Pretraga

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević

Tekst: BURO.

Vedranu ćete najlakše prepoznati po njenim taktilnim, artističkim analognim fotografijama. Njena lična i umetnička ekspresija je duboko autentična. Vedrana je fotografkinja, majka i neko ko u svetu oko sebe pronalazi skriveno u očiglednom i to vešto kadrira. Otkrila nam je 10 stvari/ljudi/mesta koje voli.

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević (фото 1)

01

RODITELJSTVO

Roditeljstvo je posle puberteta verovatno najkompleksnija i najlepša transformacija kroz koju čovek može da prođe u životu. Neko je uporedio dolazak bebe sa padanjem bombe i taj opis je zapravo dosta tačan. Sve se promeni, svi odjednom dobijaju uloge koje moraju da nauče da igraju i taj proces učenja nije lak i nikad ne prestaje, već se svakog meseca menja, kako se menjaju potrebe deteta. Naše detinjstvo i naši odnosi sa roditeljima se povampire onog dana kada dovedemo bebu iz porodilišta. Sve to treba posložiti i iznova izgraditi sistem u kojem uspevamo da funkcionišemo, što često znači, prihvatiti haos. Preživeli smo prvu godinu i ponosna sam na nas, porasli smo kao partneri i ljudi i toliko toga smo naučili od našeg sina. Istina je da mi više učimo od naše dece nego ona od nas.

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević (фото 2)

02

INTUICIJA

Intuiciju, jedina koja je uvek bila u pravu i koju puštam da me vodi.

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević (фото 3)

03

ŽENE

Najveća inspiracija i motivacija.

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević (фото 4)

04

MEMORIJA ODNOSNO MOĆ SEĆANJA/PAMĆENJA

Od sećanja smo sazdani, ona nas povezuju i vezuju, za mesta, za predmete, ukuse, pesme i mirise kao i za nas same. Kroz sećanja rastemo, učimo, ona su često i naše utočište. Moji radovi su svesno i nesvesno motivisani sećanjima, kao i zarad njih.

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević (фото 5)

05

KAŠTEL STARI

Mesto gde su odrasle moja baba, majka i tetka. Skoro 30 leta sam provela tamo sa babom Tanjom, mojom kraljicom Jadrana.

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević (фото 6)

06

Manteuffelstraße

Jedna mala ulica u Berlinu, ulica čoveka đavola u kojoj su se rodila najveća prijateljstva i ljubavi, prva asocijacija na dom, jer je bila dom kad je izbila pandemija i svet potpuno skrenuo.

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević (фото 7)

07

PRVI PUT

Prvi put kada vidim razvijene fotografije, prvi put kada smo gledali materijal za Nedelju ujutru koji smo snimali na 35mm traci i za novi spot koji smo skoro snimali. Prvi put kad sam videla našeg sina. Prvi put kad sam videla nekoga za koga sam odmah u tom trenutku znala da će biti bitan deo mog života. Prvo čitanje neke knjige, gledanje filma…

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević (фото 8)

08

MONTAŽA

U montaži zajedno sa montažerom prođem kroz sva moguća stanja, od najveće sreće do potpunog očaja. Montaža te natera da se suočiš sa sobom, tu vidiš sve greške, uvek fali materijala ili omiljeni kadar ne funkcioniše i moraš da ga žrtvuješ zarad celine. Sećam se kad sam sa montažerkom Mašom Memedović montirala spot za pesmu Tiho, u jednom trenutku smo toliko pukle da smo u suzama otišle u šetnju, ali smo istrajale i desila se magija.

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević (фото 9)

09

PATINA

Lepota protoka vremena.

10 stvari koje volim: Vedrana Vukojević (фото 10)

10

PLES

Postoji li lepši vid sublimacije od plesa?

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor