Povezano
Priča o kafeteriji Ugao nije nova – ima godinu dana kako je specialty coffee lokal otvoren u dorćolskom kompleksu K – District (Dunavska 2i) kao mesto koje okuplja lokalnu ekipu, zaposlene u obližnjim kompanijama, entuzijaste koji vole kafu, ali i zaljubljenike u umetnost. Sada se priča širi i kafeterija Ugao dobija novu adresu – Kralja Milana 34, na mestu nekadašnje knjižare Nolit.
KAFETERIJA UGAO – O LJUBAVI I KAFI
Priča o knjižari Nolit počinje iz ljubavi dva brata, Otoa i Pavla Bihalija, prema knjigama, a priča o kafeteriji Ugao iz ljubavi dvojice drugara iz srednje škole, Dorijana i Nemanje – prema kafi. Kada su shvatili da žele da, uprkos tradicionalnom verovanju Srba da ne treba mešati ljubav i posao, pokrenu zajednički biznis i da on bude u domenu ugostiteljstva, u priču se uključuje poznati beogradski barista, menadžer i pržionista – Petar Papadopulos, te priča počinje da dobija današnji oblik. Nastalo je mesto koje ima kapacitet da usreći svakog prolaznika i onoga koj se namerio da dođe baš u Ugao.
– Poslednih deset godina bavim se kafom, kroz razne sisteme. Moja iskustva se svode na uvoz, prženje kafe i ono čime se mi ovde bavimo – specialty coffee, što znači da nam je kafa vrlo visokog kvaliteta, da je stoprocentna arabika i da je svaka kafa single origin. Sa naše strane, trudimo se da od ranih jutarnjih časova budemo prisutni, da konstantno i kontinuirano nudimo kvalitetnu kafu, što znači da ne smemo da dozvolimo da nam nije dan, pa da omanemo neki shot ili nešto ne bude kako treba… Svi smo veliki ljubitelji umetnosti, ali se trudimo da umetnost provučemo i kroz samo ugostiteljstvo – kod nas možete da uživate u vrhunskom latte artu, za šta ne koristimo ništa sem mleka i latijere. Ako naručite kapućino, potrudićemo se da procenimo šta vam tog jutra treba – da li je to neki cvetić, možda ruža, neka životinjica – da vas osnaži za dan koji dolazi, nešto nežno i romantično…, uvodi nas u priču Petar Papadopulos i dodaje da je ekipa u međuvremenu porasla za još jednog partnera, programersku firmu Comit, čiji je suvlasnik Nemanjin kolega i prijatelj, te da baš iz tog razloga u kafeteriji Ugao u budućnosti možete da očekujete i inovacije koje spajaju kafu i tehnologiju.


POSEBAN ENTERIJER
Kada zumirate mapu grada, videćete da se kafeterija Ugao nalazi na samom uglu Beograda – otud jedan od razloga za ime, a drugi je pomalo, kao i sve na ovom mestu, ezoterijske prirode – ljubav prema matematici, geometriji, zlatnoj sredini… što ćete shvatiti čim pogledate centralni deo lokala, šank, i iza njega uočite Fibonačijev niz.
– Upravo je enterijer ono što izdvaja naš specialty coffee bar od ostalh. Sam prostor je trapezastog oblika (eto još malo matematike), a mi smo odlučili da ga podelimo u nekoliko celina. Tu je Salon Kralja Milana, koji se izdvaja od ostalih delova kafića, njegovom slikom na zidu i salonskim nameštajem. Jedan deo Ugla posvećen je apstraktnom slikarstvu i u njemu se trenutno nalaze radovi slikarke Dunje koja stvara pod imenom Sole Soul Art. Zanimljivo je da njene slike ovde možete i da kupite, kao i fotografije našeg prijatelja Sime Kneževića, koje krase jedan zid, a koji je od samog početka sa nama i zovemo ga kumom kuće. Jedan deo lokala posvećen je vajarstvu i sada su tu zidni reljefi moje majke, umetnice Ljiljane Granić Palfi, koji su donedavno bili izloženi u galeriji Singidunum. Glavni deo je šank, za koji je vezan Fibonačijev niz, od drveta, pri čemu se njegovo svako drvce savršeno tačno uklopilo celu priču, otkriva nam jedan od vlasnika kafeterije Ugao.

Ljubav prema kafi i prijateljska, gotovo porodična atmosfera, to je nešto što osetite čim kročite u kafeteriju. A ako postavite pitanje – ko je radio ovaj sto, ko je napravio šank, kako ste odabrali boju za zidove, čija je ovo figura, dobićete samo jedan odgovor – sve je delo čuvenog umetika Petra Palfija, koji je otac jednog od vlasnika.
– Od zidova do umetničkih dela na zidu, sve je osmislio Petar Palfi. Njegov je i ovaj sto. Čiviluk, ogledala, svaka daska, greda, sve što je od drveta – iz njegove je radionice. Mada i ove figure od mesinga, pa slika Kralja Milana, lakše je pobrojati šta nije uradio.

UGAO – KAFA VRHUNSKOG KVALITETA
Kafu trenutno uzimaju od hotela Beograd.
– Nenad Stojanović je veliko ime u svetu kafe i predstavlja izuzetnu figuru na našim prostorima – najbolji je barista, pržioničar, i od njega mnogo toga možete da naučite. Dok ne kupimo pržionik i počnemo da uvozimo našu kafu, uzimaćemo kafu od njega. Ceo taj svet kafe, pogotovo specialty kafe, velika je igraonica gde možete da se zezate sa različitim aromama i ukusima – svaka kafa donosi svoje, svaka zemlja donosi svoje. Ali, sem kafe, ovde možete da popijete i druga pića, ali ne bilo kakva. Trudili smo se da iza svakog brenda stoji ime koje se povezuje sa nekom radionicom, porodičnom pričom, ručno pravljenim proizvodima. Tu je Fritz kola, tu su mafini iz Muffin Store-a, koje pravi naš prijatelj Marko Stanković, kao i fenomenalne poslastice iz “Greota seći”, koje pravi Nikola Džaleta, priča nam Petar.

Da trojica drugara rade pravu stvar, jasno svedoči činjenica da je lokal od ujutru do uveče dupke pun, a da oni, uprkos tome što rade po ceo dan, ni u jednom trenutku ne razmišljaju o tome kad će kući.
– Siguran sam da to nema veze sa početničkim entuzijazmom, u ovom poslu smo nekoliko godina i dokaz da zaista volimo ugostiteljski posao jeste to što niko od nas ni u jednom trenutku ne gleda na sat. Nema stresa, nema tenzije, ekipa je lagana, dobra, fokusirana na lepe stvari. Neverovatno je da smo ovde, baš na mestu gde je nekada bila knjižara Nolit, konstantno inspirisani i stalno dobijamo neke nove ideje. Razmatramo mogućnost da, s obzirom prirodu mesta i našu ljubav prema umetnosti, počnemo da organizujemo neke posebne evente – književne večeri, promocije, kreativne radionice, izložbe… mislim da je samo pitanje trenutka kad ćemo početi s tim, kaže Nemanja jedan od vlasnika kafeterije Ugao.
Do književnih večeri i nekih novih susreta, obavezno posetite kafeteriju Ugao i pokupite delić umetnosti, dobre atmosfere i vrhunske kafe.
Fotografije i video: Ivona Marković