Pretraga

Zbogom velike izdavačke kuće: naše omiljene blogerke postaju mediji za sebe

Zbogom velike izdavačke kuće: naše omiljene blogerke postaju mediji za sebe

Tekst: Jelena Karakaš

Nekada je put ka izdavaštvu bio dugačak, neizvestan i trnovit, ali onda je internet doneo demokratizaciju medija i sadržaja (i hvala mu). Blogovi su nicali kao pečurke posle kiše i na nama, čitaocima, je bilo da odaberemo one kojima ćemo pokloniti poverenje i useliti ih u svoje bookmarkovane stranice. Trend blogovanja više nije u tolikom zamahu, ali to ne znači da ih i dalje ne pratimo, posle tranzicije na Instagram, preživeli su oni koji su se i dalje beskompromisno borili nadahnutim i originalnim sadržajem. I ne samo da i dalje postoje, već se nadograđuju, a sada imaju i svoje fizičke nastavke u vidu knjiga i magazina. Talentovane devojke iz dana u dan dokazuju da mogu da se nose sa mnogo većim igračima iz industrije zahvaljujući onome na čemu je nekada počivalo novinarstvo, a to su tačnost, svežina i autentičnost. Otkrivam vam dva favorita za ovu jesen.

Messy Nessy Chic

 

Vanessa Grall je odrasla u Londonu, a poreklom je polu Francuskinja, polu Amerikanka. Te ne čudi da je pre desetak godina za svoj nov dom izabrala Parz. Pre konačnog preseljenja studirala je na New York univerzitetu, koji je napustila da bi sledeće tri godine je radila u editorijal timu malog časopisa u Londonu. Sa tim iskusvom odlučila se da pokrene blog Messy Nessy Chic koji bismo ukratko mogli da opišemo kao beskrajnu riznicu najzanimljivijih stvari sa interneta. Vanessa ima nepogrešiv njuh da pronađe teme koje niko ne vidi i da „uhvati“ neverovatne istorijske informacije. Svoj talenat je pre nekoliko godina pretočila u jedan sasvim poseban vodič kroz Pariz „Don’t be a Tourist in Paris“. Umesto nabacanih informacija kakve uobičajno nude vodiči kroz velike gradove, ona je preporuke koncipirala kao odgovore na konkretna pitanja (aleluja!), a svako poglavlje inspirisano je mejlovima njenih čitalaca koji su je molili za pomoć pri snalaženju u Parizu.

Zbogom velike izdavačke kuće: naše omiljene blogerke postaju mediji za sebe (фото 1)
Zbogom velike izdavačke kuće: naše omiljene blogerke postaju mediji za sebe (фото 2)

 

I sama koristim ovu knjigu kad sam u francuskoj prestonici (a dodatni plus jeste što je možete čitati čak i kad niste na putovanju). Ove jeseni Grallova je završila i izdala novi vodič i to kroz Njujork! Kao i prethodni, i ovaj dosta obećava, tu su poglavlja sa naslovima kao što su: „Anything but Starbucks“, „Naughty New York“, „Slavic Secrets“... Ako planirate uskoro put u ovaj grad, za 35 dolara koliko vodič košta, dobićete pregršt adresa o kojima niste ni razmišljali. Nadam se da je ovo tek početak Messy Nessy koncepta, jer otvara sasvim novu perspektivu na putovanjima.

 

Zbogom velike izdavačke kuće: naše omiljene blogerke postaju mediji za sebe (фото 3)

 

Zbogom velike izdavačke kuće: naše omiljene blogerke postaju mediji za sebe (фото 4)
Zbogom velike izdavačke kuće: naše omiljene blogerke postaju mediji za sebe (фото 5)

Petite Passport

 

Pauline Egge je blogerka koja se vrlo brzo posle pokretanja bloga Petite Passport jasno profilisala, a u fokusu njenog interesovanja su dobro dizajnirana mesta širom planete. Ona istražuje, a zatim preporučuje adrese koje na najbolji način spajaju ugostiteljstvo sa savremenim dizajnom. Pauline sam imala priliku da upoznam na samom početku njene karijere i bilo je jasno da je ova devojka imala jasno zacrtan put u glavi. Iako deluje da travel blogeri većinu vremena uživaju, istina je malo drugačija, Eggova je od jutra do mraka trčala po Mikonosu kako bi pripremila što više preporuka za svoje čitaoce. Ipak, njena vizija je bila šira od toga, ubrzo je od postova napravila fizičke vodiče kroz gradove (trenutno su dostupni za Amsterdam, Barselonu, Kopenhagen, Berlin, Lisabon, Njujork, Pariz i London – i to kao digitalno i kao print izdanje). Ali, nije se zaustavila samo na tome: tokom prethodnog leta radilia je na novom projektu i pokrenula sopstveni časopis! Petite Passport magazin slavi popularna mesta za putovanje. U prvom izdanju pripremila je putopise za Antverp, Kejptaun, Porto, Tel Aviv... Tu su i intervjui sa dizajnerima i hotelijerima. Kao i ostala izdanja sa njenim potpisom, dostupan je i u digitalnom formatu, u prodaji je u raznim niche knjižarama širom sveta, a može se poručiti i online preko njenog bloga.

Zbogom velike izdavačke kuće: naše omiljene blogerke postaju mediji za sebe (фото 6)
Zbogom velike izdavačke kuće: naše omiljene blogerke postaju mediji za sebe (фото 7)
Zbogom velike izdavačke kuće: naše omiljene blogerke postaju mediji za sebe (фото 8)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor