U susret prazničnoj sezoni, streaming servisi poslednjih godina još u oktobru počinju da izbacuju na desetine filmova sa božićnom tematikom ili onom koja ima veze sa Novom godinom. Glavne junake ostvarenja Christmas movie kategorije uglavnom zatičemo u sličnom raspoloženju – u potrazi su za lažnim partnerom kojeg bi poveli na porodični ručak sa porodicom, raskidaju sa dečkom ili devojkom sa kojima su u vezi, pronalaze ljubav za ceo život, osećaju se usamljeno , ranjivo ili neshvaćeno jer su praznici rezervisani za druženja sa porodicom i prijateljima…
Ima tu mnogo Deda Mrazova, aerodroma, džempera sa irvasima, jelki, skijanja, ali i božićnih trpeza sa pečenjem, pitama sa cimetom i jabukama, slatkim hlebom, egnogom… Teško je pohvatati sve holivudske božićne trepeze i jela koja filmski junaci imaju na stolu, no sa pićima je malo lakše. Naravno da svi znamo šta pije James Bond i koje je omiljeno piće devojaka iz Seksa i grada, a znamo li šta pije Bridget Jones kada joj dolazi Mark Darcy u posetu ili na prazničnom ručku kod roditelja? Evo prilike da pomenemo poneko poznato piće iz kultnih (i najvoljenijih) filmova o Božiću, pa možda i da nazdravimo sa omiljenim filmskim junacima, što da ne?
Irska kafa sa Buddyjem iz Elfa
Zarazna pozitivna energija Vilenjaka, ali i činjenica da spašava Božić, mnogo ima veze sa tim što dodaje malo sirupa u svako piće koje pije. Okej, tome doprinosi i muzika koju sluša i đuskanje od ranog jutra,
Mi nećemo dodavati nikakav sirup u piće, ali zato dajemo recept za pravu isrsku kafu koju možete popiti sa Elfom.
Sastojci: 2 kašičice šećera, 120 do 180 ml vruće kafe, 45 ml irskog viskija, šlag
Priprema: Dodajte šećer u toplu šolju ili staklenu čašu za irsku kafu. Sipajte vruću kafu i dobro promešajte. Dodajte irski viski i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Piće ukrasite šlagom.
Egnog sa rođakom Eddijem iz Najluđeg Božića
Jedan od najgorih Božića ikad, prikazn je u filmu National Lampoon’s Christmas Vacation, ali se i on lakše podnosi uz egnog, piće koji pravi rođak Eddie, kao i uz njegovu rolku i čaše sa likom jelena.
Sastojci: 2 jaja – razdvojena na belance i žumance, ¼ šolje šećera, 120 ml burbona, 300 ml punomasnog mleka, 120 ml slatke pavlake, mleveni muskatni oraščić
Priprema: Umutite zajedno žumanca i šećer dok ne postanu penasta smesa. Dodajte mleko, slatku pavlaku i burbon. U posebnoj posudi, umutite belanca i šećer dok ne dobijete čvrstu smesu. Lagano umešajte belanca u smesu sa žumancima, sipajte piće u čaše sa likom jelena i ukrasite muskatnim oraščićem.
Painkillers koktel sa banditima iz filma Sam u kući
Plastični meci, limenke sa bojom, zid od cigle pri ogromnoj brzini, udarci lopatom u glavi, mnogo leda, tarantule – da li bi Wet Bandits mogli da prežive sve zamke Kevina McCallistera da ne piju Painkillers piće? Naravno da ovaj koktel ne piju stvarno na filmu, ali mi nazdravljamo sa njima dok gledamo jedno od, sasvim sigurno, omiljenih božićnih ostvarenja.
Sastojci: 30 ml tamnog ruma, 75 ml soka od ananasa 3 dl soka od pomorandže, 3 dl kokosovog krema
Priprema: Sve sastojke sipajte u šejker i dobro promućkajte. Procedite ih u čašu za hurricane koktel, preko svežeg leda. Ukrasite rendanim muskatnim oraščićem.
Plameni rum punč sa Clarenceom iz Divnog života
U jednom od najlepših božićnih filmova, Divnom životu Franka Capre, Clarence – anđeo, spašava život Georgea Baileyja, pokazujući mu kako bi izgledao život njegovih najbližih da njega, Georgea, nema među njima. Sem priče, u sećanju nam je ostalo i jedno nepopijeno Clarenceovo piće, što nas ne sprečava da nazdravimo sa njim, nakon što pogledamo film u kojem izjavljuje kultnu rečenicu – ako ima prijatelje, nijedan čovek nije promašen slučaj.
Sastojci: 6 dcl jamajčanskog ruma, 0, 75 dcl ruma visoke jačine, 3o ml oleo sakaruma, 12 dcl vrele vode, prstohvat cimeta, sveže rendani muskatni oraščiž (ovo je punč koji se služi većoj grupi gostiju)
Priprema: Sipajte jamajčanski rum i rum visoke jačine u staklenu posudu otpornu na toplotu. U drugoj staklenoj posudi pomešajte oleo sakarum i vrelu vodu. Zapalite rum, pospite ga cimetom i svežim muskatnim oraščićem. Sipajte oleo sakarum i vrelu vodu u zapaljeno staklo. Ukrasite koricom limuna i štapićem cimeta.