Nek podigne ruku onaj ko se i dalje raduje odlasku u supermarket. Niko? Kupovina je postala iscrpljujuć zadatak, redovi neizbežni, a sklanjanje zbog propisane distance od slučajnih prolaznika među rafovima može da se u ubroji u ekstremne sportove. Možda je vreme da revidiramo i način na koji kupujemo (glasno navijamo za rešavanje situacije zvane online šoping), ali i brendove koje konzumiramo. Velike nabavke su sasvim okej, ali ne smemo zapostaviti ni male radnje, kao ni male proizvođače koji to što je malo teže doći do njihovih proizvoda nadomešćuju kvalitetom. Već smo vam predstavili neke srpske brendove čija hrana nam se dopada, a sada nastavljamo dalje. Ako tražite način da se zabavite u karantinu, možda je to baš isprobavanje novih marki i novih recepata kojima će ove namirnice dati poseban ukus.
Petit Paté
Ako vam nedostaju restorani i ponekad želite nešto malo ekstravagantnije uz pidžamu i Netflix, onda definitivno morate proveriti šta nudi Petit Paté. Oni zapravo imaju samo dva proizvoda, a radi se o delikatesnoj sto posto prirodnoj ručno rađenoj pačijoj pašteti i foie gras guščijem bloku od najkvalitenijih sastojaka. Pačiji pate sjajan je kao predjelo, dovoljno je da dodate hrskav hleb, a kao bonus tu može biti i konfit od pomorandže, ili sušeno voće kao što su smokve, ili šljive, dok će pravi pratilac tim ukusima biti neko bogato crveno vino, ili šampanjac. Bon Appétit!
Aguara Chocolate
Ako tražite nešto posebno što bi moglo da se upari uz večernje uživanje na terasi uz vino, želimo da vam poručimo da je potraga završena! Aguara čoklade se ručno izrađuju, a ono po čemu su drugačije jeste činjenica da su namenjene uparivanju sa vinima. Čokolade posvećene vinima su nastale iz čula, iz ljubavi, iz sparivanja instinktom – kad se popije gutljaj vina, pa se zažmuri, pa se u tananom ukusu prepozna potencijal čokoladne note. Tako možete probati čokolade koje su posebno izrađene kako bi išle uz određena domaća vina kao što su: Tamjanika, Smederevka, Morava, Sila, Crna Morava, Prokupac… Iskušajte svoja nepca.
Nebesa Pesto
Šta je ono što može da zaokruži svaki obrok i da mu da pravi šmek? Pravilno odabrani začini, naravno. A jedan od najjednostavnijih trikova jeste da prosto otvorite teglicu pesto sosa i sve kao nekom magijom dobija novi ukus. Posebno ako se radi o homemade pripremljenom pestu. Mala radionica Nebesa u svojoj ponudi ima tri autentična ukusa pesta: od sušenog paradajza, svežeg bosiljka i sušenog vrganja sa tartufima. Pored toga, oni se bave i izradom domaćeg putera u koji dodaju začinsko bilje i specifične sireve, na primer: zamislite doručak uz puter sa vlašcem i plavim sirom – prava rapsodija ukusa. Nažalost, dok traje vandredno stanje obustavljena je proizvodnja, ali svakako ih bukmarkujte za neka bolja vremena.
Pasta Marco Polo
I sami znate koliko domaća sveža testenina ima bolji ukus od one industrijske, a naravno kome se još razvlači testo pola dana? Zato su tu male radionice koje će vam isporučiti testeninu po želji. Pasta Marco Polo je testenina od semolina durum brašna, sve se priprema ručno na ploči od punog neobrađenog drveta jer ona upija višak vlage sa površine i dozvoljava da se stvori karakteristična tekstura koja upija više sosa. Proizvode razne vrste testenine, u različitim bojama, a pri bojenju se isključivo koiste stoprocentne prirodne boje koje se dobijaju od: spanaća, cvekle, kurkume i sipinog mastila.
Urbani farmeri
Ako ste napredni kuvar amater obradovaće vas činjenica da i kod nas postoji gazdinstvo koje se bavi klicama i mikrobiljem, radi se o kompaniji Urbani Farmeri. Iza priče stoji Jana Mitrović koja je napustila marketing i posvetila se uzgoju mikrobilja, a sada i jestivog cveća. Mikrobilje koje imaju u ponudu su: grašak, amarat, rukola, slačica, rotkva, suncokret, luk, sango rotkvica, crna slačica, bosiljak genovese, brokoli, plava keleraba itd. Najnovije pojačanje u njihovom portfoliju jeste napitak od speltine trave koji se dobija hladnim ceđenjem vlati ekološki uzgajane isklijale spelte. Oblast superhrane je nešto što bi trebalo da proučite, jer su prednosti i blagotvorno dejstvo višestruki. Napokon imamo dovoljno vremena da naučimo (i poručimo) nešto novo.
Truff Truff
Ima li nečeg što glasnije kaže gastronomska dekadencija od tartufa? A baš smo to zaslužili, da nam život zamiriše na najfinije delicije. Truff Truff je domaći brend, a pokrenule su ga dve Novosađanke koje su želele da plasiraju nešto drugačije na tržište. Danas one rade i izvoz, a u paleti njihovih proizvoda su, između ostalog: džem od kruške sa tartufima, veganski majonez sa tartufima, ulje sa aromom crnog i belog tartufa, morska so sa tartufima… Što se sastojaka tiče, za proizvodnju se koriste plantažni i šumski tartufi poznatog porekla i zapravo su svi sastojci od domaćih sirovina. Princip njihovog rada jeste da od svežih tartufa ručno prave svoje proizvode bez dodataka veštačkih supstanci. Zbog toga su pakovanja mala, od 40 do 60 grama zbog svežine, a i cena je prihvatljiva većini.
Le Nonne Pasta Fresca
Ovih dana paste nikad dosta, zar ne? Ako se odlučite za domaću, svežu testeninu od durum krupice i domaćih jaja možete je jesti bez griže savesti! Jedna od omiljenih beogradskih lokacija za to jeste Le Nonne Pasta Fresca. Njihova prelepa radnjica se nalazi na Vračaru u Mileševskoj ulici, ali tokom ovih dana svoju pastu možete poručiti preko svih beogradskih servisa koji se bave dostavom hrane. Pored sveže testenine, u ponudi su ukusni domaći sosevi na bazi paradajza, bosiljka i tartufa. Kao bonus tu je njihova akcija kroz koju će pomoći naše sugrađane starije od 65 godina: naime na svaka tri kupljena obroka imate pravo da jedan poklonite starijim komšijama a taj obrok ide na račun Le Nonne Pasta Fresca, i to uz personalizovanu poruku.