Godišnji horoskop je tu!

  29.12.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/godisnjih_cover.jpg

  Na putu ka revoluciji, događaju se neverovatne promene. Godina koju ispraćamo, a karmički još uvek pratimo, protekla je u simbolici tekućih tranzita: kao inkubator koji rađa nove oblike života, odnoseći one rđave. U ovom porođajno naporom periodu koji još uvek traje, važno je istrpeti bol i izrasti iz njega, kako bismo ojačali kožu za glasnije, hrabrije i uvek autentično ranjive odluke. Rečju, novogodišnje promene još uvek nisu na tapetu vedske astrologije, te imamo još dva meseca da u karmičkom smislu završimo stare zadatke, jednako hrabrim naporima.

  Saturn u Vodoliji koji počinje svoje trogodišnje kretanje možemo upoznati kroz događaje sa kojima je koincidirao u prethodnom ciklusu. Na ekstremnim primerima socijalno ujedinjujuće i napredne Vodolije svedočimo kako Gandijevim činovima građanske neposlušnosti, ekscentričnim zločinima Boni i Klajd, dok Hitler donosi odluke koje nisu bile ograničene tadašnjim zakonima države. Mislićemo izvan pravila i kutije, a kao što vidimo, to nije uvek i konstruktivno. Ovaj deo Vodolije označava izlazak i prevazilaženje nekog sistema funkcionisanja, pa su i pozitivne, oslobađajuće društvene promene veoma izgledne. Kroz hronološki kalendar svedočimo i mnogim primerima žena koje su po prvi put dobile svoje političke funkcije i titule, kao i vodolijski naprednim invencijama u nauci, najpre orijentisanim na pronalaženje lekova i nove patente.

  Poslednjih dana januara, planeta rata, Mars, biće u konjunkciji sa fiksnom zvezdom rata, Aldeberan. Kako je upravo Mars dispozitor Saturna u Dhanishta nakshatri, januar može doneti pobunjeništvo, nemire i konflikte, ali i potrebu da se određen stari režim funkcionisanja napusti. Mnoge banke su se zatvarale, a neke i ujedinjavale, dolar je rekordno opadao, a nove monete i tržišni sistemi stupali su na snagu. Puštanje dugogodišnjih zatvorenika na slobodu je takođe velika tema, ali i kažnjavanje onih koji nisu poštovali sistem. Sve što zaslužimo nakon napornog rada, Saturn u Vodoliji će nagraditi i zato je važno da radimo ono što on najviše ceni: počnemo da odgovaramo na svoje odgovornosti na vreme. Imamo skoro cele tri godine uz podršku vodolijskog principa, i zato počnimo sa skicom revolucije. U kratkom “periodu prozora” Saturna u Vodoliji u 2022. godini Netflix-u dramatično opada broj korisnika, dok Twitter usled slične sudbine dobija ponudu o prodaji, pa se čini da stari sistemi inovativnih tehnologija ustupaju mesto novim.

  Pripreme za revoluciju koja uvek nastaje naglo počinju poslednje nedelje februara, kada planeta karme, inventive Rahu ulazi u Ashwini nakshatru. Radno ćemo je nazvati “Kolumbo lunarna kuća” jer je njena snaga za pronalascima, dalekim putovanjima, sklonost brzini i vojničkoj izdržljivosti nesaglediva. Između ostalog, ona koincidira sa Kolumbovim otkrićem Amerike, ali i Severnog pola, kao i sa brojnim drugim pohodima, kako onim na vodi i kopnu, tako i najznačajnim svemirskim ekspedicijama.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/1672328879663394.jpg

  Ovaj asterizam predstavlja pravu infuziju života, simbolizovanu konjima koji imaju moć isceljivanja najtežih bolesti, ali i reanimacije, odnosno vraćanja u život. Podudara se sa prvom transplantacijom srca u istoriji, kao i prvim uspešnim presađivanjima pluća i jetre. Krajem šezdesetih godina, počinje legalizacija abortusa, ali se recimo upotreba opijata strogo kažnjava. Zbog posedovanja narkotika uhapšeni su Mick Jagger, kao i članovi grupe Gratful Dead zbog posedovanja marihuane. Insistiranje na slobodi je toliko snažno da ukida sve zavisničke koncepte iste, pa 2023. možemo shvatiti kao period osvajanja prave, odgovorne slobode. Bitlsi počinju da uče transcedentalnu meditaciju, pa se sklonost opijanja duhovnom svešću može razumeti i kao konstruktivna, pozitivna crta vremena i želja za širenjem kolektivne svesti i individualim isceljenjem.

  Na planu društvenih sloboda, spomenici, kao njihovi reprezenti često su imali srodnu simboliku. Statua slobode je u istorijski srodnim periodima renovirana, ali i popularizovana. Zvono Liberty išlo iz turneje prvenstveno kako bi podsetilo stanovnike SAD na simbol slobode, ovoga puta u San Francisku. Kako lideri Amerike i Engleske, Joe Biden i Charles III imaju upravo Ashwini Mesec, karmičke promene u njihovoj vladavini veoma su izgledne. Važno je napomenuti da upravo svedočimo i Plutonovom povratku, odnosno vraćanju na istu poziciju na kojoj je bio kada je otkriven. U prethodnom tranzitu Plutona bio u Jarcu, dešavale važne stvari u konstituisanju novih državnih sistema, a 1776. potpisana je američka Deklaracija o nezavisnosti koja je potpuno reformisala zemlju i stvorila sasvim novu državu.

  DVOSTRUKOST PROBOJA U GENETICI

  Odmah nakon putovanja oko sveta, Darvin je formulisao i teoriju evolucije upravo u ovom periodu, revolucionarne Ashwini nakshatre. Baš kao što galopirajući konji koji je označavaju označavaju nesavladivu životnu silu, tako njihova snaga donosi i revolucije vezane za sam život. Neverovatno je da se gotovo svi datumi važni za istoriju proučavanja DNK vezuju upravo za planetu invencija, Rahu u Ashwini nakshatri. Od dana kada je kreiran u tubi, preko prve fotografije DNK sa Univerziteta Južna Kalifornija, pa sve unazad do prvih eksperimenata i istraživanja DNK na grašku koje je 1857. godine sproveo naučnik-monah. Veliki proboj desio se i 1949. kada je otkriveno da su jezgra zametnih ćelija sadrže samo polovinu DNK koju sadrži somatska ćelija. Planeta izuma je i 1902. iznedrila i postuliranje dve identične teze od strane dva nezavisna naučnika o tome da hromozomi nisu jedini nosioci naslednih osobina. Na ovom mestu važno je razraditi i pojavu duplih, dvostrukih, identičnih fenomena koje možemo sretati u ovom periodu. Ashwini, prva nakshatra u evoluciji svesnosti, mesto rođenja duše, Sunca, vezana je za konje blizance koji su došli na svet. Svesnost ovde kao da je duplirana, udvostručena, pa samim tim i opetovanje eksperimenata ili nizanje istovetnih događaja mogu biti obrasci u mnogim oblastima saznanja. Čak je i sam oblik DNK vizuelno dvostruko identičan”, a u kasnijem izlisavanju patenata, videćemo da su u istom periodu, gotovo istovremeno Bell i Gray izmislili telefon, što je stvorilo veliku naučnu kontroverzu jer su nacrte za patent navodno predali sa razlikom od samo dva sata. Ostvaren je i let sa dva motora, a prilikom otkrića Severnog pola, dva tima stigla su na novu teritoriju skoro istovremeno.

  Čini se da ćemo u ovom periodu doživeti nove proboje u genetici ii samoj funkciji DNK, te i otkrića baš onakva kakvu nam simbolika konja daruje: daleko sezanje u nove teritorije koje ranije nismo mogli da osvojimo. Veliki deo genoma i dalje je neotrliven, i baš kao što su u istom planetarnom periodu otkriveni Amerika i Severni pol, tako i genetika sada ima šansu za proboj u neka nova mapiranja. Ako svemu ovome dodamo malo astro-filozofije, naučićemo i da su pshoanalitičati sa Ashwini Mesecom, baš kao blizanci, verovali u nešto jako slično. Prema mnogima svrstani kao “genetički orijentisani”, analitičari Francoise Dolto i James Hillman verovali su u postojanje skripta koji se nalazi u nama, a kome ne možemo pristupiti samo psihom kakva nam je data rođenjem i koji smo formirali u ranom detinjstvu. Ovaj gotovo molekularni psihološki model razradio je i James Hillman kroz knjigu “Kod duše” u kojoj se protivi psihološkom nativizmu, verujući da se u našim telima krije još mnogo materijala za rast i razvoj koji nam postaju dostupni uz rad na sebi. Psihoanalitičarka Fransoa Dolto pisala “Jevanđelje pred opasnošću psihoanalize” upravo kao otpor simplističkom i destruktivnom razumevanju odnosa majke i deteta i vraćanju svesnosti na sve one večne slike koje na ovaj svet donosimo. Sveukupno, čini se da je otkrivanje novih teritorija unutar donekle poznatih sisetema moguće na mnogim poljima. Kako je planeta, barem koliko znamo, sasvim mapirana, brzina putovanja, naseljavanje vode i novi oblici migracija, kolonija i načina života mogu biti neke od tema sa kojima ćemo se susretati.

  ATENTATI I COUP D’ETAT

  U periodima kada su planete karme bile u znaku Riba i Device, svedočimo velikom broju napada na državne funkcionere i relevantne društvene aktere sa vrlo specifičnim opredeljenjem: borbom za pravdu, manjine i ljudska prava. Koincidencija atentata, vojnih hunti, prevrata i nasilnih svrgavanja sa vlasti, sa karmičkim osama Riba i Device, može se razumeti kao kolizija energija polja konflikata (Devica) i gubitaka (Ribe). Iako oba znaka simbolizuju isceljivanje, ono ovde dolazi u najparadoksalnijem obliku. Ribe između ostalog označavaju kontakt sa smrću kroz mešanje dobrih i zlih sila, a kako predstavljaju veoma fatalističan princip, zaoštrene ideologije ovde dobijaju na snazi. Vladar Revati nakshatre je Jupiter, pa oslanjanje na idealističke koncepte i želja za pročišćenjem i svetom kojim vladaju naši apsolutni pogledi na svet predstavlja nagon koji ćemo kolektivno osetiti u drugoj polovini godine.

  Zanimljivo je da ovde nisu u pitanju napadi na centre moći koliko na one koji prete da je steknu i podele sa drugima, tj. liberalne, progresivne, socijalno i moderno orijentisane i demokratske vladare. Baš kako je Rahu ulazio u Revati nakshatru, izvršen je atentat na ruskog premijera Petera Stolypina, društvenog reformatora kome se pripisuju zasluge za modernizaciju Rusije. San o društvenoj i industrijskoj reformi imao je i Mohamed Reza Pahlavi, poslednji iranski šah, koji je svojim reformam pokušao da modernizuje državu, a na koga je pokušan atentat u istom planetarnom periodu.

  Atentati na Roberta Kenedija i Martin Luter King Juniora takođe nam govore o tome da je zalaganje za pravdu, naročito onu orijentisanu na manjine i ljudska prava nailazilo na najteže oblike agresije. Premijer Australije, Hardols Holt, poznat po svojim pokušajima liberalizacije imigracionih prava, nestao je u misterioznim okolnostima dok je plivao blizu Melburna, dok mnogi teoretičari smatraju da je ubijen od strane CIA. Nakon vojne hunte, Kralj Konstantin II nasilno je svrgnut sa vlasti i bio je primoran da napusti zemlju, dok Kralj Džorž III preživljava drugi pokušaj atentata. Da atmosfera napada nije bila rezervisana samo za političku scenu, svedoči i pokušaj atentat na muzičku ikonu Bob Marley-a, tokom tonske probe na Jamajci.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/1672328878758195.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/1672328879520853.jpg

  ERUPCIJE I EVOLUCIJE

  Iako smo erupciju vulkana videli i u 2022. godini, čini se da 2023. donosi intenzivnije i kroz istoriju posmatrano, fatalnije ishode. Zabeležena je poslednja erupcija vulkana Fudži, dok se u istim ciklusima dogodila i erupcija Etne, do tada najveća ikada zabeležena, koja je odnela 15.000 života. Odmah nakon što je Rahu ušao u Ashwini nakshatru, strato-vulkan Nevado del Luiz erupcijom je odneo oko 1000 života. Generisanje ogromne količine energije može biti pravac razmišljanja i u pozitivnom smislu, kao što je novi pravac razvoja nuklearne fizike i proboja u saznanju u fuziji, koja može biti pokrenuta toplotom ili drugim izvorima energije koje putuju svetlosnom, zvučnom ili laserskom brzinom.

  ROPSTVO VIŠE NE MOŽE

  Sticanje nezavisnosti i udruživanje snaga zarad snažnijeg zajedništva, takođe su važne osobine Ashwini nakshatre. Konji simbolizuju slobodu, a kako su kroz puraničke mitove vezivani i za snagu oslobađanja, tranzitni periodi ove lunarne kuće koincidiraju sa revolucijama u društvenim slobodama kao i kažnjivosti opresivnih režima. Primera radi, lideri argentinske hunte ​​osuđeni na doživotni zatvor zbog kršenja ljudskih prava u Buenos Ajresu, a kazne za režime ropstva dolazile su u istim ciklusima. Bilo je mnogo pokušaja etničkih čišćenja, od proterivanja Jevreja iz Praga, preko ubistva robova na brodu Zong, do ubistva branioca slobode govora i štampe, abolicioniste Lovejoy-a. Javljali su se i reaktivni događaji, kao što je čuveni pokolj u Potavatomiju, kada je banda abolicionista ubila pet robovlasničkih naseljenika, dok su počele i rasne borbe u Americi koje su se proširile na čak 10 gradova.

  Korupcija u mnogim državnim sistemima bila je na vrhuncu, ovo su obično bili periodi praćeni pobunjeništvom kada je narod, naročito mlađeg uzrasta, ustajao protiv opresivnih sistema. Sa pozitivnije strane i kao reakcija na sva ova događanja, državni akti i regulative za sprečavanje nasilja i promovisanje ujediniteljskih vrednosti dobijale su na snazi. U različitim ciklusima, a pod istim karmičkim dešavanjima, usvojena je prva Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, skiciran prvi formalni dokument protiv ropstva, osnovana Univerzalna asocijacija za razvoj Afroamerikanaca i Liga afričkih zajednica, dok Nacionalna asocijacija za unapređenje položaja Afroamerikanaca postaje zvanično udruženje. Amerika usvaja i prvo imigraciono pravo, osniva se Američko udruženje psihologa, uspostavlja se dogovor o socijalnom osiguranju, dok i druge zemlje po prvi put usvajaju liberalnije zakone.

  ISCELJIVANJE I PRONALAŽENJE LEKOVA

  Osim toga što simbolika Riba, Revati nakshatre označava isceljivanje na masovnom nivou, usled Jupitera kao ekspanzivnog vladara, još jedan značajan faktor govori o tome da smo u pravom istorijskom trenutku za lečenje i isceljivanje. Saturn kao planeta karme i događaja koji se moraju odigrati, čitave godine biće u znaku inventivne, naučno orijentisane i solidatne Vodolije, a 4. Avgusta ulazi u Shatabisha nakhatru, lunarnu kuću isceljivanja bolesti koje se teško leče. Jedno od svojstava ove kuće je i rad u velikim tiovima ljudi, koji predan rade na pronalaženju leka za komplikovane i teške bolesti. Sa planetom karme, Rahuom u Revati nakshatri koincidiralo je i pronalaženje prvih lekova za HIV, pa ove godine možemo očekivati radikalno novi proboj i pronalaženje trajnog leka. U avgustu, Saturn će biti u konjunkciji sa fiksnom zvezdom Fomalhaut koja označava časti, nagrade za velika postignuća, zbog čega treba ostaviti nadu da svet očekuje povratak nauke na veličanstveno mesto koje joj i pripada. Isti period vezuje se i za prvu vakcinaciju protiv malih boginja koja je pokrenula velike promene u Americi.

  Revolucija jede svoju decu, ali evolucija svesnosti i prihvatanje “empatokratije” sada imaju snagu da oslobode svet. Solidarnim združivanjem niko ne ostaje na margijni, a manjina dobija simpatije većine. Ovnovski silovita 2023. godina uči nas hrabrosti da zavolimo svoje prave snage i učimo se beskonačnosti saosećanja kao najmoćnijeg oružja protiv lažne moći koja kada puca ujedno i nestaje. Povezujmo se, pomažimo i saosećajmo i naša srca će ojačati.

  Saznaj više:
  Povezani članci: