„Naopako“ nije uvek loša opcija, posebno kada se radi o kolačima

autor BURO.
ninanaopako 1

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/ninanaopako_cover.jpg

Nina Babić stoji iza koncepta Gospođa Mirkov.  Ipak, to je Ninino drugo poluvreme, u prethodnom životu ona se bavila marketingom i godinama je radila u Njujorku. Po povratku u Beograd, radila je na projektima kao što su Belgrade Design Week, Concept Supermarket Store i Mikser. No, 2015. godine se odlučila na oštar zaokret u karijeri, otvorila je poslastičarnicu i posvetila se slatkišima. A zatim je postala i jedno od lica televizije 24Kitchen gde je vodila emisiju „Moja francuska pekarica“. Sa nama je danas podelila lak i ukusan recept za „naopaki kolač sa ananasom“. Mikrofon prepuštamo Nini:

Gotovo čitav raspust posle drugog osnovne provela sam naopako. Ležala sam na krevetu sa nogama uvis, jela u krevetu dok bi mi glava visila sa kreveta i tako izvrnuta pokušavala da gutam ležeći. Šipka za trešenje tepiha u dvorištu postala je moja omiljena gimnastička sprava sa koje sam, jel’te, uglavnom visila. Zašto sam tri meseca života provela naopako i kako sam izašla iz te faze, ne sećam se. Ali, baka po ocu, inače stroga i nepopustljiva prema meni, to leto je odlučila da mi ugađa i počela je da sprema naopake kolače. Mojoj sreći nije bilo kraja. Voće na dnu tepsije, odozgo testo koje se mrvilo pod prstima, a kad bi se okrenulo na pravu stranu, mogla sam da biram da li ću jesti ceo kolač ili čupkati trešnje, komadiće breskve ili kajsije utonule u testo.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1585997441047134.jpg

Čitav život kasnije, našla sam se u Americi u kojoj postoji tradicija pravljenja naopakog kolača sa ananasom, naročito u njenim južnim državama. Za razliku od ovdašnjih naopakih kolača koji su uvek zadovoljstvo za sebe, moji novi prijatelji su jeli naopaki kolač sa nekim bezobraznim prelivom ili još bolje, velikom kuglom sladoleda od vanile. Kolač je uvek bio dovoljno topao da bi se sladoled blago istopio i prelio preko ivica mekanog ananasa. Ah, ta zadovoljstva novih kontinenata…

Nedavno sam saznala da mnogi narodi imaju specifične običaje vezane za naopake kolače. Na Tajvanu, oni su znak prosperiteta pa se obično poklanjaju za Novu godinu, veličine su koluta ananasa i pažljivo upakovani i ukrašeni kao bombonjere. Francuski tarte tatin – naopaki kolač sa jabukama – jeste još jedna ljubavna priča. Postoji nekoliko verzija kako je tarte tatin nastao, ali u svakoj figurira zaljubljena, mlada supruga koja za svog muža pokušava da napravi kolač, ali neiskusna i zbunjena, obrne redosled slaganja sastojaka. Rezultat je za istoriju. U svojoj najboljoj verziji tarte tatine na dnu ima prhko testo, usta vam ispunjava zreo ukus jabuke a karamelizirani voćni šećer je gotovo zadimljen od toplote na nepcu… Naletećete na bolje i lošije, ali nikad potpuno razočaravajuće pokušaje.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1585997441015516.jpg

Za razliku od naših domaćih naopakih kolača, većina ovih stranih kreacija ima jedan dodatak koji naši kolači nemaju – karamel. U svim tim ino-verzijama, neophodno je da napravite karameliziranu podlogu od braon šećera i putera na dnu posude, a zatim u tu smesu slažete voće. U tom procesu voće stiče glazuru od karamela u koji je uronjeno, brzo formira i sopstvenu karameliziranu koricu da bi ga zatim ga pečenje u rerni dodatno omekšalo.

Francuski poslastičar Francois Payard, vlasnik čuvene poslastičarnice u najotmenijem delu Manhattana, obožava karamel. On pravi tarte tatin sa kajsijama (ponekad i sa breskvama), za šta vam je potrebno dvadesetak minuta ako pečete testo i voće u isto vreme. Jedan od njegovih trikova je da zabode badem iz koštice kajsije usred testa, a zatim ga izvadi na kraju pečenja. Rezultat je predivna kombinovana aroma badema i voća.

Naopake kolače možete praviti tokom čitave godine. U jesen i zimu, jabuke i kruške su očigledan izbor. Ali, dolazi leto, sezona bogata raznim voćnim plodovima, od ranih jagoda i malina, slatkih trešanja, sočnih kajsija i do okasnelih breskvi. Koje god voće upotrebite, nećete pogrešiti. Ali obavezno odozgo dodajte još malo grešnog zadovoljstva – bar jednu kuglu sladoleda. I naravno, kao i uvek, podelite ga sa onima koje volite.

Naopaki kolač sa ananasom

Sastojci za fil:

1 čitav, svež ananas, očišćen i isečen na četvrtine kolutova

150 grama šolje braon šećera

60 grama putera

Sastojci za testo:

190 grama brašna

Kesica praška za pecivo

Pola kašičice soli

Četvrtina kašičica mlevenog kardamoma

Pola čaše soka od ananasa

90 grama putera

2 kašike ruma

Ekstrakt vanile

150 grama demerara (ili nekog drugog smeđeg) šećera

Postupak:

U posudi u kojoj ćete peći kolač, najbolje teškom livenom tiganju, istopite puter na srednjoj vatri, sipajte šećer i mešajte dok se ne napravi karamel. Poslažite komadiće ananasa po karamelu i pustite par minuta da se peku. Sklonite sa vatre. Prosejte brašno, so, prašak za pecivo i kardamom. U drugoj posudi penasto umutite puter i šećer, a zatim dodajte polovinu smese brašna, praška za pecivo, soli i kardamoma. Mutite srednjom brzinom, dodajte rum i vanilu. Kad se smesa sjedini, dodajte preostalu polovinu smese brašna, mutite, a zatim dodajte sok od ananasa. Prelijte sjedinjenu smesu preko karameliziranog ananasa. Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 45 min na 180 stepeni. Pred kraj bocnite viljuškom testo, ako izađe bez mrvica, kolač je gotov. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi, ali ne previše jer, ako se kolač sasvim ohladi i stegne, nećete moći da ga prevrnete na tanjir. Budite pažljivi kad ovo budete radili da se ne ispečete. Stavite tanjir veći u prečniku nego što je tiganj i upotrebite sa dve debele rukavice od tekstila kojima ćete pridržati zajedno i tiganj i tanjir. U jednom potezu sve to prevrnite.