Tri odlična džina iz regiona: isprobajte ih već danas

autor Jelena Karakaš
square gin 1

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/04/cover_gin_copy.jpg

Džin doživljava svoju renesansu, sve je više destilerija koje eksperimentišu sa ovom vrstom pića, izbor tonik napitaka sve je širi, a čak i laicima je jasno da da postoji bezbroj načina da se začinima i biljkama pojača i promeni ukus pića prilikom serviranja.
Zato nas činjenica da je sve više domaćih igrača u toj areni jako raduje! Danas vam predstavljamo tri craft destilerije koje lako mogu da stanu rame iz rame sa mnogo poznatijim etiketama.
Živeli!

 

Juni93

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/04/gin3_copy.jpg

Ovo je džin koji se pravi od organskog bilja koje raste u Srbiji, dok se sedište kompanije nalazi u Notingemu gde se nalazi i istovremeni bar. Kleka je sastojak koji je danas skrajnut pored svih infuzija i ukusa koji se dodaju u ovo piće. Zato su tvorci Juni93 džina hteli da odaju počast divljoj kleki koju skupljaju u Pešterskoj visoravni, naziv potiče od engleske reči juniper koja u prevodu znači džin. Pored te biljke u recepturi još koriste bobice zove, lavandu, seme korijandera, limun, koren irisa… Kao rezultat tu je London Dry Gin u čijem ukusu se očitavaju i note bora i eukaliptusa, slatke note vanile i trešnje prati kardamom i cimet. Pored osnove varijante tu je džin i sa malinama i šljivama kao prava oda srpskoj tradiciji, a za one zahtevnije tu je i džin koji je odležao neko vreme pre nego što je pušten na tržište.


Džin je naziv dobio po reči koja označava zagrebačkog zgubidana koji uživa u životu. A javnost je po prvi put čula za ovu mladu hrvatsku destileriju kada su pokrenuli crowfunding kampanju. Tri momka su za proizvodnju džina koristili borovnice iz Korduna i Like, anđeliku sa Velebita i limun i lovor sa malih bračkih ostrva. Pored ovih sastojaka Luftbremzer se spravlja od korijandera, korena irisa, lovorog lista, kore gorke narandže, limunove kore, cvet i ploda zove i kamilice. Svi ti sastoji se spajaju i finalni oblik dobijaju u zagrebačkom kraju Trešnjevka. To je autentični craft proizvod od ideje do realizacije, puni se u malim količinama, a buduči da ga kvalitet svrstava u rang premium džinova, očekuje se da će se u nekom trenutku količina proizvedenih boca pokazati kao nedovoljna.

 

Dubrovnik Republic

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/04/gin2_copy.jpg

Ljubitelje džina iznenadila je činjenica da je prošle godine ovaj relativno anonimni hrvatski džin ušao u uži izbor najboljih tradicionalnih džinova na svetu od strane globalne organizacije The Gin Guide. Dubrovnik Republic nije nastao u Dubrovniku kako mu ime asocira, već u Zadru. Dva prijatelja iz Austrije idejni su tvorci ovog koncepta. Počeli su u desteleriji na zadarskoj obilaznici i punili su posebno dizajnirane flaše od pola litre u ograničenoj seriji od samo 500 flaša. Pa otkuda ime? Pet bitnih sastojaka su dalmatinski: klek iz zaleđa Zadra, smilje s ostrva Pag, morski komorač sa ostrva Iž, narandže sa ostrva nadomak Dubrovnika i stonska so. Vrlo važna u procesu proizvodnje je voda i to iz reke Une. Iako je postotak alkohola visok pri ispijanju jasno se prepoznaje aromatična narandža, opojan miris smilja i ukus komorača, sve prožeto klekom i pojačano solju.