Pretraga

Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga

Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga

Tekst: BURO.

Foto: Miroslava Damjanović

Prošlogodišnje proglašenje pandemije zateklo me je, baš kao i ceo svet, kompletno nespremnu. Da li je uopšte bezbedno izaći? Šta da radim sa decom? Školom? Poslom? Životom?! Ali vreme se ubrzalo i uskoro smo stekli neke nove navike i rutine. Potrošila sam litre alkohola, ali nažalost ne na nekim super žurkama, već na dezinfekciju svakog ćoška kuće. Nedelje su se pretvorile u mesece i stvari su počele da poprimaju novi oblik, usvojila sam nove rutine i značajno smanjila krug u kome se krećem. Ali ako smo išta u ovom periodu naučili to onda jeste da se život ne može zaustaviti, jer smo moja porodica i ja uskoro bili pred novim neočekivanim izazovom: nekoliko meseci u Hong Kongu, ili ne? Moj suprug Dejan je dobio sjajnu ponudu, a poučeni situacijom iz 2020. godine, odlučili smo da je najbolja opcija da se svi zajedno preselimo. I kako izgleda porodična selidba u Aziju usred pandemije? Pa bilo je prilično, blago rečeno, uzbudljivo i komplikovano.

Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 1)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 2)

Dok smo čekali vize skupljali smo informacije i tražili stan, a ako su ove stvari komplikovane i u regularnim uslovima, u ovim se sve diže na novi nivo. Sve se čekalo, tako da je strpljenje bilo ključno, prepustili smo se pomirljivo birokratiji i novim pravilima koja su sada na snazi u ambasadi. Uskoro su nam na mejl stigli vaučeri sa tačnim datumom isteka našeg karatina, posle koga ćemo moći slobodno da se krećemo po Hong Kongu.

Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 3)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 4)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 5)

Karantin? “Sitne” tri nedelje! Ravno 21 dan u hotelskoj sobi, bez prava izlaska, oni su izuzetno strikni u vezi sa koronom, iako smo svi imali negativni PCR test pre ulaska u avion, pa zatim i kad smo stigli na lokaciju, strog lockdown je obavezan i sa tim nema pregovora. Iz nebodera smo posmatrali kako život teče, uz red filmova, knjiga, razgovora, pa sve iz početka, pa novi kurg. Kao i svemu, i ovome je napokon došao kraj, što je za nas značilo da od tog trenutka možemo da uživamo u svakom segmentu koji Hong Kong nudi. Od tad jurimo istražujući šta sve to fantastično mesto može da ponudi, za sada deluje da je beskrajna lista mesta koja oduševljavaju. Kako smo već porodično živeli u Seulu i Pekingu, lako smo se prilagodili azijskom načinu života i prilično brzo smo se u njega aktivno uključili.

Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 6)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 7)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 8)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 9)

Hong Kong je jedna od najposećenijih destinacija na svetu, a ovo je bila jednistvena prilika da ga vidimo u malo sporijem ritmu, što i dalje znači haos, reke ljudi i redove, naravno maske su sada svuda obavezne. I odakle početi?

Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 10)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 11)

TAI KWUN — 大館

10 Hollywood Rd

Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 12)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 13)

Tai Kwun je centar za kulturno nasleđe i umetnost, to je savršena destinacija na kojoj možete instant dobiti inspiraciju, stimulisati sva čula i jednostavno uživati. Na ovom mesto možete više saznati i bolje razumeti savremnu umetnost, kao i istoriju lokalne zajednice. Svakako, radi se o mestu na koje možete dolaziti iznova i iznova kako bi se što bolje upoznali sa Hong Kongom nasleđem i kulturom, posebno zbog činjenice da se tokom čitave godine tu organizuju prezentacije i performansi. Centar postoji od maja 2018. godine i njegov rad je baziran na neprofitabilnom modelu poslovanja, sastoji se od nekoliko građevina, a dve novije zgrade JC Contemporary i JC Cube projektovali su poznate arhitekte Herzog & de Meuron. Na kineskom jeziku Tai Kwun znači “velika stanica”, tako da bi ovo mesto zaista trebalo da postane svačija stanica pri istraživanju grada svakome ko je prvi put tu.


181 @ FORTNUM & MASON — 生活风尚

K11 Atelier Victoria Dockside 18

Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 14)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 15)

K11 MUSEA je ganc-novo, ali već nezaobilazno mesto u Hong Kongu! Posle 10 godina izgradnje, svoja vrata K11 je otvorio sredinom 2019. godine, nalazi se na Victoria doku i predstavlja kombinaciju kulturnih sadržaja i najmodernijih prodavnica, a tu je i sijaset sjajnih restorana i bistroa. Mene je lako osvojila neodoljiva čajdžinica 181 @ Fortnum & Mason, koja je svoj naziv dobila po londonskom Piccadilly-ju. Retro enterijer je vrlo topao i privlačan, a pogled koji puca na luku je razlog zbog koga volim da započnem dan na ovom mestu.


LANE CRAFORD — 連卡佛

Causeway Bay, Hong Kong

Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 16)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 17)
Kako je putovati za vreme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 18)

Šoping u Hong Kongu? Očekivano je genijalan! Lako je pronaći sve nove komade i ispratiti koji god trend da vam padne na pamet. Obavezna adresa za svakog ljubitelja mode su robne kuće Lane Croford koje postoje u Hong Kongu, Pekingu, Šangaju i Čengduu. Njihovi bajeri uzimaju najbolje i najtrendi komade iz novih kolekcija od dubokih Jacquemus pantalona, preko nežno plavih slingback Prada cipela, do Eliurpi skulpturalnih torbi od trske. Izbor je drugačiji od Evrope i zabavno je dobiti novu perspektivu na modu. Naravno, uporedo istražujem i lokalne azijske dizajnere, bez čije se odeće i modnih detalja ne vraćam kući.


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor