Povezano
Početkom oktobra, organizacija 50 Best objavila je koji su to barovi najbolji na svetu. Organizacija uključuje 800 stručnjaka, uključujući barmene, pisce koji se bave pićem i druge u industriji, koji anonimno glasaju za svojih osam „najboljih bar iskustava u prethodnih 18 meseci.“
Zemlje sa najviše nagrađenih barova su SAD i Velika Britanija, sa po pet barova u svakoj. Najzastupljeniji kontinent je Evropa, sa 23 bara, a najpopularniji grad je Njujork, sa četiri bara, dok slede Pariz i Tokio, sa po tri bara.
Ovogodišnja ceremonija dodele nagrada održana je u Hong Kongu, koji je takođe dom Bar Leone, bara koji je zauzeo prvo mesto na listi.
„Ovo priznanje ne samo da ističe naš trud, već i potvrđuje da naš grad pripada u sam centar globalne bar industrije, slavljen zbog svoje kreativnosti i toplog gostoprimstva,“ izjavio je vlasnik bara, Lorenzo Antinori, putem saopštenja za medije.
Evo koji tačno evropski barovi su dospeli u top 10.
Najbolji barovi u Evropi: Line, Atina
U ovom baru, fokus je na kružnoj ekonomiji: fermentišu svoja vina od voća, piva i hleb od kiselog testa na licu mesta, dok otpad iz proizvodnje pronalazi put u koktele inspirisane klasicima. Koktel koji treba naručiti je Delusional Margarita – varijacija na klasični koktel koja kombinuje reposado tekilu sa senfom, kečapom, vodom od krompira i začinima.

Moebius, Milan
Delimično koktel bar, delimično bistro, delimično kulturni centar, Moebius nudi kombinaciju hrane, dizajna, gostoprimstva i ambijenta. U srcu je koktel bar pod vođstvom Giovannija Allarija, sa sezonskim menijem koji spaja kulinarske tehnike sa umećem bartendinga. Prava zvezda u usponu, Moebius je osvojio Nikka Highest Climber Award 2025, popevši se za 31 mesto u odnosu na rang iz 2024. godine.
Connaught Bar, London
Ovo utočište u Mayfairu postalo je oličenje hotelskog bara. Veliki deo njegove magije leži u kubističkom dekoru koji je dizajnirao David Collins. Zvezda večeri je zaštitni znak bara, Dry Martini, koji se donosi na kolicima i priprema po meri za svakog željnog gosta.

Tayēr + Elementary, London
Sada u svojoj šestoj godini, Tayēr + Elementary deluje podjednako sveže kao prvog dana, dok istovremeno postaje uzor kada su progresivni koktel barovi u pitanju. Od otvorenog, industrijskog dizajna, minimalizma u sastojcima, do evoluirajuće liste pića, filozofija koju su oblikovali suosnivači Monica Berg i Alex Kratena postala je prava „barmenska Biblija“.
Paradiso, Barselona
U Paradiso, pića nisu samo kokteli, već višesenzorna iskustva, pri čemu svaka mešavina istražuje naučnu ili kosmičku misteriju. Sastojci i koncepti, često osmišljeni u posvećenom Paradiso Labu sa fokusom na održivost, služe se u raskošnim posudama koje su jednako deo predstave koliko i sama pića. Ova neustrašiva inovacija osigurava da Paradiso i dalje ostaje mesto hodočašća kad je o koktel barovima reč.

Sips, Barselona
Otvoren 2021. godine i proglašen najboljim na svetu u 2023. godini, Sips je i dalje vrhunska destinacija za inovacije u koktelima. Dizajn bara u obliku ostrva namerno odbacuje očekivanja o tome kako bar treba da izgleda, dok su pića sama po sebi spektakl, sa detaljnim prezentacijama i odvažnim ukusima.
Na primer, Nixtamil: redukcija crvenog voća koja se liže sa malog ogledala, pripremajući nepce za mešavinu burbona, kukuruza i miso destilata.
Foto: WR Publishing / Alamy / Profimedia