Pretraga

Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije

Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije

Tekst: BURO.

Ništa ne može da pobedi onaj dobar osećaj kada nešto napravimo vlastitim rukama. Ako još uvek sastavljate listu hobija za 2023, za sada samo posmatrate one koji demonstriraju ove veštine i odmarate oči na njihovim rukotvorinama, dajemo vam dodatni podstrek. Izdvojili smo omiljene keramičarske profile na kojima čitamo predanost, strpljenje i ljubav utkanu u svaki izrađeni predmet. Možda i mi ove godine najzad krenemo na prvi čas.

Saška Ognjanović

Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 1)
Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 2)

"Keramičke šolje pravljene rukama (i srcem)" - tako Saška opisuje svoj rad, a mi potpisujemo svaku njenu reč. Ona u svoje male šolje pakuje najveća životna uživanja, podsećajući nas da dišemo, pauziramo i volimo - često i duboko. (I ne može drugačije.)

GvG

Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 3)
Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 4)

Sve predmete sa GvG potpisom izrađuje ručno Karolina Bumbak u svom studiju u Puli. Oni su namenjeni "strpljivim dušama", budući da su u pitanje ograničene serije koje funkcionišu po principu pre-ordera. Ako tražite unikatne šolje zbog kojih ćete se radovati svakoj novoj dozi kofeina - stigli ste na pravu adresu.

Ruke

Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 5)
Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 6)

Ako bismo igrom asocijacije morali da opišemo Ruke keramiku, rekli bismo vam samo jednu reč - igra - jer to je ono što je utkano u ove predmete koji izazivaju uobičajeno i viđeno. Šolje sa tigrastim printom? Da i da! Želimo ih u neograničenim oblicima.

Jefimija Ceramics

Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 7)
Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 8)

U Jefimijinom ateljeu nećete pronaći dva ista predmeta, tu se smenjuju tanjiri za sušije, nakit ili slatke zalogaje - vi im izmaštajte svrhu. Zatim šolje, tanjiri, ukrasi, nakit i raznoliki predmeti, od kojih su neki nastali i u saradnji sa drugim umetnicima i brendovima. U pojedinim rukotvorinama utkano je more, u drugim pozlata, ali u svima njima prednjači pažnja koja je specijalni sastojak Jefimija keramike. Obožavamo tu Zemlju čuda!

Ceramics by Ivana

Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 9)
Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 10)

U svetu Ivane Čabarkape i njene keramike granice i pravila ne postoje. Predmeti koje ona ručno izrađuje su čista demonstracija "puštanja mašti na volju" i potvrda da se baš tu dešavaju najautentičnije stvari. Ivanine figure su otkačene i smele, a to su odrednice koje najviše volimo.

La Pjat

Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 11)
Regionalne keramičarke zbog kojih razmišljamo da krenemo na prvi čas grnčarije (фото 12)

La Pjat keramika nastaje u Splitu, a ove predmete prepoznaćete po ispisima poput: "Malo mi za sriću triba" ili "Najgore ti se sekirat'". I znate šta? Ove podsetnike treba čuvati na vidljivom mestu! Svako jutro ispuniti jednu La pjat šolju kafom, a mozak ovakvim mislima. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor