Kako da izbacimo ŠEĆER a zadovoljimo potrebu za SLATKIM

    30.08.2024.
    RECOMMENDED

    „Najzdravije je unositi šećer kroz celovitu ishranu – koja podrazumeva voće i povrće“, ističe nutricionistkinja Snežana Paučinac, koju za naš specijal HRANA ZA BOLJE STRA pitamo da nam reši nedoumice u vezi sa „slatkišima“. Krenimo redom…

    1 11

    Šećer i zdravlje

    Smanjenje unosa šećera ima očigledne i neupitne benefite za naše zdravlje. Ako unosimo manje šećera, to znači da unosimo i manje kalorija. To pomaže kod gubitka kilograma za one kojima je to zdravstveni i estetski prioritet. Sa druge strane, manje šećera doprinosi boljem zdravlju zuba, recimo.

    Međutim, relacija između čoveka, njegovih potreba i šećera – nije toliko jednostavna. Ljudi koji pokušavaju da konzumiraju manje šećera, neretko se žale na nuspojave poput glavobolje, zamora, promene raspoloženja, pa čak i depresije. Kada se šećer izbaci iz ishrane, rapidno smanjenje dejstva dopamina na mozak verovatno utiče na normalno funkcionisanje mnogih moždanih puteva, što može biti jedan od odgovora na pitanje zašto ljudi prijavljuju ovakve simptome.

    „Potreba našeg organizma za šećerom je na neki način prirodna i važno je da je zadovoljimo. Ali je ključno to na koji način je zadovoljavamo“, govori Paučinac. Najčešće, kao savet za zdraviji odnos prema šećeru, čujemo to da u plan ishrane uvrstimo voćnu užinu ili dodamo voće uz doručak.

    „Zatim, ako ručak sadrži neko korenasto povrće, kao što je šargarepa ili cvekla, ili povrće poput batata, tikvice ili bundeve, potreba za slatkim biće zadovoljena“, ističe Sneža Paučinac. Ovo znači da se šećeri ne nalaze samo u slatkišima…

    Gde se kriju šećeri?

    Dobar deo ljudi misli da ih ima samo u slatkišima. „Zapravo, šećere možete naći u dosta slanih namirnica za koje ne bi ni pomislili da ga sadrže. Neke od njih su: razni kupovni sosevi za testenine, prelivi za salate, hleb, umaci poput kečapa ili slatko ljuti sos“.

    Ako ručak sadrži neko korenasto povrće, kao što je šargarepa ili cvekla, ili povrće poput batata, tikvice ili bundeve – potreba za slatkim biće zadovoljena

    Nutricionistkinja pojašnjava da to ne znači da se gore spomenute namirnice moraju izbaciti iz ishrane. „Samo je važno da budemo svesni kako ipak sadrže šećere i stoga se mora voditi računa o količini koju smo pojeli“.

    Uz to, proizvodi bez sveobuhvatne, velike vitaminizacije i mineralizacije nalaze se među željenim ciljevima kompanija koje nastoje da stanu na stranu osvešćene ishrane. Tu bi trebalo dodati i smanjenje i izbegavanje sredstava za konzerviranje, uzimajući u obzir bezbednost hrane.

    secer lidl 1

    Upravo u cilju podizanja svesti o osvešćenoj ishrani, kao i ostvarivanja pozitivnog uticaja na što veći broj potrošača, kompanija Lidl, konkretno, umanjila je količinu šećera u raznovrsnim proizvodima, poput voćnog jogurta, pasiranog paradajza, minjon kocki i krem bananica iz asortimana, pritom, zadržavajući kvalitet i ukus na koji si konzumenti navikli. Tu je i umerena primena ukusa – posebno u proizvodima za zamenu za vegane.

    37

    Zaslađivači VS Šećeri

    Danas se neretko dešava da kompanije kompletno uklanjaju industrijski šećer iz proizvoda. „Ali onda dodaju druge oblike šećera u vidu sirupa – kao što je visko glukozni fruktozni sirup – ili razne veštačke zaslađivače poput aspartama i sukraloze“, otkriva Snežana.

    Još 2019. godine, kompanija Lidl u potpunosti je prestala da koristifruktuzno\glukozni sirup i čistu fruktozu u prehrambenoj proizvodnji

    Da bi proizvodi bili zdraviji, prilikom njihove proizvodnje, važno je dati prednost prirodnim sastojcima namirnica, umesto aditivima, o kojima smo pisali u jednom od tekstova koji možete pogledati OVDE. S tim u vezi, smanjenje boja i nekorišćenje azo-boja, hinolin žute i zelene S boje, takođe spada u tendencije koje su važne za proizvodnju i realizaciju „zdravijih namirnica“.

    „Naše telo zapravo ne zna kako da metabolizjue veštačke zaslađivače i sirupe, pa mogu da se jave različiti poremećaji u varenju, a ponekad i u čitavom metabolizmu. Neretko je, zapravo, bolje kupiti proizvod sa smanjenim sadržajem šećera, nego onaj gde je on potpuno uklonjen“, jasna je sertifikovana nutricionistkinja.

    Tekst i foto: BURO. Promo

    OSTALE PRIČE IZ NAŠEG SERIJALA „HRANA ZA BOLJE SUTRA POWERED BY LIDL SRBIJA“ POGLEDAJTE OVDE.

    Saznaj više:
    Povezani članci: