Pretraga

Otkrivamo vam kako da vam cveće u vazi duže ostane sveže

Tekst: BURO247.ru

Napokon smo na pragu doba lepote, priroda se budi, a pijace i cvećare preplavljene su svežim cvetovima svih boja. Najlepše što sada sebi možete da priuštite jeste navika da svakog vikenda kupite cveće, a zatim da sami kreirate aranžmane. Oni ne moraju biti savršeni niti profesionalno uklopljeni, bitno je da se vama dopadaju i da vam bude pozitivno raspoloženje. Donosimo vam savete kako da se brinete o prolećnom cveću, ali i kako da ga najbolje stilizujete za pun efekat.


Narcis


Narcisi se baš i ne slažu dobro sa drugim cvećem, pa su idealni izbor ako volite bukete od samo jedne vrste . Nemojte se iznenaditi ako primetite „sluz“ dok skraćujete stabljike, to je normalno, ali upravo zbog toga ne mogu biti zajedno sa drugim cvećem u vazi, a to posebno važi za lale. Ako ipak imate viziju za aranžman sa narcisima, ostavite ih bar jedan dan same u vazi.


Zumbul


Zumbuli su jako lepi u saksiji, ali ako želite da ih držite u vazi morate biti spremni na činjenicu da oni brzo „piju“ vodu i ubrzano cvetaju. A tome pogoduje i toplota u stanu. Najbolje bi bilo da za njih izaberete neprovidnu, ili vazu od mutnog stakla jer oni imaju tendenciju da zamute vodu.

Otkrivamo vam kako da vam cveće u vazi duže ostane sveže (фото 1)

Mimoze


Iako su kao stvorene za wow efekat, aranžmani sa mimozama su kratkog veka. Topao vazduh u našim domovima ih skoro instant sasuši, budite spremni na to. Pre nego što ih stavite u vazu skratite stabljike dijagonalno za otprilike centimetar i po, opciono možete u vodu i dodati i prehranu za cveće. Mimoze ostaju lepe i dok se suše, pa nije loša opcija da ih iskoristite za bukete od suvog cveća.


Lale


Postoje dve vrste lala: standardni tulipani i vrlo dugački francuski tulipani sa većim pupoljkom. Ne plašite se kupovine malih i zelenih pupoljaka, s vremenom će se otvoriti i procvetati. Lale je potrebno skratiti, najbolje je da to učinite nožem na horizontalnoj površini. Ako ih ne isečete pre stavljanja u vazu, oni će sporije cvetati. Dugačke lale savršeno idu uz grane. U vazu stavite sedam lala (ako ste minimalista biće dovoljne i tri) i dodajte nekoliko grančica žute forzicije (možete je pronaći kraj puta tokom proleća).

Otkrivamo vam kako da vam cveće u vazi duže ostane sveže (фото 2)

Carska kruna


Ovo je jedan od najlepših vrsta prolećnog cveća, a pri tom je vrlo nezahtevna vrsta. Dovoljno je da skratite stabljiku pre stavljanja u vazu i kasnije menjate vodu kad se setite. Carska kruna se okreće u smeru sunca, savija se, menja, vrlo je interesantno posmatrati je. Dobra ideja jeste da je u buketu spojite sa granom magnolije ili nekog sličnog cveća.


Savet plus

Pri odabiru cveća oslonite se na igru kontrasta, u klasičnoj luksuznoj vazi izgledaće interesantno minimalistički aranžman inspirisan geometrijom, a za velike raznobojne bukete odaberite svedeniju vazu.


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor