MLAD MESEC U DEVICI: BUSY IS THE NEW FINE

  14.09.2023.
  RECOMMENDED

  Sutra, 15. septembra u jutarnjim časovima (zapravo u 3.39h da budemo precizni, jer Device vole preciznost) imamo predivan mlad mesec u znaku Device, koji je ujedno i najpovoljniji mlad mesec ove godine, jer se nalazi u specijalnoj formaciji dijamanta. Ovakva formacija ukazuje da je pred nama posebno dragocen period, pogotovo za one koji su i sami posvećeno i revnosno radili na brušenju svog karaktera, ne bi li uklonili sve slojeve onoga što nisu, i tako došli do unutrašnjeg svetla sopstvene autentičnosti, te postigli lični sjaj. Ako ste vi jedan od onih koji se u prethodnom periodu posvetio “radu na sebi” (never ending story), sada možete očekivati da vam ova jesen donese plodove, i to one najsočnije, koje ćete jesti u slast i uzdravlje. Znate da je dijamant alotropska modifikacija ugljenika, baš poput grafita, ali da ga je viševekovni pritisak oblikovao tako da postane jedan od najčvršćih materijala na Zemlji, a istovremeno sposoban da prelama svetlost na fascinantan način. Upravo ovaj mlad mesec predstavlja baš takav jedan period, koji sledi kao nagrada posle odolevanja životnim pritiscima, gde ćete zaista imati priliku da zablistate i zasijate na najlepši mogući način.

   Ovaj mlad mesec formira jedan stabilan zemljani trigon sa Jupiterom i Uranom iz Bika, i Plutonom iz Jarca, što ukazuje da je seme koje je davno zasejano i zaliveno pravim emocijama, konačno poraslo i počelo da donosi plodove, tako da ovu jesen zaista možemo da uživamo u plodovima svog rada i jednom blagostanju, jer je ovo vreme konačne manifestacije željenog. Vreme žetve! Vreme da vidite koje sve potencijale je nosilo vaše seme i u šta je izraslo. Znate ono, ne raste kruška ispod jabuke. 

  I verujem da ovih dana kada vas neko pita kako ste, užurbano, skoro pa zadihano odgovarate „Zauzeto!”. I  nažalost, kao da nam je to stanje zauzetosti postalo krajnje društveno prihvatljivo i opravdano, a sad dok su devičanske energije na repertoaru, to je dodatno naglašeno. Busy is the new fine! Kada ćemo shvatiti da je život mnogo više od biti zauzet?! A biti busy nije ništa drugo nego biti zarobljen u svom umu. Dokle ćemo misliti da mi vredimo onoliko koliko smo vredni i da je naša neosporna i neupitna unutrašnja vrednost uslovljena time. Dokle će biti važniji odgovor na pitanje da li smo dobri, nego da li smo dobro? Kao da smo zaboravili da mnogo važnije od toga šta radimo, jeste način kako nešto radimo, stanje srca sa kojim pristupamo radu, da li sa željom, radošću i voljom ili sa osećanjem moranja i muke. Kao da smo zaboravili da se u korenu reči “radost” nalazi upravo “rad”.  Stalno našu vrednost zasnivamo na tome šta smo uradili ili postigli, umesto da izvor naše vrednosti bude ko jesmo! Večno razapeti izmedju radnje (to do) i stanja (to be)!

  Lepo je to rekao Henri Dejvid Toro (Hanry David Thoreau):

  „What you get by achieving your goals is not as important as what you become by achieving your goals” 

  Zato je sad vreme da postavite sebi pitanje da li ste prema sebi nemilosrdni gazda i da li ste dovoljno poslušni i revnosni izvršilac naredbi vašeg unutrašnjeg šefa? Da li ste spremni da postanete rob svojih snova da biste poslali gospodar svoje volje i svojih navika? I obrnuto. Koliko poštujete sopstvene sposobnosti i talente i da li im posvećujete dovoljno pažnje i da li ulažete dovoljno vremena, strpljenja, energije i rada da ih do maksimuma razvijete? Ovo je, svakako, i vreme kada vežbamo posvećenost razvijanju svojih talenata, discipline i uvođenja zdravih i konstruktivnih svakodnevnih navika u svoj život. Naš fokus sada treba da bude usmeren na praćenje koliko ekonomično koristimo svoje resurse, najpre vreme i energiju, i da li smo razvili veštine upravljanja, ne samo vremenom, nego i fokusom, kako bismo bili više produktivni, a ne više zauzeti. Ovo je savršeno vreme za početak bilo koje nove dijete ili detoks programa (jer devica vlada crevima), ali i uvođenja bilo koje zdrave navike ili rutine vežbanja koje ćemo se držati svakodnevno, a koja ima za cilj da smanji unos šećera, glutena, toksina, ali i nepotrebnog skrolovanja koje vodi gubljenju fokusa i izluđivanja dopaminskih receptora. Devica jeste i svakodnevnica i naše navike koje imamo i kojih se pridržavamo revnosno i verno, a nekad i nesvesno i po automatizmu. Karakter čoveka se nekad baš ogleda u tim sitnim svakodnevnim navikama. Zato nas sada redukcionistički arhetip device podseća na mantre: „Keep it simple”, „U jednostavnosti je lepota” i „Less is more”, pa čak kad su style i fashion u pitanju. 

   Takođe, ovo je vreme da se zapitamo da li možda bolujemo od boljki zvanih perfekcionizam i work-oholizam, koji nekada mogu biti samo mehanizmi kažnjavanja sebe, kojim se udaljavamo i od drugih, ali još gore i od samih sebe. Da li uviđamo sličnost između perfekcionizma i mazohizma? Da li kompulzivnim čišćenjem stana pokušavamo da očistimo i sopstvene greške koje sebi ne umemo da oprostimo, i da li uspevamo da primetimo kako nametanjem određenih standarda higijene stvaramo privid “kontrole” i pravimo kamuflažu unutrašnjeg brloga, nemira i nemara. Znate ono, sve je cakum-pakum, a iznutra vakuum. Možda najvažnije od svega za ovaj period, jeste baviti se svesno svojim podsvesnim sadržajima i pod punom opremom „duhovnim metlama, usisivačima i svim sredstvima čiščenja”, krenuti u raščišćavanje nagomilanih osećaja koje smo godinama „trpali ispod tepiha”. 

  Drugi, manje povoljan aspekt ovog Mladog Meseca u Devici je njegova opozicija sa Neptunom iz Riba. Ovo je sukob racionalnog, analitičkog uma i apstraktnog, kreativnog uma. Tako tom analitičkom konvergentnom umu, fali kreativnosti, fali dozvola da sme da boji izvan okvira, fali inventivnosti da promeni obrasce i da gleda out of the box, i izvan pravila i ograničenja, dok ovom apstraktnom divergentnom umu nedostaje praktičnosti, kritičnosti i dodira sa realnošću. Ova opozicija često dovodi do nesporazuma među ljudima, pogotovo jer oni praktični nemaju razumevanja za one maštovite i zanesene, koji je najbolje prikazan Ničeovom rečenicom

  „Those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music”

  Ova osa Device-Ribe predstavlja i odnos našeg budnog stanja i stanja sna. Kao što Pavić u Hazarskom rečniku postavlja dilemu, kako smo i zašto tako sigurni da ovo što živimo iz dana u dan i nazivamo budnim stanjem nije samo stanje sna, za one nas iz stanja sna? Isto tako, sada treba da obratimo pažnju i na našu intuiciju i poruke naših snova, koji su sad „življi” i od same realnosti, jer neke ideje i veoma konkretna rešenja i uvide možemo da dobijemo baš kroz snove. U rastrzanosti između toga šta je stvarno (simbolika Device) i onog što mislimo da je (još uvek) nestvarno, nemoguće i „samo” mašta (simbolika Riba), kao da smo zaboravili da mi držimo tu olovku koja piše srcem i sami crtamo granicu između mogućeg i nemogućeg. A ta mistična granica utoliko je više nevidljiva, koliko je snažna naša vera. To je ono što Egzeperi u „Malom princu” govori da se stvarnost i suština samo srcem mogu spoznati, a Volt Dizni dodaje da ništa nije nemoguće („Nothing is imposible”), ali preduslov je prvo iz uma sići u srčani centar.

  Ovaj mlad mesec je izuzetno povoljan za sve zemljane znake (Device, Jarčeve i Bikove), dok se vazdušni znaci (Blizanci, Vodolije i Vage) mogu osetiti pomalo usamljeno i izolovano, baš kao i vodeni znaci (Ribe, Rak i Škorpija), koje se mogu osetiti neshvaćenima. Vatrenim znacima, i onima sa vatrenim podznakom, ovaj mlad Mesec može doneti neočekivana iznenadjenja, tako se Ovnovima smeši nova ljubav, Lavovima iznenadni novčani dobitak, dok Strelčevi mogu da se otisnu na neočekivano putovanje.

  Iskroristite blagotvorne energije ovog veličanstvenog mladog meseca da projektujete svoje velike planove na svom mentalnom platnu (pod motom „If your dream doesn’t scare you, then it’s not big enough”), zapišite svoje „to do” liste i dozvolite im da one uskoro postanu vaše „to be grateful for” liste.

  Saznaj više:
  Povezani članci: