Pretraga

Svi su poludeli za Furoshiki japanskom tehnikom pakovanja poklona! Jel znate o čemu se radi?

Svi su poludeli za Furoshiki japanskom tehnikom pakovanja poklona! Jel znate o čemu se radi?

Tekst: BURO.

Pokloni umeju da deluju kao komplikovana kategorija. Šta ko voli, da li će se obradovati, da li je predmet preskup, ili previše jeftin? Da li se više sviđa nama ili osobi kojoj smo ga namenili?! Ako krenemo sa svim tim pitanjima, upadamo u crnu rupu dilema, jer nema pravog odgovora na većinu tih pitalica. Najlakše jeste da se vodite jednostavnim istinama, a to je da svi uživaju u znaku pažnje bez obzira na njegovu veličinu i vrednost i da bi zapravo tim poklonom trebalo da poručimo da smo osobu pažljivo slušali tokom čitave godine. Jer, ukoliko jesmo lako ćemo odabrati predmet u skladu sa njenim intresovanjima i željama. Dodajte na to i fino pakovanje i oduševljenje je izvesno.

Svi su poludeli za Furoshiki japanskom tehnikom pakovanja poklona! Jel znate o čemu se radi? (фото 1)
Svi su poludeli za Furoshiki japanskom tehnikom pakovanja poklona! Jel znate o čemu se radi? (фото 2)

Danas, više nego ikada želimo da pokloni imaju smisao i svrhu, nije nam u interesu da gomilamo šta bilo u našim kredencima i da zatim prosleđujemo dalje. Neka bude i sitnica, ali ona koju ćemo voleti i koristiti. Nismo više ni tako skloni traženju savršenstva kada je pakovanje u pitanju, shvatili smo koliko otpada se pravi prilikom pakovanja i otpakivanja da smo zastaili i razmislili kako s tim da se izborimo. Rešenje je došlo iz uvek praktičnog Japana, odakle je ceo svet posudio tehniku Furoshiki.

Svi su poludeli za Furoshiki japanskom tehnikom pakovanja poklona! Jel znate o čemu se radi? (фото 3)
Svi su poludeli za Furoshiki japanskom tehnikom pakovanja poklona! Jel znate o čemu se radi? (фото 4)

Radi se o umotavanju dara u komad tkanine, najčešće krpu. Furoshiki se može prevesti kao način da se zaštiti vredna roba i to će uprvo biti funkcija tkanine, osim što deluje i lepo. Tokom 2006. godine japanska vlada uložila je napore da promoviše ovakav način pakovanja poklona kako bi se smanjila upotreba plastike koja se povećava u periodu praznika. Danas, Japanci rado koriste Furoshiki, ali je i ostatak sveta shvatio njegovu ekološku vrednost.

Svi su poludeli za Furoshiki japanskom tehnikom pakovanja poklona! Jel znate o čemu se radi? (фото 5)
Svi su poludeli za Furoshiki japanskom tehnikom pakovanja poklona! Jel znate o čemu se radi? (фото 6)

Tradicionalno Furoshiki krpe dolaze u nekoliko veličina, a najraspostranjenija su one u dimenzijama 45x45cm i 70x70cm. Ključno je da tkanina bude kvadratnog oblika, postoji nekoliko tehnika kako najbolje upakovati stvari različitog oblika. A poenta je da to učinite tako da poklon izgleda kao zavežljaj koji zatim uz puno ljubavi predajete onome kome ste ga namenili. Ono što je sjajno jeste da se takvo pakovanje može koristiti iznova i iznova i na taj način se ne umanjuju lepe želje, ali čuvamo okolinu. Isprobajte!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor