Pretraga

Baštovanstvo, kuvanje i keramika - otkrijte kako se opuštaju najpoznatiji modni kreatori

Baštovanstvo, kuvanje i keramika - otkrijte kako se opuštaju najpoznatiji modni kreatori

Tekst: BURO.


U poslednje vreme deluje da je modni dizajn mnogima postao omiljen hobi, ali šta je sa onima koji se modom profesionalno bave? Suprotno shvatanju društva, posao modnog kreatora je izuzetno naporan i zahteva da mu se čovek posveti u potpunosti. Između gomile modnih kolekcija godišnje, lifestyle saradnji i konstantnog pritiska da uvek naprave nešto novo, sveže, neviđeno i da se to sve to proda u neverovatnom broju, kreatorima ne ostaje previše slobodnog vremena. Ipak, postoje oni koji se bore za parče tišine kada se bave svojim pasijama zahvaljujući kojim mogu da se malo rasterete i u kancelariju se vrate sa novim idejama.

Gaia Repossi – keramika

Baštovanstvo, kuvanje i keramika - otkrijte kako se opuštaju najpoznatiji modni kreatori (фото 1)

Dizajnerka nakita Gaia Repossi prvi put je posetila Japan još kao tinejdžerka i od tada se u tu zemlju vraća svake godine. „Došla sam kući sa još jednim koferom punim pribora za crtanje“, rekla je Gaia „zato i dan danas koristim isključivo japanske šablone, patent-olovke, papire i notese“. Njena ljubav prema japanskom dizajnu jasno se čita i u nakitu koju kreira, inspiraciju pronalazi u hramovima u Kjotu i na ostrvu Naošima na kom se nalaze građevine koje je projektovao Tadao Ando. U svom stanu u Parizu, Gaia čuva ozbiljnu kolekciju vaza koje su izradili japanski keramičari ali tu su i vaze koje je sama napravila. „Fasciniraju me oblici koji se mogu dobiti, kao i način kako se keramika boji i prima boju. Ta estetika je neprolazna“, poentira Gaia.

Isabel Marant – varenje

Baštovanstvo, kuvanje i keramika - otkrijte kako se opuštaju najpoznatiji modni kreatori (фото 2)

Isabel i njene kreacije su simbol modernog francuskog stila. Odeća sa njenim potpisom namenjena je kul devojkama koje vole da izgledaju lepo ali bez imprativa da su stalno skockane. Zato nas ne iznenađuje da kraljica trendova ima jednako neobičan hobi. Naime, ona i njen muž imaju vikendicu u unutrašnjosti Francuske, gde Isabel ima radionicu gde se bavi varenjem (?!). Tu činjenicu je otkrila u nekoliko intervjua koje je dala magazinu Vogue i novinama The New York Times. Ona se amaterski bavi obradom i izradom malih komada nameštaja koje je relativno lako napraviti. Za sada ne želi da spoji hobi i svoj posao, jer kako kaže: „Rad sa metalom mi pomaže da se isključim i ne mislim ni o čemu, tako da za sada ostaje hobi. Ne želim da se taj osećaj izgubi“.

Dries van Noten – baštovanstvo

Baštovanstvo, kuvanje i keramika - otkrijte kako se opuštaju najpoznatiji modni kreatori (фото 3)

Belgijski dizajner Dries van Noten se baštovanstvom bavi jednako dugo koliko modom, već 30 godina vrtlari sa uživanjem. Kupio je kuću u malenom gradiću nadomak Antverpena i tamo je stvorio čarobnu šarenu oazu u dvorištu. „U modnoj industriji se trudimo da sve kontrolišemo u potpunosti, posebno kada je reč o modnim prezentacijama kada je sve podređeno stvaranju trenutka. Ali u vrtu ništa ne možemo da kontrolišemo. Ako cele nedelje pada kiša i odjednom se pojavi sunce, moraš da se vratiš kući i upališ kosilicu, čak iako imaš bitan fiting tog dana, priroda ne čeka. To je pomalo kao kad dobijete decu, učite da ponovo sagradite život malo drugačije i sa novim prioritetima“, jednom prilikom je dizajner rekao o baštovanstvu. Iako važi za veoma privatnu osobu, sada Dries povremeno posećuje poznanike kako bi razgovarali o nezi cveća. Na putovanjima ume da pokuca na vrata i nepoznatih ljudi čija ga bašta privuče. Koliko je ova pasija njemu bitna govori i činjenica da je za kolekciju jesen/zima 2019. godine napravio floralne printove od fotografija cveća iz svog vrta. Od toga je zatim kreirao svilene haljine, mantile, štepane jakne i topove od šifona. Savršen primer kako iskoristiti najbolje od oba sveta.

Zac Posen – kuvanje

Baštovanstvo, kuvanje i keramika - otkrijte kako se opuštaju najpoznatiji modni kreatori (фото 4)

Zac Posen spada u one overachievere za koje se pitamo kako nalazi vremena za sve. U jednom trenutku Zac je kreirao najmanje 2 kolekcije godišnje, bio sudija u emisiji „Project Runway“, kao i kreativni direktor brenda Brooks Brothers. Od tog hektičnog rasporeda bežao je u kuvanje, a kako se radi o metodičnoj osobi sa izraženim biznis njuhom, on je svoj hobi 2016. godine krunisao knjigom recepata. „Odrastao sam uz recepte iz The New York Times novina, a kada je izašla knjiga recepata Marthae Stewart moja ujna je tu knjigu poklonila mojoj majci. Deset godina sam kuvao isključivo po tim recepturama. Takođe, inspirisala me je knjiga ’Varenne Pratique’ u kojoj se objašnjavaju kulinarske tehnike u Francuskoj. Sve je toliko lepo prezentovano i fotografisano da sam svašta naučio samo gledajući slike“, Posen je objasnio svoju strast.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor