Pretraga

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami)

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami)

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Hiishii Photo

Katarina Batuta i Uroš Višekruna čine fotografski duo Hiishii Photo koji rado pratimo na Instagramu, navikli su nas na neverovatne kadrove iz svih delova sveta: od Balija, sve do Laponije. Ove sezone otišli su korak u drugačijem pravcu i, umesto da nam prikazuju poznate svetske turističke destinacije, odlučili su da oko kamere usmere u pravcu nedovoljno istraženih lokacija u Srbiji. Kroz storije i fotografije u trenutku su nam pokazali koliko sve to može da izgleda spektakularno.

Tastaturu prepuštamo Katarini, povela nas je na turu od Kanjona Rosomače do Beograda, ispratite sa pažnjom i krenite njihovim stopama!

“Uroš i ja non-stop zujimo po svetu i istražujemo najlepše kutke u potrazi za najinspirativnijim kadrovima i momentima koje želimo da ukrademo vremenu i prolaznosti. To naša publika jako ceni i bilo je pitanje trenutka kada će se postaviti i to pitanje, koji su to najlepši krajevi Srbije i da li oni mogu da pariraju poznatim svetskim destinacijama koje smo posetili? Odgovor je jedno glasno - DA! Zato smo odlučili da prikažemo ljudima najbolje “od našeg” kraja, posebno to koliko je naša zemlja lepa, još uvek neistražena i turistički nezagađena. Pod tim podrazumevam da možete i dalje da uživate u prirodi sami, bez da čekate red “na kul mestu” za “kul insta fotku”. Otišli smo u suprotnom smeru od krajeva koje inače volimo da posećujemo, putem Istočne Srbije. Malo manje popularne, a nestvarno lepe. Početna tačka bili su Rosomački Lonci, a zatim smo se polako dan po dan vraćali ka Beogradu."

 

Rosomački lonci

 

Rosomački lonci u podnožju Stare planine i blizini Pirota su nezvanično nazvani lokalnom malom Arizonom, jer stene oko Rosomačke reke jako podsecaju na specifične formacije iz Arizone. Prilaz nije komplikovan, kratka šetnjica od kilometar kroz prirodu i eto vas u samom podnožju čuda prirode.

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 1)

 

Hladna reka je tuda našla svoj put sa vrha jedne od naših najlepših planina i, dok sedite na ivici neke od stena, ne možete da ne primetite svež vazduh koji vas omamljuje i puni pluća čistim kiseonikom. Ah, kako mi uopste dišemo u gradovima?

 

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 2)
Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 3)

 

 

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 4)

 

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 5)

Stara planina

 

Stara dobra planina koja je, pored zimskih skijaških aktivnosti, posebno lepa leti kada možete da otkrijete njene skrivene adute i apsoluto neiskvarenu prirodu. U njenoj regiji nalazi se nekoliko predivnih vodopada: Tupavica i Bigar, kao i prelepo vrelo Izvor. Neizostavan je i obilazak samog vrha stare planine - Babin zub i okolina koji pružaju neverovatan panoramski pogled na zalazak sunca.

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 6)

 

 

 

 

Vratna

 

Dalje nastavljamo ka čudu prirode kod manastira Vratna, dva prirodna prerasta, džinovske kamene kapije, koje su kreirale oazu mira oko reke Vratne, smatra se da su jedni od najvećih prirodnih lukova u Evropi i svetu, hej! A ja sam se toliko zaljubila u sve, prosto nisam želela da napustim to mesto.

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 7)

 

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 8)

 

 

Sva energija koju je taj eko sistem kreirao deluje kao pravi mali netaknuti raj. Reka, vetar koji struji kroz lukove, neki neverovatan mir u vazduhu. I nigde nikoga. Kakva privilegija današnjice. Prilaz nije jednostavan, ali ni previše komplikovan, smestila bih ga u kategoriju srednje planinarske setnje i treba vam relativno dobra obuća za tu stazu, većim delom se ide uzbrdo pa i nizbrdo i obrnuto nazad. Vredi!

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 9)

 

Razlika je jako hladna, izvorska voda pa je kupanje moguće samo za one sa ozbiljnim pragom tolerancije na hladnoću. Ceo predeo je kao iz bajke, bez problema bih tu ostala satima da brčkam tabane i da uživam u tom prirodnom remek delu.

Vodopad Blederije

 

Nastavili smo naš road trip do verovatno meni omiljenog vodopada u Srbiji - Blederije. Jako me podseća na neke sa Balija, čije ste fotke mnogo puta videli i lajkovali, samo što je ovaj naš netaknut i predivan.

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 10)

 

Đerdap i Golubačka tvrđava

 

Verovatno mesto sa najznačajnijom istorijom i kulturom u Srbiji, nacionalni park Đerdap je priča za sebe, mislim da bismo samo u tom kraju mogli da provedemo dane, istražujući gvozdena vrata Dunava. Od prelepih litica i pogleda na reku, preko predela koji podsećaju na scene iz filma “Gospodar prstenova” ili serije “Igre prestola”, do istorijski važnih lokacija kao sto su Trajanova tabla iz Rimskog perioda i Glava Kralja Decibela. Takođe, lokacija koja je must da se obiđe je Lepenski vir, gde možete da se uverite da ste potomci praistorijskih ljudi jos iz doba Mezolita!

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 11)

 

I za kraj ove naše ture ostavili smo predivnu Golubačku tvrdjavu, da joj se divimo dok sunce zalazi iza jedne od njenih kupola. Nalazi se na samom početku Đerdapske klisure tamo gde je Dunav najširi pa lako možete da pomislite da ste negde na moru. Tvrđava je kompletno obnovljena i interesantna za posetiti, a mi smo produžili naš ostanak i posle zatvaranja da uživamo u igri svetla i života oko nje.

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 12)

 

 

 

Srbija kakvu do sada niste videli! Otkrijte lokacije koje deluju spektakularno (i posetite ih i sami) (фото 13)

 

Neverovatno me raduje što smo počeli ovaj projekat i planiramo da pronađemo i predstavimo sve bisere naše zemlje, koja je tako istinski lepa, čak iako je u neku ruku i zapuštena, što dodaje celom šmeku i utisku nečeg netaknutog i pravog. Želim i da apelujem na ljude koji se upute ka bilo kojoj lokaciji u našoj zemlji da ne bacaju đubre i da ga skupe ako ga nažalost uoče. Utisak i uživanje neće biti isto, ako se na to ne obrati pažnja. Ne živimo u sistemu koji to reguliše, opstanak te prirode i njena krhka lepota je prepuštena nama, našem vaspitanju i svesti!

 

 

Sve fotografije i lokacije sakupili su na hashtagu #hiishiixSerbia, tamo možete pratiti njihove dalje avanture. Budite sigurni da mi hoćemo!

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor