedini. Mnogi gosti su dolazili sa sopstvenim sećanjima, pričama o večerama koje su se pretvarale u prijateljstva, o ljubavima koje su počinjale uz čašu vina o poslovima koji su se dogovarali uz meze. Grčka kraljica je i tada kao i sada, bila mesto susreta beogradske umetničke i intelektualne scene, gde su se za istim stolom mogli sresti diplomate, glumci, pisci i ljudi sa stilom.
Danas, ona ne pokušava da rekonstruiše prošlost već da je udahne ponovo sa poštovanjem prema prošlim vremenima.
Šta se prvo proba kada dođete u Kraljicu?
Na preporuku samog šefa, imali smo priliku da isprobamo jela koja najbolje predstavljaju filozofiju novog menija. Uživanje je započelo, naravno – domaćom kafom. Potom su došli aperitivi: Espresso martini i Long Island, a uz glavno jelo posluženo je vino Gorska Tamjanika vinarije Deurić.
Od predjela, isprobali smo Dakos salatu (brusketi, dve vrste paradajza, feta, kapar), zatim teletinu iz furune koja se priprema čak 6 do 7 sati a koja je definitivno bila naš favorit, pa sve do kebaba sa štosovanim krompirom, mikro biljem i mariniranim lukom. Marinirani luk definitivno nas je podsetio na Grčku. Kraj večere bio je rezervisan za kremenadlu u sosu od pečuraka i mladim krompirom.


Dezert će definitivno ostati u sećanju: Jafa kolač (sufle od pomorandže, crna čokolada, domaći biskvit) i signature desert – Grčka Kraljica, veoma osvežavajuć u kom se oseća punoća bele čokolade i oraha. Svaki kolač iz ponude pripremljen je u njihovom restoranu od strane njhovog poslastičarskog tima, a kako nam kažu planiraju da njihovi kolači budu jedinstveni i prepoznatljivi u čitavom gradu.

Za sada, ljudi najviše naručuju kebab, teletinu, juneću kolenicu sa sosem od četiri vrste pečuraka… Kada je reč o sastojcima oni su 100% domaćeg porekla, sa malih gazdinstava, a iz kuhinje se trude da naprave sve sami. Fokus u restoranu na jelima sa mesom te kod njih uvek možete da očekujete vrhunski kvalitet.
Odabrali smo tradicionalne recepte koje smo modifikovali i dali im lični pečat
Dragan Blagojević
Ukoliko vas više privlače riblji specijaliteti, ponuda uključuje i dimljenog smuđa, lososa, lignje, dok od grčkih jela možete probati pohovanu fetu, grčku musaku sa jogurtom, takos salatu i još mnogo toga.
Ljubitelji pića mogu da očekuju i signature koktele koji će se lansirati tokom leta, a do tog momenta vinska karta je ono što bi trebalo posebno istražiti.
Nostalgičan ambijent
Enterijer je osmišljen tako da oživi duh prošlih vremena, ali sa primesama modernog. Trenutno se radi na uređenju zadnjeg dela bašte koji će biti intimniji kutak – Kraljičin vrt, idealan za večere u dvoje ili porodične proslave. Tokom leta, iz restorana planiraju i muzički program sa akcentom na klavirske večeri i kvartete za sve ljubitelje mirne i elegantne atmosfere.

Za koga je Grčka Kraljica danas?
Za sve koji vole dobru kuhinju, dobru atmosferu i priče koje traju. Za porodice, za zaljubljene, za turiste, za Beograđane koji vole da se prisete, ali i za one koji žele da isprobaju nešto novo.
Grčka kraljica je za one koji vole kada hrana miriše na „ono domaće“, kada se čuje klavir u bašti nakon vrelog dana, one koji cene dobro vino i kolače koji se tope u usitma. To je mesto koje je Beograd voleo, a mi verujemo da će ga ponovo voleti.

I da, dok smo izlazili iz restorana, jedan stariji gospodin je prošao pored na biciklu, pričajući telefonom. Pogledao je, zastao, osmehnuo se i viknuo: „Čuj, Kraljica je otvorena ponovo!“. Ovo je mala potvrda o tome da je restoran bio i ostao neizbrisivi deo kolektivnog sećanja.
Foto: grcka_kraljica