Pretraga

Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike

Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike

Tekst: Jelena Karakaš

Drvena kućica u prirodi koju je uredio arhitekta Filip Rašković je tokom dana karantina izazvala haos na našem Instagram profilu. Filip nas je putem storija poveo u krug i pokazao kako izgleda provoditi dane u kući koja je nadomak brzaka i sa čije terase se čuje huk vode, a pogled puca ka zelenilu okolne šume. Ukoliko niste, pronađite sve u našem higlight odeljku. I naravno da smo se zapitali kako taj isti prostor izgleda sada, na pragu zime i Nove godine.

Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike (фото 1)
Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike (фото 2)

Vrlo brzo smo dobili odgovor – još lepše! Jer je Filip odlučio da prazničnu sezonu maksimalno ispoštuje pretvorivši centralni dnevni boravak u zonu veselja. Ipak, ostao je veran svom stilu koji podrazumeva svedenost i minimalne igre bojama. U njegovoj interpretaciji, božićna dekoracija se vrti oko bor zelene, nežno sive i krem, kao i oko crvene boje kao jedinog jarkog akcenta. Vrlo skandinavski!

Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike (фото 3)

„Kao i za celokupni enterijer, inspiracija je uvek u neposrednom okruženju. U ovom slučaju sam imao sreće da je to priroda, tako da sam za dekoraciju koristio elemente koje sam potražio u krugu od 100 metara od kuće. Novogodišnji dani me uvek asociraju na proverenu kombinaciju zelene i crvene boje i to je ono što ostaje urezano iz detinjstva kao lajtmotiv praznika“, objasnio je.

Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike (фото 4)
Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike (фото 5)

Odlučio se za prirodnu jelku sa busenom koju će kada se euforija stiša ponovo zasaditi. Trudio se da ne zagluši lepotu tih elemenata koje je posudio iz prirode, pa im je prepustio vodeću ulogu, samo ih ponegde naglasivši lampicama. Jelka, osim toga nema nijedan ukras, ali uprkos tome dominira svojom lepotom.

Što se prazničnog stola tiče, centralni deo dekoracije izrađen je od grančica bora, a nešto slično izveo je i u formi visećeg ukrasa gde je pustio grane bora i bobice da „vise“ iznad stola. A tu iluziju izveo je korišćenjem najlonskog konca zahvaljujući kojem je aranžman pričvrstio za visilice. Devet crvenih sveća u crnim jednostavnim svećnjacima su najupadljiviji element, a i dalje su vrlo decentne. Tu su još malene jelke u saksijama, kao i božićne kućice koje se mogu koristiti i kao name placment. Lampice, nešto bobica, kao i podmetači za čaše od drveta su detalji koji zaokružuju čitavu priču stvarajući skladnu celinu. Lako možemo da zamislimo da sedimo za ovim stolom i bogatim crnim vinom sa prijateljima veselo nazdravljamo što smo utekli 2020. godini.

Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike (фото 6)

Ono što ćete shvatiti jeste da u ovom prostoru ima malo onih ukrasa kakve tradicionalno vezujemo za praznike: „umesto klasičnih dekoracija koristio sam veći broj svećica koje kada ih ima više daju poseban ambijent prostoru. Igra svetlosti je u enterijeru uvek zanimljiv deo za razradu, tako da je i kod praznične dekoracije savet da se koristi dosta manjih prigušenih svetlosnih izvora“.

Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike (фото 7)

Naravno da je sledeće pitanje koje smo mu uputili bilo, kako da i mi sami stvorimo ovako bajkovitu epizodu u kojoj ćemo uploviti u sledeću godinu... „Potrebna vam je blizina neke šume i flaša dobrog vina (smeh). Potrebno je da se na jedno pre podne u dobrom društvu izmestite iz gradske gužve, prebacite se u offline mode i vreme provedete u prirodi gde će se inspiracija već sama nametnuti“.

Pamtimo i pratimo!

Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike (фото 8)
Arhitekta Filip Rašković predlaže nam kako da ukrasimo dom za praznike (фото 9)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor