Siquijor na Filipinima: Viralno ostrvo za ljubitelje drevne magije i duhovnog isceljenja

14.06.2024.
RECOMMENDED

Siquijor, malo ostrvo u srcu Filipina, već vekovima intrigira mnoge svojim jedinstvenim spojem šamanizma i katoličanstva. Kako? Ovo ostrvo, poznato još kao Mistično Ostrvo, nije samo destinacija za one koji traže egzotično putovanje, već i za one koji žele da se dublje povežu sa duhovnim i prirodnim svetom.

Snapinsta.app 407721653 254318040992036 7403379489481780832 n 1024

Siquijor – Carstvo magije i prirodnog lečenja

Smešteno u Središnjoj Visaji, Siquijor privlači domaće putnike i posetioce iz dalekih krajeva sveta. Ostrvo je poznato po bogatom nasleđu veštičarenja, magije i narodne medicine, što ga čini jedinstvenim u Jugoistočnoj Aziji. Legende govore o vremenu kada su ostrvo posećivali moćni šamani i vračevi, koji su koristili biljke i čarobne napitke kako bi lečili bolesti i proterivali zle duhove. Danas, ovo mesto posećuju svi oni žele da se upoznaju sa ovim vidom kulture i kulturne baštine, ali i da se oprobaju i sami u različitim magijskim tretmanima i lečenjima.

Prema lokalnoj tradiciji, bolesti i nevolje na ostrvu mogu nastati iz tri glavna razloga. Prvi razlog je ljuti duhovni svet. Veruje se da zli duhovi obitavaju u vodopadima, šumama i morima. Ako ih neko uznemiri, mogu se osvetiti bacanjem bolesti, kletvi ili čak smrti.

Drugi razlog je veštičarenje. Ironično zar ne? Na Siquijor postoje razne prakse veštičarenja, uključujući haplit, gde se koristi popularna vudu lutka, i barang, koji uključuje manipulaciju insektima kako bi se naškodilo ljudima i njihovim usevima. Ove drevne prakse još uvek žive među stanovnicima ostrva, koji veruju u njihovu moć.

Treća kategorija su „prirodno nastale bolesti“, za koje se veruje da mogu nastati iz različitih razloga, uključujući fizičke povrede ili čak prokletstva. Iscelitelji, poznati kao mananambali, koriste svoja znanja o biljkama i ritualima kako bi lečili sve vrste bolesti, od običnog bola u grlu do ozbiljnih duhovnih problema.

Snapinsta.app 49616197 2234884746760894 831723794147359081 n 1024

Pored toga što sprečavaju nastajanje problema iz ova tri razloga, šamani na ovom ostrvu mogu pomoći da podignete nivo duhovnosti, da se okrenete unutrašnjem ja, da iscelite svoje najdublje traume. Kako izveštavaju mediji, žene se takođe u današnje vreme sve češće okreću poseti ostrva Siquijor kako bi se recimo rešile crne magije.

Važno je napomenuti da se šamani ovde isključivo bave isceljenjem.

39ddc019242a89a77b7ba6488001d576

Iscelitelji i njihovi darovi

Mananambali veruju da su njihove moći dar od Boga, pa su njihove usluge dostupne svima. Ovi iscelitelji, umesto moderne medicine, koriste domaće biljne lekove napravljene od više od 300 vrsta lekovitih biljaka koje rastu na ostrvu.

Njihovi tretmani uključuju i jedinstvene rituale kao što je to-ob, gde se spaljuje crni eliksir minasa kako bi se isterali zli duhovi i čini. Što je jedan od popularnijih tretmana među posetiocima.

Ritual minasa zahteva sakupljanje sastojaka sa mesta duhovne moći tokom sedam petaka korizme, a uključuje elemente kao što su insekti, cveće, bilje, divlji med i istopljene sveće sa groblja.

Ovaj obred je samo jedan od mnogih koji čine magiju ostrva živom i stvarnom za lokalno stanovništvo i posetioce. Popularni su i na društvenim mrežama, pa sve više turista odlučuje da Siquijor.

101f3e3aa1e47e06e85cbebb3d9ac789

Mistična prošlost i neizvesna budućnost

Prva evropska ekspedicija koja je stigla na Siquijor bila je 1565. godine, kada su španski istraživači Huan Agire i Esteban Rodriges videli ostrvo izdaleka i pomislili da gori. Nazvali su ga Isla de Fuego (Ostrvo Vatre), ne znajući da je svetlost dolazila od rojeva svitaca iznad drveća molave. Ova zabluda je verovatno doprinela stvaranju reputacije ostrva kao začaranog mesta, koje je vekovima privlačilo, ali i plašilo posetioce.

Danas, Siquijor je destinacija koja nudi nešto više od lepih plaža i prirodnih lepota što je naravno samo još jedan veliki plus za sve one koji žele da ga posete. Ostrvo je takođe prvenstveno mesto gde se tradicija susreće sa duhovnošću, gde se drevna znanja i magične prakse koriste za lečenje i pročišćenje.

4b51a87eb439218ac47b8a25d51bf587

Ostrvo postaje sve popularnije među međunarodnim turistima koji žele da istraže mističnu stranu Filipina i dožive jedinstveno iskustvo koje se ne može naći nigde drugde na svetu.

Oni koji su imali prilike da posete ovo ostrvo opisuju ga kao magično mesto koje pruža utočište za one koji traže isceljenje i duhovno pročišćenje. Sa svojim bogatim nasleđem koje uključuje primenu magije i narodne medicine, ovo ostrvo nudi jedinstveno iskustvo koje nadmašuje očekivanja svakog posetioca.

Siquijor

Bilo da verujete u moć iscelitelja ili ste samo radoznali istraživač, Siquijor će vam sigurno otvoriti vrata u svet gde se granice između stvarnog i natprirodnog brišu.

Foto: Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: