Piletina s urmama & grašak s tahinijem: Recepti koji osvajaju na prvi zalogaj

Svaki recept prati priča o uživanju u hrani i životu

autor Zorica Smallwood
1648

Zaboravite na dosadne tanjire i predvidive ukuse. Ova tri recepta osmišljena su da iznenade nepce i unesu svežinu u vašu svakodnevnu kuhinju, bilo da spremate večeru za sebe ili impresionirate goste. Krompirići sa ajolijem i grašak sa rotkvicama i tahinijem igraju se s kremastim, hrskavim i osvežavajućim teksturama, dok pečena piletina s maslinama i urmama donosi pun, slatkasto-slani zalogaj koji podseća na mirise iz kuhinje severne Afrike. Ovo su jela koja ne zahtevaju komplikovane tehnike, ali traže da se prepustite kombinacijama koje možda ne biste odmah spojili i baš zato funkcionišu savršeno.

Zorica Smallwood, autorka bloga Kruške & Sir i kuvara Gozba svaki dan, donosi nam i ovaj put meni za idealan letnji obrok i uživanje.

Screenshot 2025 06 12 115848

Grašak sa rotkvicama i tahinijem

Sastojci:
500 g mladog graška
4 kašike tahinija
2 kašike naseckane sveže nane
2 kašike zatara
1 limun, korica i sok
5 kašika maslinovog ulja
šaka rotkvica, tanko isečenih
2 kašike vinskog sirćeta
2 struka mladog luka
so i biber po ukusu

Jede vam se nešto drugačije? Onda morate da probate ovaj humus od graška! Drugi naziv za ovaj recept bi bio proleće na tanjiru, zbog jarkozelene i pink boje, koje dominiraju u ovom jelu, ali i zbog prolećnih sastojaka – rotkvica i graška, kojima je sezona.

Priprema: Potopite grašak u vrelu vodu i ostavite ga da odstoji do 5 minuta. Procedite ga i zatim prebacite u blender. U blender dodajte sav tahini, 1 kašiku iseckane sveže nane, 1 kašiku zatara, sok i narendanu koricu od jednog limuna, 2 kašike maslinovog ulja i so i biber po ukusu. Blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Što tanje naseckajte rotkvice na kolutove i prelijte ih sa 2 kašike vinskog sirćeta. U rotkvice dodajte dijagonalno naseckan mladi luk, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašiku naseckane sveže nane, preostalu kašiku zatara. Prebacite izblendirani grašak na tanjir i ukrasite preko mešavinom rotkvica i mladog luka. Poslužite sa tortiljama ili pita-hlebom ili lanenim pločicama.

Savet: Umesto sveže nane, stavite upola manju količinu sušene.

recept

Krompirići sa ajolijem

Sastojci za 4–6 osoba:
800 g do 1 kg mladih krompirića
ekstradevičansko maslinovo ulje
dimljena slatka/ljuta paprika de
la vera
soli po ukusu

Za ajoli:
1 celo jaje i 1 žumance
2 manja čena belog luka
1⁄4 kašičice soli
150 ml maslinovog ulja
2 pune kašike grčkog jogurta
sok od 1⁄2 limuna
soli po ukusu
šaka oraha i malo peršuna za
dekoraciju

Recept za savršeno hrskave krompiriće sa ajolijem je pred vama. Kad ih probate, shvatićete zašto su iz
raja izašli i zašto mi svi uvek traže recept. Kada nije sezona mladih krompirića, možete koristiti običan krompir i podjednako uživati u ovom receptu.

Priprema: Operite i iseckajte krompiriće približno iste veličine. Skuvajte krompiriće 10-ak minuta u ključaloj vodi, procedite ih i dobro prosušite. Zagrejte rernu na 220°C i dodajte u pleh 3-4 kašike maslinovog ulja. U pleh sa vrelim uljem dodajte krompiriće, zatim ih posolite i pospite sa 2 kašičice slatke ili srednje ljute paprike u prahu. Pecite u rerni 30-ak minuta, dok ne porumene. Za ajoli: umutite jedno celo jaje i jedno žumance sa malo soli i belim lukom, mešajte u secku 10-ak sekundi, a zatim polako dodajte maslinovo ulje. Smesa će uskoro postati kao majonez. Obavezno probajte i posolite po ukusu. Dodajte 3 pune kašike grčkog jogurta i sok od 1⁄2 limuna. Prespite ajoli u tanjir i preko sipajte krompiriće, pospite naseckanim peršunom i komadićima naseckanih oraha. Poslužite odmah dok se krompirići ne ohlade.

Screenshot 2025 06 12 113650

Pečena piletina samaslinama iurmama

Sastojci za 8 osoba:
8 pilećih bataka i karabataka (oko 2
kg), zarezanih do kosti
5 čenova belog luka, usitnjenih
15 g svežeg origana, iscepkanog, plus
dodatno za serviranje
3 kašike crvenog vinskog sirćeta
3 kašike maslinovog ulja
100 g očišćenih zelenih maslina
60 g kapra, plus 2 kašičice njihovog
soka
120 g urmi, očišćenih i isečenih po
dužini
2 lovorova lista
120 ml suvog belog vina
2 kašike meda
so i crni biber, po ukusu

Pečena piletina sa maslinama je recept koji redovno spremam prijateljima, posebno jer se može pripremiti
unapred. Glavna zvezda je piletina, svačiji favorit i meso koje se najčešće koristi u našoj kuhinji. Dobra stvar kod nje je što je prilično neutralna i odlično se slaže sa raznim ukusima.

Priprema: Stavite piletinu u veliku posudu i dodajte ostale sastojke, osim vina i meda, uz jednu kašičicu soli i dosta mlevenog crnog bibera. Promešajte sve sastojke, pokrijte posudu i ostavite u frižideru da se marinira 4-5h ilii jedan dan, mešajući sastojke nekoliko puta za to vreme. Zagrejte rernu na 180°C sa ventilatorom. Položite batake i karabatake u pleh srednje veličine i prelijte marinadom. Umutite vino i med i sipajte preko mesa. Stavite u rernu i pecite 50 minuta, prelivajući meso 2 ili 3 puta, dok ne porumeni i ne bude pečeno. Izvadite iz rerne, prebacite na veliki tanjir za serviranje, pospite svežim origanom i poslužite toplo.

Screenshot 2025 06 12 115049

O autorki: Gozba svaki dan sadrži skoro 100 recepata sa Mediterana, koje Zorica godinama sprema za svoju porodicu i prijatelje. Uvek ćete imati nove ideje za doručak, salate, paste, dezerte, koktele i još mnogo inspirativniih obroka. Svaki recept prati priča o uživanju u hrani i životu, koja vam poslužiti kao vodič za usporavanje u ovom brzom svetu u kome živimo.

Knjigu recepata možete poručiti na Instagram profilu @kruskeisir ili preko Zoričinog food bloga.

gozba 2 tranparentno 21 1

Foto: Zorica Smallwood