Pretraga

BURO. izbor: coffee table knjige

BURO. izbor: coffee table knjige

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš

Obično vrlo glasno zastupamo maksimu "ne sudite po koricama", ali kad su u pitanju coffee table knjige, sklanjamo to pravilo u stranu. Ova vrsta knjiga postala je umetničko delo samo po sebi, a dobar izbor utiče na celokupan dizajn prostora.
Budući da BURO.Serbia još uvek svija svoje gnezdo u Beogradu, pogađate od čega smo počeli? Pa naravno da smo se zatekli sa golim zidovima i hrpom odličnih naslova na parketu. Znate već - prioriteti.
Sad smo već pri kraju te čudesne alhemije uklapanja elemenata u enterijeru, a sa vama delimo koji su to naši favoriti meseca kad su u pitanju knjige koje čuvaju inspirativne priče i fotografije. Svaka od njih stiže sa toliko fantastičnim koricama, da je u ovom slučaju nekako u redu i da sudimo po njima.

 

Grace: Thirty Years of Fashion at Vogue

Grace: Thirty Years of Fashion at Vogue

Ovo je jedna od onih knjiga koja da postoji predmet moda u srednjoj školi, bi definitivno bila uvrštena u kategoriju obavezne lektire. Grace Coddington je ključna figura savremene mode i njene vizije i stajlinzi umnogome su oblikovali scenu kakvu danas znamo. Karijeru je počela kao model, a u 27. godini na jednom snimanju su joj sugerisali da je već stara (!) za manekenku. Budući da se uvek mešala u rad modne ekipe i da je često dolazila bolje stilizovana od kombinacija koje je trebalo da ponese na slikanjima, logično rešenje bilo je da se okuša kao stilista. Kakva sudbinska odluka!
Tridesetak godina kasnije Grace iza sebe ima blistavu kariju u magazinu Vogue i nebrojene saradnje sa najvećim brendovima današnjice.
Zašto vam je potrebna ova knjiga: poglavlja su naslovljena po fotografima sa kojima je Grace stvorila čarobne modne priče. Na više od 400 strana videćete legendarne radove umetnika kao što su Patrick Demarchelier, Guy Bourdin, Elle von Unwerth, Herb Rits, Juergen Teller, Steven Meisel, Peter Lindbergh... Bez daljeg, ovo je prava vizuelna poslastica!Grace: Thirty Years of Fashion at Vogue

Najbolji momenat: u biografiji koju je pisao Michael Roberts postoji genijalna neočekivana izjava Coddingtonove: "Mrzim modne trendove! Tako da u glavi pišem scenarija kako bi editorijali bili što manje modni".

 

Yves Saint Laurent Accessories

Yves Saint Laurent Accessories

Ako bismo stvarno sudili knjigama po koricama, bome ova bi se jako visoko plasirala! Tvrde plave korice na prvi pogled imaju strukturu drveta, dok dodir otkriva da se radi o tkanini, a naslov je ispisan sjajnim slovima u boji bakra. Pre-di-vno! Dobra vest jeste da je i sadržaj jednako spektakularan koliko i same korice. Yves Saint Laurent je omijena figura mode koju je svojim kracijama i idejama gurao napred, a ova knjiga se fokusira na "detalje" koji u izvedbi ovog genija nisu ni blizu nečeg malenog što prati kombinaciju, naprotiv.
Zašto vam je potrebna ova knjiga: YSL opus je toliko bogat i širok da biste mogli da proučavate njegove ideje mesecima, a ovo će vam pomoći da bolje razumete njegov mističan duh i ideje. Videćete retke fotografije, poglavlje po poglavlje učićete o karakteru mode i konstatnom vraćanju u prošlost i reinvenciji. Ukoliko ste student mode, ovo je must have naslov za vašu biblioteku.Yves Saint Laurent Accessories

Najbolji momenat: poslednja tri poglavlja donose beleške o kolekcijama jesen/zima 1976, 1979. i 1988. godine. Sadrže originalne skice, crteže i uzorke materijala, imaćete utisak kao da ste zagazili u YSL studio pre nekoliko decenija.

 

Annie Leibovitz at Work

Annie Leibovitz at Work

Iako po formi ova knjiga pripada coffee table vrsti, može da se kaže da bi bila jednako dobar izbor i za noćni stočić i čitanje pred spavanje. Objektiv Annie Leibovitz zabeležio je toliko toga, ako prelistate tristotinjak strana kao na toboganu sjurićete se kroz legendarne radove ove fotografkinje uslikane tokom četrdeset godina njene karijere.
Zašto vam je potrebna ova knjiga: zato što je nećete samo prelistati, sigurno ćete uživati i u tekstu koji je delom memoar, delom beleške o životu, ali i manifest o fenomenima XX veka. Tu su poznati holivudski portreti u film noir stilu koji je Leibovitz slikala za Vanity Fair, ali i čuveni porteti kraljice Elizabethe - Annie je prva Amerikanka koja je angažovana na tom zadatku. U sekciji moda, videćete legendarne fotografije novijeg doba, kao što je Ben Stiller sa rogovima i čajanka u stilu Alise u zemlji čuda gde su pozirali Natalia Vodianova, Stephen Jones i Christian Lacroix.Annie Leibovitz at Work

Najbolji momenat: ovo je više roman sa slikama, nego puka zbirka slika. Tako da, ukoliko volite fotografiju, uspećete da pronađete i informacije o opremi i tehnikama koju Annie koristi.

 

The New York Times Explorer
Mountains, Deserts & Plains

The New York Times Explorer

Možda biste pre očekivali da se u ovoj kategoriji pojavi druga knjiga iz iste edicije koja se bavi plažama, ostrvima i obalom (takođe ima istaknuto mesto na BURO polici!), ali kišni maj nas je inspirisao da se više posvetimo ovoj posebnoj knjizi koju je uredila Barbara Ireland.
Zašto vam je potrebna ova knjiga: apsolutno je idealna za one momente kad biste da se na kratko isključite iz svega! U jarko-narandžastim koricama nalazi se 25 eseja koji su se pojavili u The New York Times-u, radi se o vrhunskom novinarstvu uz slike koje oduzimaju dah. Na 300 strana prošetaćete se planetom od Perua, preko Indije i Nepala, sve do Novog Zelanda. Zajedničko za svako mesto koje je predstavljeno jeste da su to teško pristupačne, manje poznate destinacije koje će vas motivisati da napustite svoju zonu komfora i postanete istaživač umesto razmaženog turiste. Možda baš ovog leta?

The New York Times Explorer

Najbolji momenat: Priča o novinarke Amy Virshup inspirisaće vas da još jednom pogledate "Moonrise Kingdom", a onda i da na "nekada ići" listu zapišete Thomas Bay na Aljaci gde možete posmatrati foke i ići na hajking kroz šumu koja krije potoke i malene vodopade.

 

Alexander McQueen Working Process

Alexander Mcqueen Working Process

Okej, stvarno ne preterujemo kad kažemo da je ova knjiga fizička manifestacija modne poezije! Baš kao i celokupan Mcqueenov rad! Nekako, kada se povede reč o Leeovom opusu ne možete, a da ne odreagujete emotivno.
Zašto vam je potrebna ova knjiga: samo ćemo reći - 300 strana fotografija! Ne šalimo se, posle dve strane uvoda nastupa isključivo fotografska magija Nicka Waplingtona. On je tokom šest meseci kamerom pratio McQueena i zabeležio svaki momenat stvaranja kolekcije "The Horn of Plenty" - njegove najznačajnije kolekcije koja je bila svojevrsna retrospektiva petnaestogodišnje karijere. Videćete celokupan kreativni proces stvaranja kolekcije u ateljeima u Londonu i Parizu. Sve fitnige, probe, prihvaćene i odbačene ideje. Junk food, ziherndale, sastanke i kreativne rasprave. Smatrajte ovu knjigu mini filmom u koricama.

Alexander Mcqueen Working Process

Najbolji momenat: pored očekivanih fotki iz studija i bekstejdža Nick je dodatno uradio seriju fotografija 10x8 fotoaparatom na kojima su deponije u Londonu i Izraelu. Ove slike dodatno su podvukle Alexanderovu temu "recikliranja" na osnovu koje je izgradio pomenutu kolekciju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor