YouTube je zaista čudesna platforma na kojoj se pored tutorijala i vlogova, s vremena na vreme pojavi neobičan sadržaj koji u sekundi osvoji publiku. Takav je kanal iza koga stoji Vicky Bennison, novinarka koja se specijalizovala za pisanje o hrani. I šta ona prikazuje? Vicky je svoj kanal prepustila italijanskim bakicama koje sreće na putovanjima kroz Italiju i sa kojima snima video-recepte za specijalitete koje one pripremaju decenijama i koji su se u njihovim porodicama prenosili sa kolena na koleno.
Koncept je doživeo vrtoglavi uspeh i kanal je do sada skupio preko 450.000 pretplatnika koji redovno prate mudrosti o kuvanju koje nonne velikodušno dele sa svetom. Sada je tu i knjiga recepata “Pasta Grannies: The Secrets of Italy’s Best Home Cooks” u kojoj su ukoričeni najbolji recepti, kao i step by step uputstva kako se pasta pravi ručno. Svaki recept obuhvaćen u knjizi je od druge bake, a mi vam donosimo tri. Ukoliko želite da naučite više, odvojite malo vremena i posmatrajte kako se pripremaju oni preukusni, tradicionalni recepti genijalni u svojoj jednostavnosti.
Rossetta’s Trofie With Basil Sauce
(za četiri osobe)
Za pastu
400g brašna
180ml kipuće vode
Za pesto sos
2 supene kašike pinjola
1 glavica luka
75ml maslinovog ulja
150g svežih listova bosiljka
4 supene kašike grčkog jogurta
80g Grana Padano sira
20g tvrdog ovčijeg sira (Pecorino)
Pola kašike soli
Za serviranje:
150g boranije
Priprema:
Sipajte brašno u činiju i postepeno dolijte vodu. Testo mutite viljuškom tako da ne bude lepljivo. Izručite ga na dasku i mesite dok ne postane glatko, oko 10 minuta.
Prekrijte testo činijom da se ne bi osušilo i ostavite ga da odstoji pola sata. Zatim uzmite lopticu testa i valjajte kako biste dobili mini valjuške. Uvijte ivice svakog komada. Napravite sos tako što ćete sve sastojke sjediniti u blenderu pa kada sve postane kompaktna masa, probajte i začinite ako je potrebno. U velikom loncu posoljene vode kuvajte pastu oko 2 minuta. Dužina kuvanja zavisiće od toga koliko ste velike komade paste napravili. Pre nego što vodu sklonite sa vatre, proverite da li je testo dobro skuvano. Pošto procedite pastu, dodajte boraniju, a zatim i pesto sos. Nije potrebno dodavati ekstra sira.
Giusy’s ‘ndunderi with tomato sauce
(za četiri do šest osoba)
Za pastu:
250g svežeg rikota sira
2 umućena žumanca
125g brašna
40g parmezana
Malo soli
Malo muskatnog orašćića
Bosiljak
Za paradajz sos:
2x400g paradajza iz konzerve
1 iseckani luk
1 lovorov list
3 supene kašike maslinovog ulja
1 kašičica šećera
Pola kašičice soli
200g mocarela sira
15g parmezana
Priprema:
Otavite rikota sir u činiji oko pola sata, a zatim odstranite višak tečnosti. Zatim pomešajte sve sastojke za pastu (osim bosiljka). Mesite dok se smesa lepo ne sjedini. Ostavite testo u činiji pokriveno kuhinjskom krpom i stavite ga u frižider na pola sata. U međuvremenu napravite paradajz sos: stavite sve sastojke osim sira u šerpu, praznu konzervu od paradajza nalijte vodom i prespite je u istu šerpu. Kuvajte oko 40 minuta, odnosno dok se paradajz ne raspadne i luk ne omekša. Izvadite lovorov list i ostatak izblendajte.
Kada se testo ohladi, podelite ga na pola. Cilj je da napravite valjuške veličine oraha, probajte da ih cepkate tako da budu jednaki kako bi se svi skuvali istovremeno. Od ove količine testa trebalo bi da dobijete oko 30 valjušaka. Svaki malo pritisnite viljuškom kako bi dobili reljefni otisak i ređajte ih na dasku koju ste prethodno posuli brašnom. Zatim sve isto uradite i sa drugom polovinom testa. Za kuvanje paste biće vam potrebno između 5 i 7 minuta. Kada se skuva, spojite je sa sosom, a zatim sve stavite u vatrostalnu posudu, prekrijte sirom i zapecite u rerni desetak minuta. Poslužite u dubokim tanjirima i pospite usitnjenim bosiljkom.
Monica’s Pasta Baskets With Riccotta and Lemon
(za četiri osobe)
Za pastu:
300g brašna
3 jaja
Za punjenje:
250g oceđenog rikota sira
70g parmezana
Sok od jednog većeg limuna
Za serviranje:
30g putera
2 supene kašike mlevenog cimeta
Priprema:
Pošto pripremite testo, istanjite ga na milimetar debljine, neka bude toliko tanko da se providi daska ispod. Isecite testo na kvadrate od 7 cm dužine (možete koristiti lenjir). Sve sastojke za punjenje sjedinite pa u sredinu svakog kvadrata stavite punjenje i spojite ivice testa. Kuvajte pastu 3 do 4 minuta i za to vreme istopite puter u manjoj šerpi. Kada je pasta spremna, izvadite svaku kašikom i svaku prelijte sa malo istopljenog putera i cimeta.
Recepti su preuzeti iz knjige „Pasta Grannies: The secrets of Italy’s best home cooks“ od Vicky Bennison