Pretraga

Tik-tok trikovi i saveti za srećne i zdrave biljke

Tekst: BURO.

Da li spadate u one koji su se zaludeli trendom kupovine biljaka tokom karantina? Verovatno da da jer prema najnovijim istraživanjima svet broji milionski porast kupovine biljaka u 2020. u odnosu na 2019. godinu. Očekivano, mnoge novajlije u polju uzgajanja biljaka nisu baš najtalentovaniji od samog starta, i ne umeju baš najbolje da paze svoje nove prijatelje (o tome svedoči druga studija koja kaže da 2/3 novih u polju uzgajanja biljaka svoje nove kućne prijatelje ubije slučajno). Malo manje očekivano, TikTok donosi rešenje za ovaj problem i donosi jednostavne trikove kojima biljke ostaju zdrave, srećne i rastu lepo i brzo. Da li ovi trikovi rade? Pa, kao i sve ostalo na TikToku. Ne baš svi, ali može da se probere, i zaokružili smo najkorisnije savete i predloge sa ove platforme.

1. PRESAĐIVANJE

Nema ničeg goreg od pauk biljke (poznata i kao zeleni ljiljan) koja izgubi svoj volumen pa ostanu samo klonuli listovi koji ne služe ničemu drugom osim da reflektuju karantinsko raspoloženje koje ne pomaže puno da nam se podigne duh. Da biste ovo sprečili, isecite neke listiće i presadite ih, razdvojite po saksiji za žbunastiji izgled. Izvucite deo biljke, i stavite u vodu da pusti korenčić. Kada pusti koren presadite ga u saksiju i ponovite to nekoliko puta dok ne dobije bogatiji izgled.

@reagankastner

Plant Hack Posted my FIRST YOUTUBE VIDEO elaborating on this!! #houseplants #trailingplants #plantcheck #propegation #plantpeople #houseplant

Hotel Room Service - Pitbull

2. ISPRAVNO ZALIVANJE

Da, biljke su strava i sve je to super, ali šta ako se zagledate u seriju na Netflixu? Ili pravite čuvenu pastu sa paradajzom i fetom? Ili izađete u super zabavnu šetnju? Nekada prosto nema dovoljno sati u danu za sve, i ako imate tendenciju da zaboravite da zalijete svoje lepotice nemojte to prepustiti slučaju. Stavite saksije na tanjiriće na kojima ima vode, i koren će je upiti kada mu bude potrebno. Veoma jednostavno.

Naravno, koliko god ovo delovalo jednostavno, treba reći da ovaj trik funkcioniše samo ukoliko saksija ima rupe na dnu. Ako imate saksije bez rupica na dnu od koje ne želite da se rastanete postoji rešenje: sve što vam treba je obična olovka, lenjir i brza pretraga na Googleu koliko vode je potrebno toj biljci. Verujte nam, radi.

@chelseaaabri

How I keep my plants alive #planttoktips #planttok #plantcaretips #learnedontiktok #fyp #plantmom

Pure Imagination cover by Angelo Javier - LEUG
@geainthejungle

Plant hack! #plants #planttips #houseplants #plantparent

original sound - Gea

3. KONTROLA ŠTETOČINA I PROBLEMA (BEZ PESTICIDA)

Ovih dana, nema potrebe ulagati u skupe sprejeve i tečnosti da bi vaša biljka bila zdrava i srećna. Pratite organski princip, veganska dijeta za vašu beba biljku, i to sa sastojcima koje već verovatno imate kod kuće na policama. Oljuštite beli luk i ubacite u flašu vode. Isprskajte time lišće biljke jednom nedeljno i oteraćete sve štetočine (a verovatno i sve ostale ukoliko slučajno naprskate na odeću). Malo cimeta u zemljištu može da pomogne pri sprečavanju razmnožavanja gljivica u zemlji, a nekoliko komadića kore pomorandže u plantažeru će oterati sve nepoželjne bubice.

@celenabrownie

Save your plants with these quick hacks!!#plants #indoorplants #indoorplantstruggles #plantmom #plantslover #nature

Hot Girl Summer - Megan Thee Stallion, Nicki Minaj, Ty Dolla $ign
@ghibligreenhouse

Plant parenthood budget tips! #planttok #planttoktips

Steven Universe - L.Dre

4. OHRABRUJEMO RAST I RECIKLIRAMO U ISTO VREME

Ako vam je potreban razlog da opravdate malo skuplju single origin kafu koju pijete, obradovaće vas informacija da ostaci kafe na dnu šolje razbude biljku, kao i vas šoljica čarobnog napitka ujutru. Pravi stimulans koji potpomaže fotosintezu i apsorpciju vode, dok pritom umanjuje pH vrednost u zemlji. Samo pazite da je dobro razblažite jer ne želite da zatrpate biljku talogom. Ukoliko ste više čaj osoba, još uvek možete da pomognete svojoj biljci sopstvenim dnevnim ritualima. Iskorišćena kesica čaja je savršen dom za novo seme da proklija. Pažljivo otvorite kesicu, izbacite ostatke čaja, ubacite seme i zalivajte dok ne počnu da se pojavljuju novi izdanci.

@_forthehome

Plant parent #lifehack. You probably drink your fertilizer every day #plantparents #plantlover #plantmom #houseplants

Level Up - Ciara
@creative_explained

Tea Bag Magic #garden #trick #tips #plants #planttips #foryou #learnfromme #alwayslearning #tea #magic #diy #gardening #gardening101 #wow #hack

Background Hip Hop Beat - Oleg Fedak

5. VODITE RAČUNA O KLIMATSKIM USLOVIMA

Mnoge biljke, kao i ljudi nisu preterano naklonjene zimi: deficit sunca i hladne temperature nisu baš idealni uslovi za rast. Iako smo (nadamo se) na korak od lepšeg, toplijeg vremena, i proleća punog svetla, nije na odmet obratiti pažnju na zalivanje u ovim uslovima sada i vođenju računa da biljke nisu previše blizu radijatora, ali ni prozora, niti vrata, zbog čega bi mogle biti izložene promaji. Zahtevna stvorenja, zar ne?

@amongthejungle

WINTER PLANT CARE #winter#plantcare#planttok#plantlover#plantsoftiktok#houseplants#monstera#learnontiktok#fyp#holidaymusic#botany#science#plants

Jingle Bell Rock - Bobby Helms

6. POSLEDNJA ŠANSA ZA SPAS

Ako ste se već pokazli kao jezivo neodgovoran roditelj biljkama, i vaša beba radi sve da vam na to i ukaže i privuče pažnju (opada joj lišće, pojavile su se braon tačkice na listovima, možda i lupa vratima kad izlazi iz prostorije ko će znati) onda je vreme za hitne akcije. Očajna vremena očajne mere, ali ipak nije sve još uvek izgubljeno. U ovoj situaciji vaš najveći saveznik je hidrogen peroksid. Pokušajte da rešite problem poptapanjem korena biljke i vodu sa hidrogenom, a onda presadite u novu zemlju. Ako ni to ne pomogne onda ćete morati da pristupite ozbiljnijoj i opsežnijoj operaciji spasavanja života. Izvadite biljku iz saksije, isecite sve suve liskice i delove i bacite ih, opperite i očistite saksiju u potpunosti, isperite koren biljke vodom i (naravno) hidrogen peroksidom, i onda presadite u novu zemlju.

@celenabrownie

Check your plant’s roots, it might have root rot!! #plants #planthacks #plantmom #plantsoftiktok

Rags2Riches (feat. ATR Son Son) - Rod Wave
@jaimelynnruiz

Episode 6 HOW TO SAVE A DYING PLANT Ft: Pothos Use hydrogen peroxide like medicine for your plants #plantsoftiktok #planttok

dear katara - L.Dre

Ovaj članak je prvobitno objavljen na buro247.com

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor