Pretraga

Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela

Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela

Tekst: Jelena Karakaš

Predlažemo da ovaj tekst pospremite u svoju posebnu fioku, pa kad god poželite nešto originalno, autentično i lokalno - vratite se. Sastavili smo svoju listu omiljenih umetnika kod nas, u njihove proizvode utkano je puno vremena, talenta i ljubavi. Zbilja je poseban osećaj u dom i svakodnevicu useliti ove delikatne predmete koji se izrađuju u malim serijama. Pod svojim prstima ćete osetiti svaki krug keramičarskog točka i vešte prste umetnika, a u dezenima i glazuri prepoznaćete viziju autora. Bilo da volite minimalizam, oštre linije, egzotiku, boje ili romantični stil u ovde ćete sasvim sigurno pronaći svog favorita.

Samo izvolite.

Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 1)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 2)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 3)

Boya Porcelain —

 

Bojana Brkić je jedna od onih devojaka čiji rad sa zadovoljstvom pratimo od samih početaka, ona je po struci profesorka kineskog jezika, a 2012. godine se odlučila na tranziciju u svet porcelana i nikada se više nije osvrnula. Ako do sada niste, obavezno svratite u njen prostor u Cetinjskoj ulici u Beogradu, to je radnja, atelje i baš sve između. Dođete da pogledate komade u ponudi, ostanete na čašici razgovora i usput se upišete na radionicu keramike koje se tu organizuju u opuštenoj atmosferi uz vino. Bojana je postala prepoznatljiva po predmetima koji u sebi nose savršen balans između malih nepravilnosti u obliku i detalja u pastelnim nijansama i u boji zlata. Recimo to ovako: vaši svakodnevni rituali će dobiti na značaju ako u njih uključite i Boya porcelan.

Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 4)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 5)

anaesKeramik—

 

U keramiku Ane Savić je zbilja lako zaljubiti se! Ana je pejzažni arhitekta, a u sebi je otkrila strast prema kreativnosti koju dopušta bavljenje ručnom izradom keramike. Posle nekoliko godina života u Indoneziji, 2013. godine se vratila u Srbiju, gde je u Kruševcu, osnovala svoj studio za dizajn. Pre svega se bavi izradom unikatnih saksija, ali rado se poigrava i sa drugim formama. Inspiraciju crpi iz prelepih parkova i šume koja se nalazi u blizini njenog studija, kao i iz oblika igračaka njenog sina. Rezultat tih kreativnih promišljanja je negde između japanske filozofije lepog i minimalističke estetike kakva je karakteristična za skandinavski dizajn. Ako pratite evropsku scenu, verovatno ste se već susreli sa Aninim radom, budući da je deo ponude dizajn radnji u Beču, Hamburgu i Berlinu. Radoznalo pratimo!

Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 6)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 7)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 8)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 9)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 10)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 11)

Galerija 1250—

 

Ova galerija je nezaobilazno gradsko mesto, nalazi se u srcu Choomich Design Districta i predstavlja pravi mali čarobni svet u kome je lako zaboraviti na realnost. To je zapravo udruženje umetnika, autorska galerija keramike, iza tog imena stoje pet devojaka (Ivana Špoljarić, Miona Stefanović, Iva Brkić, Bojana Jokmanović i Marija Seman) i jedan momak (Igor Stangliczky), diplomirani dizajneri kermike sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Svako od njih gaji sopstveni autorski pečat, ali kad uđete u radnjicu gde su poređani keramički predmeti, shvatićete da se oni i odlično uklapaju. Njihov svet je izmaštan, duhovit i čaroban. A zar to nije svet koji bismo svi mi voleli da istražimo? Rešenje leži u tome da svojoj kući ponesete, na primer, šoljicu na tufne, ili tanjir nepravilnog obika sa pastelnim prugama.

Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 12)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 13)

Milan Stanić Design —

 

Milan je mladi dizajner iz Novog Sada, iako tehnički nije keramičar, već svoje kreacije izliva od betona, uspeva da dobije taj delikatan efekat kakvom težimo kod keramičkih predmeta. Zanimljivo je da dopušta da svaka njegova kreacija kroz upotrebu dobije namenu. Činija može živeti svoj život u kuhinji, ili kao deo dekoracije u dnevnoj sobi, ili kancelariji, izbor je samo na vama. Stanić se najčešće opredeljuje da se pozabavi prirodnim, zemljanim tonovima, kakvi dominiraju i malom limitiranom kolekcijom inspirisanom Italijom, odnosno Toskanom. Svoje viđenje Siene, ali i obližnjih sela, dao je kroz činije koje reflektuju boje grada i okolnih maslinjaka. Svaki komad je ručno pravljen i bojen, a povremeno se kroz njegovu paletu provuku i nijanse kao što su kobalt-plava, pastelno-roze i boja bakra. Elegantno.

Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 14)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 15)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 16)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 17)

 

Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 18)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 19)

Vac Ceramics —

 

Aleksandar Vac je jedan od umetnika čije kreacije možete pronaći u galeriji Blatobran u centru Beograda, koja je nastala kao platforma za povezivanje umetnika i dizajnera koji koriste keramiku, ali i druge medije umetničkog izražavanja (ako ih do sada niste posetili, čim pre ispravite to). Aleksandar je završio odsek keramika na Fakultetu primenjenih umetnosti i član je ULUPUDS-a. Vac istražuje sve mogućnosti keramike kao materijala, pa se njegov rad proteže od upotrebnih predmeta, sve do malih umetničkih dela. U svom radu koristi Terra Sigillata, staru antičku tehniku za reprezentativno posuđe. Moramo da priznamo da smo mi oduševljeni unikatnim posuđem koje pravi na točku, a koje zatim premazuje finom staklenom glazurom.

Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 20)

BR2 Ceramic & Porcelain Studio —

 

Ovaj keramički studio čini dvojac Danilo Jelovav i Danijela Pajović, koji su se posle mastera na Fakultetu primenjenih umetnosti posvetili stvaranju jedinstvene upotrebne keramike. Kako sami ističu inspiraciju za kreiranje pronalaze u najmanjim detaljima, upravo onima na koje se ne obraća dovoljno pažnje, u kombinaciji tekstura i boja, a zatim te ideje prevode u formu, koja na kraju postaje gotov proizvod. Njihovi tanjiri su zbilja predivni i često ćete ih videti kao podlogu na kojoj food blogeri i kuvari iz regiona rado predstavljaju svoje specijalitete. U potpunosti ih razumemo! Ova keramika prosto izaziva da se dobro skoncentrišemo i oslobodnimo svog unutrašnjeg Jamiea Olivera, vrhunsko posuđe zahteva i jednako zanimljivu hranu na njima. No, ne brinite čak i da niste virtuoz u kuhinji, dovoljno je da se ispraksirate sa dekoracijom hrane, pa će vam svaki dan postati mrvicu bolji.

Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 21)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 22)
Predstavljamo vam domaće virtuoze koji od gline prave prava mala umetnička dela (фото 23)

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor