Saveti Igora Josifovića kako da kreirate i održite malu baštu u stanu

03.10.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/igor_cover.jpg

Nalog Igora Josifovića na Instagramu otkrila sam u jednoj lenjoj patroli, klik levo, klik desno i stigla sam do profila koji je pretežno – zelen! Budući da sam poznata kao ona koja ni po cenu života ne uspeva da sačuva biljku u saksiji ni pola sezone (čak sam i kaktus uspela da ubijem, ne, ne ponosim se time), ostala sam fascinirana gomilom sobnih biljaka koje uspešno gaji. No, ubrzo sam shvatila da svet ne funkcioniše po principu „evo pomno posmatram, sad sve znam“, odustala sam (ponovo) od kućne bašte, ali sam nastavila da pratim Igora i postao je jedan od mojih online prijatelja.

 

U međuvremenu Igor je zajedno sa blogerkom Judith de Graaff 2013. godine započeo koncept Urban Jungle Bloggers koji se brzo raširio, danas taj nalog na Instagramu prati skoro milion ljudi, a oni su priču nastavili izdavanjem istoimene knjige u kojoj su iskombinovali enterijer priče ispunjene biljkama u saksijama i savete i smernice za negovanje određenih vrsta biljaka. Knjiga je vrlo brzo postala hit, prevedena je na 10 jezika i prodaje se širom sveta.

 

 

Igor danas živi i radi u Minhenu, on je menadžer za društvene mreže u jednoj velikoj kompanij, dok se u slobodno vreme bavi sopstvenim blogom Happy Interior Blog i društvenim mrežama.

 

 

„Taj dualitet mi veoma prija jer mi daje jedan celokupni uvid u online stvaranje. S jedne strane sam autor na svom blogu i kroz njega sarađujem sa raznim brendovima, s druge strane kao menadžer društvenih mreža radim sa drugim online kreativcima na projektima i raznim digitalnim kampanjama. Tako imam iskustvo s obe strane i razumem stavove kompanija kao i rad i zahteve blogera i instagramera“, opisuje Igor način na koji svakodnevno funkcioniše.

 

 

Judith i Igor i dalje putuju punom parom i naravno da nam spremaju nešto novo i interesantno, trenutno su u fazi produkcije druge knjige čiji izlazak je najavljen za proleće 2020. godine. U potrazi za najboljim sadržajem već su posetili razna mesta u Americi, Brazilu i Evropi. Jedva čekam!

 

 

A dok ne stigne nastavak, dajem sebi novu šansu, a i vi mi se možete pridružiti u misiji ozelenjavanja stana. Igor je bio dovoljno ljubazan da sa nama podeli nekoliko kratkih saveta za sve početnike (i sve koji se tako osećaju). Zapisujem i klimam glavom!

 

Šta bi preporučio nekom ko je kompletan početnik u svetu biljaka, od kojih da krene da gradi svoju kućnu baštu?

 

Neka početak bude jednostavan i lagan! Krenite sa biljkama koje nisu preterano zahtevne kao sto su Monstera, razni Filodendroni, ili ko više voli bodljikave biljke neka krene sa par kaktusa ili sukulentima. Kada se priviknete na jednu, dve ili tri biljke u kući i vidite da je sve OK i da biljke dobro rastu, dodajte još jednu koja vam se dopada i sve tako dalje. Jedno upozorenje: kad prođete inicijalnu fazu, pre nego što shvatite, imaćete pravu urbanu džunglu u kući!

 

Da li se uopšte isplati nama koji smo lenji da ulazimo u projekat bašte u stanu, ili je ipak bolje da ne počinjemo?

 

Naravno da se isplati, jer nisu sve biljke zahtevne i ne traže puno vremena, posla ili pažnje. S druge strane biljke nam vraćaju mnogostruko dobro: kuća postaje lepša i ambijent je zdraviji, jer mnoge biljke prečišćavaju vazduh. Istovremeno biljke nam pomažu da se mentalno odmaramo i dovedemo sami sebe u balans.

 

A koje biljke bi trebalo početnici da ostave onima koji su mnogo iskusniji od njih?

 

Ima dosta biljki iz tropskih krajeva koje su zahtevnije i ne opraštaju greške. Mnoge varijante Kalatee ili Marante su teže za održavanje, isto tako biljke koje imaju varijegaciju jer su one mnogo osetljivije na sušu.

 

Kako da prepoznamo momenat kad smo zaista “ubili” biljku, a kad joj zapravo još ima spasa uz adekvatnu negu?

 

Ponekad primetimo da su neki listovi požuteli ili počeli da opadaju, ili ponekad rub lista počinje da se suši, pa se listovi spuštaju i izgledaju kao da su uveli. Često tu ima još spasa, jer biljka nam daje signale da nešto nije u redu. To može biti premalo, ili previše vode, loša zemlja, zahtev za đubrenje, promena vode ili lokacije. Kada biljka skroz propada i s korena truli ili pocrni, onda tu više nema spasa. Jedino sto nam onda preostaje je da naučimo sta nije išlo kako treba i da to promenimo sa sledećom biljkom.

 

Saznaj više:
Povezani članci: