Pretraga

Arhitekta Paulo Valčić otkriva nam trikove za novogodišnju dekoraciju

Arhitekta Paulo Valčić otkriva nam trikove za novogodišnju dekoraciju

Tekst: Jelena Karakaš

Paulo Valčić je hrvatski arhitekta čiji rad obožavamo, prostori koje on stvara su uvek vrlo šik. Iako su osmišljeni do poslednjeg detalja deluju nepretenciozno. Radi se o onoj vrsti enterijera koji jesu skockani, ali su istovremeno vrlo privlačni i udobni za život. Zato kad god nam je potreban savet za stilizovanje stana obraćamo se njemu kako bi nam otkrio jednostavne trikove koji će učiniti da prostor izgleda mnogo bolje. On živi u Španiji, pa je njegova vizija božićnih praznika malo drugačija, ali nas je baš to inspirisalo da zavirimo u njegov dom i proverimo kako u tom slučaju dekoracija može da izgleda. Dao nam je predloge za postavljanje stola u slučaju da vam stižu gosti za praznike, ali i ideju kako napraviti raskošan venac koji će biti idealan ukras za ulazna vrata. Hvatajte beleške!

Arhitekta Paulo Valčić otkriva nam trikove za novogodišnju dekoraciju (фото 1)
Arhitekta Paulo Valčić otkriva nam trikove za novogodišnju dekoraciju (фото 2)

Defnišite stil koji ste odabrali za dekoraciju?

Božićni stol, drugačiji stol. Kao što je i cijela godina drugačija i stol koji sam ukrasio malo je drugačiji. To je stol ukrašen stvarima koje već imam u kući ili stvarima koje se mogu kupiti u supermarketu.

Arhitekta Paulo Valčić otkriva nam trikove za novogodišnju dekoraciju (фото 3)
Arhitekta Paulo Valčić otkriva nam trikove za novogodišnju dekoraciju (фото 4)

Koje elemente ste koristili?

Elementi su netipični, ali u tipičnim božićnim bojama. Predmeti poput svijeća i božićnih ukrasa za stol daju poseban osjećaj. Poseban je dan i važno je da stol to reflektira. Sličan izgled mogao bi se postići korištenjem različitih stvari kojima ukrašavamo stol. Nar se na primjer može zamijeniti crnim grožđem, kestenima, ili crvenim jabukama. Dekoracije na stolu mogu se mijenjati, ovisno o božićnim bojama kojima koje smo odabrali. Grana drveta koju možemo ubrati u parku u blizini našeg stana ili kuće umjesto bora, ili dekoracije na stolu, šišarke koje možemo zamijeniti za kestene ili crvene naranče i slično. Važno je ne pretjerivati ​​sa stvarima i ne blokirati komunikaciju među gostima.

Iako su teksture neočekivane, paleta boja je vrlo klasična?

Paleta boja koju sam koristio tipična je božićna paleta boja dobivena korištenjem različitih elemenata. Zlatna, zelena i crvena.  Tu su podmetači za tanjure od prirodnog materijala, zelene  čaše i crveno voće.

Arhitekta Paulo Valčić otkriva nam trikove za novogodišnju dekoraciju (фото 5)
Arhitekta Paulo Valčić otkriva nam trikove za novogodišnju dekoraciju (фото 6)

Možete li nam dati nekoliko saveta za savršenu dekoraciju praznične trpeze?

Napravite nešto drugačije. Nešto što će oduševiti goste. Poput izrezanog nara, ili grožđa, ili kestena. Nešto jednostavno, ali impresivno. Ako želite iznenaditi goste, možete napisati lične poruke svojim gostima i postaviti ih na tanjur pored salvete. To može biti poruka prijateljstva, ljubavi ili samo sretan Božić. Ne morate pretjerivati ​​sa stvarima i koristite elemente karakteristične za doba godine ili područje na kojem živite. Posljednje, ali ne najmanje važno, je glazba. Uključite božićnu glazbu i uživajte u danu.

Kako je proslavljati novogodišnje praznike na mestu gde nema hladnoće i snega? I kako to utiče na izbor dekoracije?

Lokacija jednostavno nema utjecaja na doživljaj blagdana. To kao da je u zraku, bio on topao ili hladan. To se osjeti. Dekoracije je uvijek dobro uskladiti s područjem na kojem živimo. Tako recimo ovdje na Majorci puno ljudi napravi vijenac za vrata od maslinovih grančica ili ružmarina, a bor koji se kiti umjesto smreke bude mediteranski bor. Jednako efektno!

Arhitekta Paulo Valčić otkriva nam trikove za novogodišnju dekoraciju (фото 7)
Arhitekta Paulo Valčić otkriva nam trikove za novogodišnju dekoraciju (фото 8)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor