Pretraga

10 stvari koje volim: Selma Selman

10 stvari koje volim: Selma Selman

Tekst: Vanja Ratković

Bosanskohercegovačka umetnica Selma Selman jedna je od najistaknutijih persona na regionalnoj umetničkoj sceni. Ova tridesetogodišnja vizualna umetnica rodom iz Bihaća, Likovnu akademiju je završila u Banjaluci, a na Univerzitetu u Sirakuzi je magistrirala, a kasnije i predavala. Radila je u Njujorku, izlagala širom SAD-a i Evrope, a trenutno je aktivna na projektu u okviru Kraljevske akademije umetnosti u Amsterdamu. Kroz umetnički rad bavi se pitanjima i temama identiteta, nasleđenih socio-kulturnih predrasuda i stereotipa, ali i emancipacije, ljudskih prava, ravnopravnosti, kao i dometa humanizma u savremenom društvu.

Selma nam je ispričala kojih to 10 stvari/događaja/ljudi/mesta je čine srećnom i ispunjenom.

10 stvari koje volim: Selma Selman (фото 1)

JA

01

Volim sebe.

10 stvari koje volim: Selma Selman (фото 2)

STVARANJE

01

Volim kada sam u studiju i radim na novim radovima, razmišljam i slušam dobru muziku. Stvaranje mi predstavlja najveće zadovoljstvo, a isto tako me iscrpljuje, ali upravo taj kontrast je balans koji mi dozvoljava da stignem da uradim sve što zamislim.

10 stvari koje volim: Selma Selman (фото 3)

NOVA MESTA

02

Volim putovanja i otkirvanja novih mjesta bez GPS-a. Pošto se stalno selim i živim po raznim gradovima, naučila sam da volim svako mjesto gdje krenem da živim. Vrlo lako upoznajem nove ljude i volim da učim o raznim kulturama i probam različite kulinarske specijalitete. Voljela bi da mogu da kažem da volim da kuham, ali nažalost ne volim.

TIŠINA

03

Volim tišinu jer tada mogu najdublje razmišljati i promišljati. A pored tišine volim slušati dobru muziku kao što je Erykah Badu, Fela Kuti, David Bowie.

10 stvari koje volim: Selma Selman (фото 4)

FILMOVI

04

Što se tiče filmova počela sam gledati ponovo filmove francuskog novog vala koji mi služe kao inspiracija za novi projekat Looking for Omer in New York. Trenutno sam završila seriju fotografija zajedno sa fotografom Irfanom Brkovićem i sada radimo na post produkciji.

10 stvari koje volim: Selma Selman (фото 5)

KUĆA

05

Volim kada odem kući u Bosnu, kada mati napravi kafu da popijemo zajedno i kada zapalimo cigaru.

10 stvari koje volim: Selma Selman (фото 6)

ŽENSKA RAVNOPRAVNOST

06

Volim kada se žene poštuju i solidarišu, a time i kada same sebe poštuje i vole. Vrlo je bitno potaknuti žene da se zajedničkim poštovanjem i podržavanjem možemo izboriti protiv patrijahata.

10 stvari koje volim: Selma Selman (фото 7)

RAD SA MLADIMA

07

Volim raditi sa mladim ljudima i kada im prenosim znanje koje posjedujem. Isto tako vrlo često baš od tih malih ljudi najviše se nauči.

10 stvari koje volim: Selma Selman (фото 8)

UČENJE

08

Inspirisana sam i volim da istažujem i učim kvantnu fiziku, pojave u svijetu atomskih dimenzija i kako se kroz to mogu sagledati naši identiteti.

10 stvari koje volim: Selma Selman (фото 9)

SPORT

09

Sportski sam vrlo aktivna, a prije par godina sam trenirala boks. Nadam se da ću ponovo početi čim se vratim u Amsterdam. Volim sport. Kad smo kod Amsterdama, volim i njega, Njujork i Bihać.

10 stvari koje volim: Selma Selman (фото 10)

ZALJUBLJENOST

10

Volim kada sam pod emocijama zaljubljenosti i kada me sama činjenica da nekog volim i želim uzbuđuje i inspiriše da pisem naučnu fantastiku o Omeru.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor