Pretraga

Ako ste ljubitelj moderne umetnosti, sajt The Ode će vas oduševiti! Tamo vas čeka selekcija skandinavskih umetnika (po pristupačnim cenama)

Ako ste ljubitelj moderne umetnosti, sajt The Ode će vas oduševiti! Tamo vas čeka selekcija skandinavskih umetnika (po pristupačnim cenama)

Tekst: BURO.

The Ode To je švedski web shop koji su osnovale prijateljice Helena Carlberg i Anna Lukins. Njihova ideja blia je da kreiraju online mesto koje slavi estetiku, snažne žene, kreativne eksperimente i besprekorne detalje. Takođe, ono što im je bilo bitno pri pokretanju ovog projekta jeste da nude limitirane serije kako svi ne bi imali iste komade, a sve to po relativno pristupačnim cenama. Svaki umetnik i svaki rad su brižljivo birani i komadi se posebno prave za sajt. Kada je reč o umetničkim printovima, oni se isključivo izrađuju u serijama od 100 primeraka, svaki se štampa na visokokvalitetnom papiru sa serijskim brojem i potpisom autora. Naravno, tu su i jedinstvena umetnička dela za sve one koji žele da poseduju nešto originalno i unikatno, kao što su skulpture od keramike i slike na drvetu. Izdvojili smo nekoliko umetnika čiji rad nam je privukao pažnju, a vas pozivamo da i sami istražite šta ovaj shop nudi.

B.D. GRAFT

Ako ste ljubitelj moderne umetnosti, sajt The Ode će vas oduševiti! Tamo vas čeka selekcija skandinavskih umetnika (po pristupačnim cenama) (фото 1)
Ako ste ljubitelj moderne umetnosti, sajt The Ode će vas oduševiti! Tamo vas čeka selekcija skandinavskih umetnika (po pristupačnim cenama) (фото 2)

Brian de Graft poznatiji po nadimku B.D. Graft je nemački vizuelni umetnik koji živi i radi u Amsterdamu. Počeo je da se umetnoću bavi iz hobija, dok je studirao film i englesku književnost. Kako bi se opustio od učenja i proučavanja kinematografije počeo je da secka kolaže, boji i lepi. Uskoro je njegova opsesija umetnosti poprimila profesionalnije obrise i njegov rad je stekao bazu fanova, sve dok napokon nije odustao od ideje napiše scenario i u potpunosti se posvetio vizuelnoj umetnosti. Radovi sa njegovim potpisom često predstavljaju omaž velkim umetnicima našeg vremena, ali otkrivaju i poneku skrivenu začkoljicu kao dokaz Brianovog sjajnog smisla za humor.

KAROL ZARBOCK

Ako ste ljubitelj moderne umetnosti, sajt The Ode će vas oduševiti! Tamo vas čeka selekcija skandinavskih umetnika (po pristupačnim cenama) (фото 3)
Ako ste ljubitelj moderne umetnosti, sajt The Ode će vas oduševiti! Tamo vas čeka selekcija skandinavskih umetnika (po pristupačnim cenama) (фото 4)

Karol Zarbock je keramičar koji se posvetio izradi duhovitih instalacija i manjih skulptura. Motive najčešće pronalazi u prirodi, pa je predmet njegovog istraživanja flora i fauna, a ponekad inspiraciju crpi i iz putovanja i otkrivanja novih kultura. Za keramiku se zainteresovao još tokom srednje škole i od tada izučava mogućnsti rada sa keramikom i staklom. Danas radi kao profesor na primenjenoj akademiji. A njegove skulpture uveseljavaju ljubitelje umetnosti širom Evrope, svaki predmet izrađuje ručno, a poseban šarm ovim objektima daju malene nesavršenosti i varijacije u bojama.

HELLE MARDAHL

Ako ste ljubitelj moderne umetnosti, sajt The Ode će vas oduševiti! Tamo vas čeka selekcija skandinavskih umetnika (po pristupačnim cenama) (фото 5)
Ako ste ljubitelj moderne umetnosti, sajt The Ode će vas oduševiti! Tamo vas čeka selekcija skandinavskih umetnika (po pristupačnim cenama) (фото 6)

Verovatno ste do sada već negde primetili neodoljive specifične kreacije Helle Mardahl u bojama bombona. Radi se o vazama, činijama i dekorativnim objektima od stakla, a budući da se sve proizvodi po staroj tradicionalnoj tehnici svaki predmet je unikatan, a razlikuju se po nežnim oblinama koje nastaju duvanjem. Helle je diplomirala na londonskoj Central Saint Martins školi, a danas živi u Kopenhagenu gde je posvećena stvaranju apstraktinih, ali funkcionalnih predmeta. Ako ste započeli sopstvenu Tchotchke kolekciju, njene kreacije biće savršen dodatak trofejnoj polici sa ukrasima.

SOFI GUNNSTEDT

Ako ste ljubitelj moderne umetnosti, sajt The Ode će vas oduševiti! Tamo vas čeka selekcija skandinavskih umetnika (po pristupačnim cenama) (фото 7)
Ako ste ljubitelj moderne umetnosti, sajt The Ode će vas oduševiti! Tamo vas čeka selekcija skandinavskih umetnika (po pristupačnim cenama) (фото 8)

Emoji keramičke vaze? Iako zvuči čudno, u rukama Sofi Gunnstedt emotikoni postaju nešto više od smalija i tužića, oni su u njenoj izvedbi pravo malo umetničko delo. Vaze izrađuje ručno, u tradicionalnom maniru sa nesavršenom glazurom, dok oslikani emotikoni donose dašak savremenog doba. Sofi je diplomirala na akademiji Konstfack u Stokholmu i posvetila se stvaranju keramike koja istražje ulogu umetnosti u jeziku i komunikaciji. Njena estetika se može opisati kao pomalo haotična i razigrana. Što duže proučavate Sofine radove, sve se više zaljubljujete u njih!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor