Pretraga

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko

Tekst: Vanja Ratković

Jedan od najznačajnijih domaćih umetnika, sa trenutnom adresom u Zagrebu, Saša Tkačenko je aktivan na sceni od 2007. godine. Izlagao je u Pompidou u Parizu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju moderne umetnosti u Beču, te u Australiji, Njujorku, Torontu... Njegovi radovi predstavljaju angažovanje prostora i transofrmaciju istih kada su izloženi drugim medijima, jer su njihove arhitektonske karakteristike u interakciji sa skulpturom, videom i instalacijom. Tkačenkovi radovi tako stvaraju dinamične situacije u kojima publika ima konstitutivnu ulogu, često se pozivajući na motive i priče iz popularne kulture i savremenog ljudskog života.

Saša nam je ispričao kojih kojih 10 stvari/osoba/mesta/događaja ga čine srećnim.

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko (фото 1)

ŠARKO

01

Jedan od dva razloga zašto sam se preselio u Zagreb. Stvorenje pored koga iznova svaki dan naučim nešo novo o toleranciji, odanosti i koliko radosti izazove hvatanje komada drveta koji mu bacim svaki put iznova dok se šetamo Maksimirom. Obožavam njegovu spontanosti i lakoću kojom ide kroz život. Njegova bezrezervna ljubav me svakodnevno podseti da su male stvari tako velike i neizmerno bitne.

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko (фото 2)

MY KIND OF WOMAN

02

Ova pesma, uprkos nebrojenom broju slušanja, i dalje izmami isti osmeh na mom licu i uvek me podseti koliko sam zaljubljen u moju ženu, koja je i primarni razlog moje selidbe u Zagreb.

You're makin' me crazy
Really drivin' me mad
That's alright with me
It's really no fuss
As long as you're next to me
Just the two of us

You're my, my, my, my kind of woman
My, oh my, what a girl

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko (фото 3)

ZAGREB

03

Moj novi dom. Još uvek se privikavam na njega i prija mi što nakon dve godine i dalje ovde egzistiram ispod radara. Za razliku od Beograda, gde je sve puno intezivnije, ovde puno više vremena provodim u prirodi. Kad malo bolje razmislm kad pomislim na Zagreb prva asocijacija mi je Maksimirska šuma. Sa ovim iskustvom mogu da kažem da su ova dva grada skoro pa savršen odnos mojih trenutnih potreba.

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko (фото 4)

NOVI BEOGRAD

04

Najlepše mesto na svetu. Kao mali kada sam dolazio na raspust kod babe i dede uvek me je fascinirala “betonska” arahitektura, izgledalo je kao da slećem na neku novu planetu. Dosta se toga promenilo u međuvremenu, puno je neke “nove” arhitekture, ali ja i dalje ima isti osećaj kada šetam blokovima oko Sava Centar i Genex kule.

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko (фото 5)

EUGSTER BELGRADE

05

Moja druga kuća! Privilegija je kada neko bezrezervno veruje i podržava tvoj rad. Počelo je kao posao, ali se vrlo brzo pretvorilo u više od toga. Jan je neko ko u potpunosti razume moje shvatanje umetnosti i moje potrebe da stalno pomeram granice u produkciji. Pored Jana tu je i Natalija koja je unela novu energiju u celu priču. Zajedno rastemo, sazrevamo i učimo i nadam se da je još puno toga pred nama.

SUBKULTURA

06

Sve je krenulo kroz punk kasnih 80-tih, 90-tih se pojavio skateboarding i grunge, 2000-tih, indie… Obožavam subkulturu i njenu nevinost u samom začetku. Svi ovi pokreti su doživeli nebrojene transformacije i postali deo mainstream-a ali su bitni deo mog odrastanja i formiranja moje ličnisti.

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko (фото 6)

DIVERZITET

07

Najlepše stvari sam spoznao upravo kad sam se susreo za različitim ljudima i kulturama. Živimo u trenutku gde je sve manje tolerancije, a sve više straha od drugačijeg i drugog. Odbijam da prihvatim ovu novu paradigmu i svima preporučujem da budu otvoreni i strpljivi u razumevanju drugih.

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko (фото 7)

LIVERPOOL FC

08

Ova ljubav je došla spontano u ranom detinjstvu. Ne znam kako sam došao do toga, ali znam da oduvek osećam neverovatnu povezanost sa ljudima, koje za sada gledam preko TV ekrana, a koji složno pred svaku utakmicu pevaju nezvaničnu himnu ovog kluba, You never walk alone.

When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark

At the end of a storm
There's a golden sky
And the sweet silver song of a lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown

Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko (фото 8)

ĐERDAPSKA KLISURA

09

Imam tu privilegiju da se naša porodična vikendica nalazi na poziciji gde je Dunav u isto vreme i najširi i najuži na svom toku. Dvedesetih je to bilo moje more, a trenutak kada sam sa prijateljima čamcem prošao kroz Đerdapsku kapiju je nezaboravno iskustvo. Kada prođem autom pored Golubačke tvrđave znam da sam stigao kući.

10 stvari koje volim: Saša Tkačenko (фото 9)

PEKING

10

Impresivan grad, odlična hrana ali najbitnije od svega tamo živi moj brat Srđan. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor