Pretraga

Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku?

Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku?

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš

Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 1)

Uživanje u sporoj traci dok um ne divlja, već lenjo luta kroz nežne misli, jastuk toliko mekan da ustajanje ne dolazi u obzir, pod prstima reciklirani papir knjige sa (ne)srećnim krajem, lagana r’n’b lista, skoro nečujna, pucketanje sveće, miris smokve i čempresa... Ništa posebno? U sezoni jesen/zima 2020. verovatno i ne ali da ste pokušali da izvedete ovakvu vežbu na primer 2016. godine male su šanse da biste zaista uspeli da se prepustite trenutku. Iznenađujuće, budući da je upravo te godine danska reč „Hygge“ proglašana za reč godine od strane Collinsovog engleskog rečnika. Trebalo nam je skoro pola decenije i pandemija da u celini razumemo taj koncept.

Knjigu „The Little Book of Hygge – The Danish Way to Live Well“ koju je napisao Meik Wiking izvršni direktor Instituta za proučavanje sreće, dobila sam pre nekoliko godina. Radosno sam je prelistala, pročitala nekoliko zanimljivih poglavlja, divila se slatkim ilustracijama... Neko vreme sam je držala na kaminu, a vremenom je svoje mesto pronašla pri dnu gomile knjiga na koju sam samo odlagala pročitane naslove. Iako je skoro svaki magazin objavio članak objašnjavajući fenomen supersrećnog danskog života i iako smo svi naučili da izgovaramo tu neobičnu reč (čita se kao huu-ga) malo ko je uspeo da u svoj život stvarno useli Meikove savete.

Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 2)
Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 3)

U međuvremenu smo preživeli: Lagom, Niksen, Honjok, Fugu i Cottagecore, a da se nijednom nismo previše udubili u ideju da zaista prihvatimo njihova učenja, umesto da se samo informišemo o trendovima kako bismo mogli da briljiramo u razgovorima na večerama sa prijateljima. E, pa u trenutku kada su te večere svedene na minimum, ponovo sam pronašla svoju malenu knjigu tvrdih korica koja obećava otkrivanje tajne srećnog života. Nije da mi nije potrebno malo pomoći u tom sektoru. Spremila sam marker i sa puno pažnje se bacila na proučavanje.

Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 4)
Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 5)

Prvo poglavlje bavi se svetlom, jer ono može ozbiljno popraviti raspoloženje, kako se navodi mnogo bolja, ušuškanija atmosfera se dobija korišćenjem više malih lampi umesto jednog centralnog lustera na plafonu. Okej, da li sam se brzo spakovala i pre neki dan kupila još jednu podnu lampu, petu po redu u svom dnevnom boravku – jesam. Danci ovde odnose ozbiljan poen jer je atmosfera koja se dobija paljenjem svetala različitih jačina postavljenih na različite visine, utešna skoro koliko i zagrljaj, koji nam je tokom pandemije skoro pa zabranjen. Dalje, oni podvlače značaj paljenja sveća, iako to možda zvuči šašavo, ali samo dok ne pročitate zvanične statistike. Danci, najsrećniji narod u Evropi, svakodnevno pale sveće, toliko da godišnje po glavi stanovnika potroše skoro 6 kilograma voska, a samo 4% njih se izjasnilo da nikada ne pali sveće. Oni se obično odlučuju za obične dugačke sveće bez mirisa i uživaju u njihovoj treperavoj svetlosti. Pratim i podižem uz arome smokve, čempresa i tuberoze. Još nisam postala najsrećniji čovek na planeti, ali stan mi izgleda i miriše čarobno.

Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 6)
Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 7)

Četvrto poglavlje knjige počinje informacijom da Danci godišnje pojedu preko osam kilograma slatkiša po stanovniku, klimam glavom, šećer me definitivno može usrećiti. Ipak, postoji začkoljica Hygge jeste povezan sa slatkišima koji nam pružaju osećaj utehe, ali takođe taj koncept je okrenut ka slow living-u. Znači može torta, ali ona prava domaća, bez prečica u pripremi gde je svaki sloj kore i preliva promišljen i gde su svi sastojci prirodni i kvalitetni. Naravno, uz tortu se preporučuje i topli napitak kao komplet paket za uživanje. Na strani 74 nalazi se detaljan recept za tradicionalno praznično piće Gloøgg, upustvo kaže malo crvenog vina, malo cimeta, kardamona, grožđica i smeđeg šećera. Mo-že!

Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 8)
Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 9)
Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 10)
Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 11)

Zatim sledi lista Hygge elemenata koje bi trebalo svi da imamo kod kuće: kamin, udobna fotelja, sveće, nameštaj od drveta, knjige, keramika, vintage elemente i mnoštvo jastučića i ćebence. Osvrćem se po dnevnoj sobi: osam od osam! Izgleda da sam možda i nehotice položila Hygge koncept?! Ključ leži u tome da na svakodnevnom nivou postignete skoro prazničnu toplu atmosferu u svom domu. Svakom danu dajte dimenziju posebnosti i učinite svoj prostor najudobnijim što možete. Ukoliko vam nije prijatno da se izležavate na svojoj sofi uz mlak gloøgg, žao mi je, ali vreme je za promene. „Tjunujte“ uređenje, detalje i mirise sve dok ne ubodete dobitnu kombinaciju. Jer ako već moramo da sedimo kod kuće, hajde da uživamo u svakom tom trenutku do maksimuma. Jer uskoro ćemo ponovo juriti kao bez duše, zato iskoristimo ovo prizemljenje da do vrha napunimo svoje baterije.

Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 12)
Da li je Hygge zapravo sve ono što nam je potrebno u ovom trenutku? (фото 13)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor