Buro.Horoskop: Sunce u vagi

Life imitates art...i šta sve donosi sunce u vagi?
21.09.2023.
RECOMMENDED

Prodoran Mars je već uveliko raščistio put našem Suncu da i ono kroči u znak Vage 23. septembra, baš na dan ravnodnevnice, kada se i obdanica i noć nekako izjednačavaju na tasovima te kosmičke vage-jedinog predmeta u zodijačkom krugu, i dovode do poravnanja i balansa, kako spolja tako i iznutra. Tačka ekvinoksa je demonstracija prirode da sve teži ravnoteži, kako noć i dan, tako i svetlo i tama u nama. Takođe, ovo je i uvid da od 365 dana samo u dva dana dođe do tog izmirenja polariteta, dok sve ostale dane jedan polaritet preovladava.

A mi, ljudi, uvek težimo nekom redu, nekoj kontroli koja vodi nekom savršenstvu, nekoj apsolutnoj ravnoteži dok priroda konstantno održava sebe neuređenošću i entropijom.

Verovatno je da je baš zbog toga znak Vage, kojim vlada Venera (koja se još oporavlja od svog retrogradnog hoda u vatrenom Lavu), upravo onaj koji povezuju sa lepotom i ljubavlju, sav skladan i odmeren, baš zbog toga što smo mi, po svojoj prirodi, evolutivno “programirani” da prepoznajemo kao lepo ono što je u ravnoteži, što je simetrično, što je umereno, izbalansirano i u skladu. Bio to temperament, bilo to nečije lice, ili neka umetnička slika. Kao da smo tako naštelovani da detektujemo simetriju i da u njoj neizmerno uživamo. Ta sveta geometrija i ti zlatni preseci koje možemo uočiti u školjkama, simetriji šara životinja, krilima leptira, inervaciji listova, snežnim pahuljama, krunicama cvetova, pa i samoj ljudskoj anatomiji, je nešto što opažamo ne samo poznatim čulima, već i još neotkrivenim, istančanim “čulom za lepotu”. 

Veliki majstori poput Leonarda da Vinčija uspevali su da tu svetu simetriju i geometriju razumeju i prenesu na svoja remek-dela vanserijske lepote koja, kad ih gledamo, čine duboke unutrašnje promene i ostavljaju nas bez daha i čine da se osećamo očarani, ali i bespomoćni pred njihovom lepotom, baš kao vuk pred lepotom Askinog plesa. Na biološkom nivou, lepota našeg okruženja nam daje informaciju da li je nešto u skladu i to je ultimatno merilo koliko je bezbedno i udobno da u takvom okruženju prebivamo. Da možemo da se opustimo i budemo u miru.

Udobnost i lakoća jesu glavne vrline i prioriteti Venere, vladarke Vage, i sad dok je Sunce u Vagi, treba da se zapitamo, koliko nam je lako biti sa samim sobom i da li nam je udobno u našem telu, koje jeste okruženje našoj duši. Drugo pitanje, koje nosi reciprocitet, jeste da li je drugima takođe prijatno i lako sa nama, kao i da li je nama prijatno u odnosima sa tim drugima.   

Jer kako prvi znak Zodijaka Ovan- predstavlja ,,ja” princip, onda Vaga, sedmi znak Zodijaka, predstavlja onog “nekog drugog” preko puta nas, zapravo najpre našeg partnera. S druge strane, Saturn- taj vrhunski matematičar, ali i sudija jeste egzaltiran baš u Vagi, što nam ukazuje da je naša sreća uslovljena time koliko su “laki”, prijatni i karmički neopterećeni naši odnosi. Drugi razlog, zašto je vladar karme, Saturn egzaltiran baš u Vagi, jeste svedočanstvo da prava ljubav nadilazi fizičku lepotu.

Da li smo sposobni videti lepotu, okom nevidljivu? Da li smo sposobni voleti nečiju dušu? Da li smo sposobni voleti nekoga ispod ovih kožasto-mesnatih kostima, i da li smo sposobni voleti nešto što nam nije slično, nego skroz daleko, drugačije i nedokučivo, pita se ova Vaga. Baš kao što i Lana Del Rej sa strepnjom pita: “Will you still love me when I am no longer young and beautiful?” 

Takođe, sve ono što je predstavljalo naše akcije (simbolika Marsa), po zakonu kauzalnosti, kao posledica izroni baš u polju gde je Saturn egzaltiran, u polju odnosa, polju Vage. Stoga sve ono što bismo nekad osudili ili odbacili, možemo kao po Saturnovoj kazni da u budućnosti nađemo u polju naših odnosa.

Znate ono, kad kažete da nešto ni po koju cenu ne biste tolerisali u vezi, da vam je nešto potpuno nezamislivo, ili kad kod neke osobe istinski osudite bilo ponašanje, izgled, karakter i onda “bam!” se volšebno zaljubite, pa skoro neizlečivo, baš u takvu osobu, ili upadnete u baš takvu vezu sa baš takvom osobom koju nikad niste odobravali ili formu odnosa koju ste osudili. Jer je Vaga to polje koje ima za cilj da u nama razvije toleranciju za vascelo pravo na postojanje sveg diverziteta i svih različitosti koje postoje. A kako nas Saturn uči tom razumevanju i toleranciji nego kroz direktno iskustvo. Zato sad pažljivo i sa svojim mislima, jer Kosmos čuje sve. 

Polje Vage takođe predstavlja i polje javnosti, i onoga kako nas drugi vide. Iako je to jedini predmet u zodijačkom krugu, možda bi predmet kojim bi se još bolje mogao predstaviti znak vage bilo ogledalo. Da nas podseti da je naš sadašnji partner uvek refleksija nekih starih ja, i da kroz taj pogled kojim partner gleda na nas kad je zaljubljen u nas, ponekada i mi treba da pogledamo u sebe, ne bi li se potpunije sagledali.

Sada se postavlja pitanje da li vidimo jaz između onoga što mi mislimo da mi jesmo i onoga što osećamo da partner misli da mi jesmo. Zapravo sada je vreme da proširimo paradigmu posmatranja sebe i uporedimo sliku o sebi koju mi držimo u svesti, sa plejadom slika o nama koje u svojoj svesti drže svi oni koji nas znaju.

Jesmo li mi jedni isti mi, u svim odnosima, i kako to da postanemo? Za nekog ste možda najnežnija osoba, za neke najokrutnija.

Zato Vaga postoji kao ogledalo, da kroz tuđe oči spoznamo sve skrivene aspekte sebe i da kroz druge dođemo do dublje samospoznaje. Stoga, ovo je vreme da razmislite i kako želite sebe da predstavite na društvenim mrežama i u javnosti, i jeste li vi zaista ta osoba sa vašeg intagram ili facebook profila. 

Možda je kroz prizmu viđenja Vage, smisao svega prepoznati priliku da se divimo svemu što postoji i razviti svoj kreativni potencijal. Neke biblijske priče govore da je Lucifer postao ,,pali anđeo” kada je shvatio da je on sposoban samo da osvetli već postojeću lepotu, ali nije bio u stanju i da je stvori, te se zbog svoje zavisti prema Bogu, otcepio od neba. I zamislite u kojoj milosti uživamo, da smo mi pored toga što smo sposobni da svedočimo i da se divimo lepoti, mi nadasve, sposobni da stvaramo lepotu. I možda će Device ,,mahati” svojim IQ, rakovi EQ, ali Vage imaju pravo da se pohvale najvišim kvocijentom kulture (cultural quotient-CQ) ili umetnosti (artistic quotient-AQ). I baš kako je jedan od mojih najmilijih impresionista, Van Gog, uprkos svom turobnom i teškom životu, rekao: „{…} And then, I have nature and art and poetry, and if that is not enough, what is enough?”. 

Takođe, Vaga je ta koja nas poziva da idemo srednjim putem izmedju dva stuba, stuba vrlina i mana.

Sada smo svi pozvani da pronađemo tu zlatnu sredinu koja se nalazi izmedju naših emotivnih krajnosti i uspostavimo ravnotežu između ljubavi prema drugima i ljubavi prema sebi, izmedju osećaja da su drugi važni i sopstvene važnosti, kao i ravnotežu između soptvene ekstravertnosti i introvertnosti. Ovo je i trenutak osvešćivanja da smo mi stražari kapije koja povezuje naša unutrašnja stanja i reakcije i spoljna dešavanja, i momenat kada shvatamo da unutrašnjim radom na sebi možemo promeniti svoju sudbinu, situacije i odnose sa drugima ne težeći da promenimo njih, već stepen svog prihvatanja.

Ovo je poziv na uvid da mera svakodnevne nežnosti prema sebi i svojim granicama, diktira kvalitet odnosa sa drugima u našem životu, te da sklad sa drugima zavisi najpre od usklađenosti sa sobom. Ako je za Blizance život igra, za Vage život je Umetnost. Treba naučiti tu finu i suptilnu veštinu umetnosti života, koja za cilj ima da na tom putu od sebe napravimo remek-delo. Jer samo ti si umetnik svog života, a četkica je u tvojim rukama. Kako reče Oskar Vajld da umetnost ne oponaša život, nego „Life imitates art“. 

I ma koliko u predstojećem mesecu život na trenutke bio bittersweet, jer nas u oktobru očekuju i pomračenje Sunca i Meseca (14. i 28. oktobra), mi uvek možemo da ga ,,zašećerimo” lepotom i umetnošću, te dodamo više boje, više poezije, više muzike, više poljubaca, ostanemo blagi, ljubazni i nežni prema sebi, jer baš kao što je veliki Dostojevski rekao ,,Lepota će spasiti svet”.

Saznaj više:
Povezani članci: