Iz srca njujorške tradicije: Doživite čuvene rituale u hotelu St. Regis Beograd

Kroz svaki detalj i trenutak, hotel St. Regis u Beogradu oživljava duh Caroline Astor.

autor Promo
st. regis

St. Regis u Beogradu nije samo hotel – to je dom prepoznatljivih rituala koji oživljavaju nasleđe porodice Astor i duh raskošnih okupljanja njujorške elite s kraja 19. veka. 


Kroz pažljivo osmišljene ceremonije, St. Regis donosi spoj bogate tradicije brenda sa inspiracijama i elementima srpskog nasleđa kroz kulturu, dizajn, arhitekturu i umetnost, pretvarajući svaki trenutak boravka u posebno iskustvo.

STR BEGXR Entrance 3

Kroz svaki detalj i svaki trenutak, hotel St. Regis u Beogradu oživljava duh Caroline Astor koja je predstavljala matrijarhat aristokratije i čija su okupljanja bila više od druženja.

Njeni prijatelji koji su bili najuticajniji ljudi te epohe okupljali su se da uživaju u ritualima koje je ona organizovala poput Popodnevenog čaja, otvaranje šampanjca sabljom, Ponoćne večeri i koktela Bloody Mary.

STR BEGXR St. Regis Lobby 02 1 1

CHAMPAGNE SABRAGE

U St. Regis hotelima, tradicija sabraža se oživljava svake večeri u elegantnoj ceremoniji koja nas vraća u doba Napoleona Bonaparte i kojom se slavi tranzicija dana u noć. Poznato je da je Napoleon, u trenucima pobede i poraza, otvarao šampanjac sabljom, a ova umetnička praksa postala je zaštitni znak Večernjih rituala u St. Regisu kao svakodnevni društveni događaj na koji su gosti pozvani da se okupe i iskuse bezvremensko nasleđe porodice Astor.

Gospođa Astor je često uživala u šampanjcu sa porodicom i prijateljima kako bi proslavili tranziciju dana u noć a za čiju priliku su se svi šampanjci uvozili specijalno iz Francuske.

DSC00119

Ova ceremonija, sa svojom bogatom simbolikom i elegancijom, započinje pažljivim odabirom šampanjca. Iako može izgledati samo kao atrakcija i dodatni detalj zabave, savladavanje ove tehnike zahteva mnogo vežbanja i znanja.

Priprema šampanjca, koju izvodi vešti Cellar Master, doprinosi tome da večeri u hotelu St. Regis budu nezaboravno iskustvo. Nakon ove ceremonije, Cellar Master tradicionalno poziva goste i sve prisutne da druženje nastave u St. Regis Baru.

POPODNEVNI ČAJ

Svaki St. Regis nudi svoju interpretaciju ovog očaravajućeg rituala. Popodnevni čaj postao je omiljena razonoda mnogih, uključujući gospođu Astor, koja je usvojila ovu tradiciju u hotelu St. Regis u Njujorku.

Za nju je popodnevni čaj bio radostan događaj i prilika da ugosti bliske prijatelje kako bi nadoknadili novitete i trendove u društvu. Bila je to savršena prilika za uživanje u čaju i poslasticama i razmenu najnovijih vesti o aktuelnim društvenim dešavanjima.

STR BEGXR Patisserie Tea Time 2 1

Danas, ovaj ritual ostaje suštinska tradicija St. Regis brenda. U skladu sa beogradskom kulturom okupljanja i druženja uz čaj i kafu, St. Regis Beograd nudi gostima besprekornu selekciju osveženja i peciva u prijatnom i intimnom ambijentu Rise poslastičarnice i biblioteke.

Inspiracija je pronađena u cvetnim motivima, sa preko 150 infuzija čaja koje Tea Somelijer priprema kako bi gostima pružio izvanredno iskustvo za pamćenje. Ovaj ritual pruža savršenu priliku za uživanje u društvu dragih osoba, čineći svako popodne opuštajućim i posebnim.

PONOĆNA VEČERA

Priča o Ponoćnoj večeri datira još od 1898. godine, kada je gospođa Astor nakon predstave u Metropolitan Opera House-u pozvala na posebnu večeru u svoj dom, 400 njenih najbližih prijatelja. Ova lista gostiju postala je poznata kao „Astor 400“.

Večera je podrazmevala 10 sledova hrane i pića i održavala se tradicionalno tačno u ponoć u raskošnoj dvorani koja je uvek bila pažljivo dekorisana posebno odabranim i omiljenim cvećem gospođe Astor.

59936010 DFA5 45B9 9716 BC08F80CE25B

Ova druženja inspirisala su njenog sina John Jacob Astora da otvori hotel St. Regis u Njujorku davne 1904. godine kao mesto posvećeno slavljenju umetnosti luksuza. Ubrzo, ovaj dragulj stvoren za uživanje pripadnika aristokratije i avangardnih umetnika postaće centar svih bitnih zbivanja visokog njujorškog društva, u kom će se i vek kasnije sprovoditi tradicija rituala Ponoćne večere kojom se ukazuje na veličanstvenost i društveni uticaj koji je imala gospođa Astor.

Danas, ritual Ponoćne večere u St. Regis hotelima spaja prošlost i sadašnjost, donoseći novu dimenziju glamura i raskoša u svakom trenutku provedenom u St. Regis hotelima obuhvatajući svečane večere u elegantnom i sofisticiranom ambijentu, pružajući gostima priliku da se povežu, uživaju u vrhunskom društvu, a pre svega da dožive nesvakidašnje, privatno iskustvo.

Gosti su pozvani da uživaju u ikoničnim kulinarskim specijalitetima i odabranim vinima, stvarajući atmosferu koja podseća na glamurozne zabave Caroline Astor.

STR BEGXR St. Regis Bar Fireplace 4

BLOODY MARRY

Tokom 1934.godine, čuveni barmen Fernand Petiot usavršio je svoj recept za koktel od votke i paradajz soka u legendarnom King Cole baru hotela St. Regis u Njujorku. Iako je prvobitno nazvan „Bloody Mary“, koktel je kasnije preimenovan u „Red Snapper”.

Iako naziv koktela možda nije preživeo test vremena, Bloody Mary i dalje ostaje zaštitni znak St. Regis brenda. I danas možete uživati u ovom legendarnom napitku, spremljenom prema originalnoj recepturi, dok se divite čuvenom muralu Old King Colea, radu Maxfielda Parrisha, u baru čuvenog hotela u Njujorku.

STR BEGXR St. Regis Bar Bloody Mary Cocktail 3

Osnovni sastojci Bloody Mary koktela uključuju votku, sok od paradajza, limun i razne začine. Da bi proslavio ovaj jedinstveni deo istorije brenda, pored originalnog, klasičnog koktela, St. Regis Beograd je kreirao svoju jedinstvenu, lokalnu interpretaciju.

Ova verzija je specijalno napravljena sa rakijom od dunje i tajnim sastojcima iz Srbije, pružajući gostima do sada neisprobanu fuziju ukusa i uživanja. Kao i u svim ostalim St. Regis hotelima, i u hotelu u Beogradu postoji mural inspirisan srpskim folklorom, koji dodatno obogaćuje ambijent i stvarajući autentično iskustvo za goste.

Ova lokalna varijanta koktela obogatila je tradicionalni recept autentičnim srpskim ukusima, stvarajući savršenu kombinaciju globalno priznatog klasika i lokalne tradicije.

Tekst i fotografije: Promo