Pretraga

Dragana Ognjenović dizajnirala je limitiranu kolekciju ručno rađenog porculana i keramike, a mi imamo sve fotografije

Dragana Ognjenović dizajnirala je limitiranu kolekciju ručno rađenog porculana i keramike, a mi imamo sve fotografije

Tekst: BURO.

Foto: Monika Pavlović

U eri instant-uspeha i jednokratnosti u kojoj živimo, nije lako nabrojati brendove koji su izdržali test vremena. Linija za kuću pod D.O. home etiketom je već 20 godina uzor besprekornog dizajna sa ovih prostora, a povodom obeležavanja ovog rođendana svoje linije predmeta za dom kao i otvaranja D.O. home prodavnice, modna dizajnerka Dragana Ognjenović svojim inicijalima potpisuje unikatnu kolekciju porcelana.

Dragana Ognjenović dizajnirala je limitiranu kolekciju ručno rađenog porculana i keramike, a mi imamo sve fotografije (фото 1)

BURO. je prvi dobio priliku da vidi i dodirne ovu dugo pripremanu kolekciju i da se sretne sa nežnim i toplim emocijama koju ovi predmeti šalju. Oni su poput materijalnog oblika emocija i delikatna lepota jednostavnosti.

Dragana Ognjenović dizajnirala je limitiranu kolekciju ručno rađenog porculana i keramike, a mi imamo sve fotografije (фото 2)
Dragana Ognjenović dizajnirala je limitiranu kolekciju ručno rađenog porculana i keramike, a mi imamo sve fotografije (фото 3)

D.O.home je nastao kao prirodna ekstenzija Draganinog modnog eponima, nakon što je etablirana reputacija njene modne linije. Godine rada, nepristajanje na kompromise po pitanju dizajna i kvaliteta materijala, bilo da je u pitanju odeća ili, kao u ovom slučaju, porcelan. D.O.home porcelain kolekcija je pažljivo pripremana, te je svaki od tanjira, činija za voće, posudica za serviranje i šoljica za kafu i čaj, Dragana lično oblikovala. To je emotivni proces u dva čina - prvi su njena osećanja dok je oblikovala ove savršeno nesavršene predmete, a drugi su emocije onih koji ove predmete budu koristili.

Dragana Ognjenović dizajnirala je limitiranu kolekciju ručno rađenog porculana i keramike, a mi imamo sve fotografije (фото 4)

Ne postoje dva ista komada jer je svaki izrađen pojedinačno, i ručno tretiran tokom čitavog procesa nastajanja, zaključno sa glaziranjem. Paleta je takođe inspirisana prirodom – boja prirodne vune, boja peska i boja pamuka dozvoljavaju oblicima i njihovim namernim nesavršenostima da budu u prvom planu, a detalji od 24-karatnog zlata potvrđuju dugotrajnost ove kolekcije.

Dragana Ognjenović dizajnirala je limitiranu kolekciju ručno rađenog porculana i keramike, a mi imamo sve fotografije (фото 5)

Nova kolekcija porcelanskih predmeta jeste rezultat prihvatanja lepote nesavršenosti, tekstura iz prirode upotrebe porcelana i keramike. Ova drevna umetnost vuče korene iz vabi-sabi estetike, koja prihvata nesavršenost, nestalnost i jednostavnost u prirodi. Sama Dragana opisuje proces nastajanja kolekcije kao aktivnu meditaciju koja joj je pomogla da se poveze sa poreklom svoje inspiracije. Keramički komadi načinjeni su u nekoliko različitih disciplina: „One of a kind”, „Permanent collection”, „Ready to ship” i „Limited edition”.

Dragana Ognjenović dizajnirala je limitiranu kolekciju ručno rađenog porculana i keramike, a mi imamo sve fotografije (фото 6)

Ivice svih komada su glatke, ali nesavršene – podsećaju na stranice knjige koje su u jednom trenutku bile natopljene vodom – a tekstura površine je poput svilenog platna koja proizvode utisak elegantne lepote jednostavnosti. Dno je često ravno kao ploča i nedovršeno (tako da se kliziti po stolu). Linija je napravljena od nežnog svetlog porcelana ručno je glazirana i izrađena je u malim serijama. Predmeti kao što je devetodelni set prilagođenih činija za serviranje mogu se koristiti jednako i za odlaganje nakita i drugih predmeta.

Dragana Ognjenović dizajnirala je limitiranu kolekciju ručno rađenog porculana i keramike, a mi imamo sve fotografije (фото 7)

Setovi su modularni, te nije obavezno opredeliti se isključivo za jedan od setova, već je moguće kombinovati komade prema sopstvenom osećaju. Svaki jeste različit, ali je i kompatibilan sa ostalima, tako da je moguće kreiranje porcelanskog transkripta svakog senzibiliteta. „Cenim njihovu prirodnu lepotu i činjenicu da je svaki komad napravljen rukom. To je skulpturalno, ali funkcionalno. Ideja i jeste da koristite i upotrebite skulpturu u svakodnevnom životu, a da kada je odložite uživate u njenoj skulpturalnosti ”, kaže Dragana.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor